Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. června 2023 15:00
Čas čtení 6:12
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších filmů o LGBTQ+ lidech (Žebříček)

10 nejlepších filmů o LGBTQ+ lidech (Žebříček)
Zdroj: FilmRise
FILMY A SERIÁLY FILM LGBTQ+ LIDÉ NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Kolik z nich jsi viděl*a?

Láska mezi queer lidmi už dnes naštěstí není žádné tabu na plátně ani v televizi. Pokud tě to ale náhodou vyrušuje, zkus vyjít z komfortní zóny a rozšířit si trochu obzor. Právě snímky, které v našem seznamu najdeš, ti mohou změnit pohled na svět a dostat tě z ulity.

I ty určitě znáš ty nejznámější queer filmy jako Call Me by Your Name, The Danish Girl, Moonlight, 120 BPM, Carol, Booksmart nebo The Favourite či Rocketman. Nepochybně jsou všechny skvělé, připravili jsme však pro tebe takové, o kterých jsi možná nikdy předtím neslyšel*a (samozřejmě tam ale najdeš i pár známých klasik), přitom mají sílu jako slon a vyprávějí o menšinách s potřebným citem i pokorou.

Victor Polster  Girl
Zdroj: Cinemien

1. Girl (režie: Lukas Dhont, 2018)

Kde můžeš film vidět: Amazon Prime Video
Délka filmu: 105 minut
Hodnocení na RT: 8,4 z 10

Nenápadný klenot, který tě v závěru složí jako pravý hák od Mikea Tysona. Od první do poslední minuty precizní strhující psychologická studie mladé trans ženy Lary procházející změnou pohlaví. Chce si splnit sen a být baletní tanečnicí, přičemž jde až za hranici fyzické bolesti. Snaží se zapadnout a najít si partnera, ale všechno je pro ni doslova boj.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Navzdory obrovské podpoře okolí (rodiny, učitelů, spolužáků) stále trpí v „cizím“ těle a démoni v její hlavě jsou stále silnější. Absolutně úchvatný výkon Victora Polstera (prakticky nezmizí z obrazu a kamera ho zabírá i v těch nejintimnějších momentech), kterému bylo během natáčení jen neuvěřitelných 16 let, a maximálně citlivá režie Lukase Dhonta dojmou i ty, kteří se tomu budou bránit zuby nehty.

2. Portrait of a Lady on Fire (režie: Céline Sciamma, 2019)

Kde můžeš film vidět: Amazon Prime Video
Délka filmu: 121 minut
Hodnocení na RT: 9,7 z 10

Úchvatné, nádherné a geniální. Pokud hledáš skutečné mistrovské dílo, nemáš nad čím váhat. Historické drama zasazené do 18. století vypráví o pomalém, ale krásném milostném vzplanutí dvou žen z odlišných vrstev a také se zcela odlišnými povahami. Jedna je plachá, stydlivá Héloise z bohaté rodiny, které už nadiktovali, koho si vezme za muže, druhá je nezávislá, přímá a ve vztazích zkušenější malířka Marianne.

Jejich zakázaný románek je odsouzen k nezdaru. Obě vědí, že krátké chvíle štěstí nepotrvají věčně, proto si je užívají do sytosti. To, co zažijí, je však poznamená navždy a zůstane v jejich paměti i srdci. Jednačtyřicetiletá Céline Sciamma je vyzrálá filmařka, za což si vysloužila i dvě ceny z Cannes, a pokud ti sedne, určitě vyzkoušej i její starší dílo Akvabely (Naissance des pieuvres).

Portrét ženy v plameňoch
Zdroj: Artcam Films

3. Mysterious Skin (režie: Gregg Araki, 2004)

Kde můžeš film vidět: Amazon Prime Video
Délka filmu: 99 minut
Hodnocení na RT: 8,6 z 10

Provokativní, drsné a pořádně temné drama od jednoho z nejlepších tvůrců zlaté éry americké nezávislé kinematografie. Nikdo nedokáže tak autenticky, trefně a zároveň otevřeně vyprávět o queer lidech jako právě Gregg Araki. Veškerou bizarnost i hloubku, kterou tříbil v devadesátkových klasikách Totally F***ed Up, The Doom Generation nebo Nowhere, vyšperkoval v Mysterious Skin k dokonalosti.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 138696 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse