Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2023 18:41
Čas čtení 0:34
Adam Smeták

Česko může do vesmíru poslat člověka. Mise by stála miliardu

Česko může do vesmíru poslat člověka. Mise by stála miliardu
Zdroj: Pexels/Pixabay
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Podívá se další Čech nebo Češka do vesmíru? Naše země dostala v rámci soukromých misí Axiom nabídku poslat člověka na oběžnou dráhu země a na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Mise Axiom by nás vyšla asi na miliardu korun. Do vesmíru by se podíval druhý Čech nebo Češka po Vladimíru Remkovi, který ve vesmíru strávil před 45 lety v roce 1978 více než týden. Pokud by Česko na nabídku kývlo a sehnalo prostředky, mohlo by astronauta či astronautku poslat do kosmu už v příštím roce.

„Tady nejde jenom o to, dokázat si, že Česká republika je schopná vyslat astronauta do vesmíru, i to má velký význam, ale ještě důležitější je, abychom s tím dokázali spojit ten další přínos,“ uvedl pro ČT ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Anketa:
Lákalo by tě letět do vesmíru?
Jasně, kde to mám podepsat?
Váhal*a bych, ale spíš ano.
Raději zůstanu nohama na Zemi.
Jasně, kde to mám podepsat?
60 %
Váhal*a bych, ale spíš ano.
10 %
Raději zůstanu nohama na Zemi.
30 %

Na cestu do vesmíru se chystá také český choreograf Yemi A.D. Toho do osmičlenné posádky přibral japonský miliardář Jusaku Maezawa. Vybrán byl z přibližně milionu dalších uchazečů a uchazeček. Náklady bude hradit Maezawa. Let měl proběhnout už v letošním roce, ale zatím se start kvůli testům rakety protahuje.

Domů
Sdílet
Diskuse