Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. června 2023 14:05
Čas čtení 1:15
Kateřina Viková

Majk Spirit napsal, že klimatická krize je „obrovitánský hoax“, pak se obhajoval. Jeho výroky komentuje expertka

Majk Spirit napsal, že klimatická krize je „obrovitánský hoax“, pak se obhajoval. Jeho výroky komentuje expertka
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
HUDBA GLOBALNÍ OTEPLOVANÍ KLIMATICKÁ ZMĚNA RAP SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Rapper Majk Spirik nedávno na své instagramové stories napsal, že klimatická krize je „obrovitánský hoax používaný k manipulaci všech“. Příspěvek samozřejmě vyvolal mnoho rozhněvaných reakcí a slovenský hudebník se pak své názory snažil vysvětlit.

Slovenský rapper a člen skupiny H16 vystupující pod přezdívkou Majk Spirit se na Instagramu vyjadřoval ke svému story, ve kterém napsal, že klimatická krize je hoax. Následně chtěl „věci uvést na pravou míru“.

Lidé se podílí na globálním oteplování, ale nejde o krizi, tvrdí Spirit

Nepopírá sice, že by klimatická krize existovala, přiznává, že se lidé podílí na globálním oteplování spalováním fosilních paliv, tvrdí ale, že nejde o krizi, jak to někteří prezentují. „Máme se lépe než kdy jindy v historii lidské civilizace, náš svět je bezpečnější, vzdělanější, bohatší, zdravější, žijeme déle a planeta je zelenější. Panika není namístě!“ napsal na sociální síť.

Sám si prý váží životního prostředí a snaží se nepřispívat ke znečištění, vadí mu ale „strašení“ klimatickou krizí, které podle rappera jen přitahuje pozornost a je pro některé výhodná – například pro média či politiky.

Podle klimatické expertky Lucie Tungul z PF UPOL je ve výrocích Majka Spirita „patrné již dřívější zjištění, že většina veřejnosti chápe klimatickou změnu jako velký problém, ale zatím nevidí, že klimatická změna má a bude mít zásadní dopad i na jejich zemi, okolí a životy. Více ji zajímají problémy jako sucho a stav českých lesů jako kdyby nevnímala, že právě to jsou důsledky klimatické změny“.

majk spirit, klimatická krize,
Zdroj: Instragram/@Majkspirit

Jednostranným strašením ničeho nedosáhneme

Mnoho lidí pod tíhou zpráv o probíhající klimatické změně opravdu propadá pocitu marnosti či beznaděje, tzv. klimatickému žalu. „Ačkoliv je třeba znát fakta, nepopírat vědecká zjištění a připravit se na důsledky, jednostranným strašením lidi ztrácíme. Často si mylně myslíme, že když lidé porozumí katastrofickým důsledkům klimatické změny, budou lépe reagovat na navrhovaná řešení. Klimatická změna je ale příkladem myšlení v bludném kruhu; zatímco někdo může aktivně reagovat na argumenty vědců a odborníků, většina se cítí paralyzovaná,“ souhlasí Tungul.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Podle expertky lidé potřebují mít pocit, že mají alespoň nějakou kontrolu nad svými životy a svým okolím. Toho lze dosáhnout tím, že budeme podporovat společný cíl ochrany přírody napříč místy i generacemi.

Domů
Sdílet
Diskuse