Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2023 12:50
Čas čtení 3:15
Kuni Nguyenová

Češi a Češky ročně vyhodí nábytek odpovídající 11 milionům křesel. Čeho se zbavují nejvíce?

Češi a Češky ročně vyhodí nábytek odpovídající 11 milionům křesel. Čeho se zbavují nejvíce?
Zdroj: Ikea
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE EKONOMIKA IKEA
Uložit Uložené

Nedávná studie poukázala na to, že na jednoho obyvatele Česka v průměru připadá nábytkový odpad, který odpovídá jednomu vyhozenému křeslu ročně.

Jak se v Česku zachází s opotřebeným nábytkem, zkoumala nedávná studie od výzkumné agentury Ipsos, kterou si švédský nábytkářský gigant IKEA nechal vypracovat ve spolupráci s českou ekologickou platformou Cyrklem. Studie, kterou zástupci a zástupkyně firem tento týden představili na tiskové konferenci, se zabývala velkoobjemovým dřevěným a čalouněným nábytkem –⁠ tj. stoly, židle, skříně nebo křesla, pohovky či rámy postelí bez matrací.

Doporučeno
Obrazem: Na Slovensku vyrostl netradiční dům. Má tvar lichoběžníku, industriální nádech a obklopuje ho příroda Obrazem: Na Slovensku vyrostl netradiční dům. Má tvar lichoběžníku, industriální nádech a obklopuje ho příroda 7. června 2023 15:00

Ve sledovaném roce 2022 se Češi a Češky podle studie zbavili 250 až 353 tisíc tun velkoobjemového nábytku. Problematiku vyhazování nábytku ukázala IKEA na modelovém příkladu svých tradičních křesel STRANDMON (na fotce), podle kterého těch zmíněných 353 tisíc tun nábytku odpovídá více než 11,3 milionu kusů křesel. Na každého obyvatele tak v průměru připadá nábytkový odpad odpovídající více než jednomu vyhozenému křeslu ročně. 

IKEA
Zdroj: IKEA

„Přesné množství nábytku, které končí v odpadu, není snadné určit. Chybějí totiž data a přesná klasifikace nábytku v odpadovém hospodářství,“ popisuje okolnosti vzniku studie Vojtěch Pilnáček z platformy Cyrkl. „Proto jsme museli oslovit zařízení, ve kterých se vyhozený nábytek shromažďuje, a ze získaných dat vypočítat předpokládané množství odpadového nábytku, které ročně v rámci ČR vzniká. Výzvou bylo získat reprezentativní vzorek dat,“ doplňuje.

Kam s opotřebovaným nábytkem?

Respondenti a respondentky v otevřené otázce přiznali, čeho se obecně nejčastěji zbavují. Jde zejména o pohovky, což přiznalo 27 % z nich, následují postele (24 %) a dřevěné židle (22 %). Naopak nejméně se vyhazuje venkovní nábytek a dětské postýlky. 

Doporučeno
Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum 29. dubna 2023 6:00

Nejčastějším důvodem, proč Češi a Češky dávají nábytek pryč, je to, že si koupili nábytek nový (36 %). To ostatně potvrzuje také Alexandr Komarnický, tiskový mluvčí Pražských služeb. „Podle zkušeností z našich provozů se lidé zbavují i nábytku, který není nijak výrazně poškozený nebo starý. V loňském roce se například na sběrných dvorech, které městská společnost provozuje, likvidovalo necelých 21 000 tun objemného odpadu,“ přibližuje.

Dalšími důvody pro zbavení se nábytku bylo, že původní nábytek byl starý (30 %) či poškozený (26 %) nebo že zrovna probíhala rekonstrukce bytu (26 %). 

Doporučeno
Kvíz: Poznej a přiřaď obraz k českému umělci či umělkyni Kvíz: Poznej a přiřaď obraz k českému umělci či umělkyni 28. května 2023 8:30

Dobrou zprávou je, že Česko je národem recyklace. Nechtěný nábytek totiž Češi a Češky nejčastěji odevzdávají do recyklačního centra nebo sběrného dvora (30 %). Případně jej darují (28 %) nebo prodají na internetu (16 %). Nicméně je zde i značná část nábytku, která už šanci na druhý život nedostane. „Ve 13 procentech ho lidé uskladní v garáži nebo sklepě, 3 procenta lidí ho dají k popelnici a 3 procenta ho vyhodí do komunálního odpadu,“ vypočítává další závěry studie Pilnáček. 

Secondhandový trh s nábytkem roste

IKEA poukazuje na to, že celkový vyhozený odpadový nábytek v Česku (353 tisíc tun) představuje zhruba jednu třetinu objemu nábytku, kterou firma ve stejném období u nás prodala (870 443 tun). „Ukončení životního cyklu nábytku, který u nás zákazníci koupili, se na naší klimatické stopě v Česku podílí ze 6,2 procenta, což je mnohonásobně víc než například operativa obchodních domů,“ říká Barbora Kotoun, manažerka pro udržitelnost IKEA Česká republika. „Neudržitelná spotřeba je velkou výzvou této doby a my chceme nabízet řešení.“

Už od roku 2017 proto IKEA vykupuje od zákazníků a zákaznic nábytek, který následně ve svých obchodních domech prodává dál prostřednictvím služby Druhý život nábytku. Loni se tímto způsobem prodalo přes 6 tisíc kusů nábytku. Pro prodloužení životního cyklu nábytku nabízí IKEA také náhradní díly. Za rok si je objednalo téměř 9 tisíc zákazníků, stejně jako sortiment pro údržbu. 

IKEA
Zdroj: IKEA


Kotoun dodává, že IKEA má globálně 10procentní podíl na secondhandovém trhu s nábytkem. „V přeprodeji a doplňkových cirkulárních službách spojených s výrobky z druhé ruky vidíme velký potenciál,“ doplňuje Barbora Kotoun.

Odvětví nábytku z druhé ruky přitom celosvětově roste čím dál rychleji. Ze zprávy Straits Research vyplývá, že tento byznys by měl v příštích sedmi letech růst až o 7,80 procenta ročně. Hodnota globálního secondhandového trhu s nábytkem, která v roce 2021 činila přes 29,80 miliardy dolarů (kolem 655,7 miliardy korun), by měla do roku 2030 dosáhnout 58,58 miliardy dolarů (přes 1,2 bilionu korun).

Doporučeno
Architekt radí: Toto jsou levné produkty z Ikey, kterými můžeš doplnit svůj interiér Architekt radí: Toto jsou levné produkty z Ikey, kterými můžeš doplnit svůj interiér 6. března 2023 8:30

Zpráva také ukázala, že prodejem nábytku z druhé ruky se zabývá i řada dalších korporátních firem. Mezi předními globálními hráči v tomto odvětví se kromě IKEA řadí také například eBay, Etsy nebo Steelcase.

Re-use pointy po Praze

Pokud zrovna nemáš nábytek značky IKEA a chceš přispět k tomu, aby tvůj nábytek dostal šanci na druhý život, existuje ještě další řešení. Na území hlavního města provozují Pražské služby čtyři re-use pointy, jejichž zřizovatelem je Magistrát hlavního města Prahy. Prostředním aplikace Nevyhazujto si lze zarezervovat věci, které lidé městu darovali, a následně si je za odvoz vzít. 

Tiskový mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický uvádí, že pro eliminování jakýchkoliv rizik se darované věci v re-use pointech vždy pečlivě kontrolují na místě. Lze zde najít všelijaké poklady, od knih po běžný nábytek, ale i třeba lyže. 

Doporučeno
Společnosti Coca-Cola, Ikea či Skims Kim Kardashian jsou obviněny z greenwashingu Společnosti Coca-Cola, Ikea či Skims Kim Kardashian jsou obviněny z greenwashingu 4. července 2022 16:34

„V loňském roce odevzdali lidé do čtyř re-use pointů, spadajících pod Pražské služby, více než 3 300 předmětů. Dále bylo předáno téměř 2 700 kusů. Podporujeme rozvoj cirkulární ekonomiky, předcházení vzniku odpadu a oběhové hospodářství. Stále pracujeme na zdokonalení systému, prioritou je pro nás i edukace malých a velkých obyvatel města,“ uzavírá Komarnický.

Zpět
Sdílet
Diskuse