Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2023 17:00
Čas čtení 5:23
Martina Havranová

Juraj Payer je plastický chirurg v Praze. Jak v Česku funguje turismus za plastickou chirurgií? Na zákrok se čeká i roky

OSOBNOSTI KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Kult dokonalé krásy na sociálních sítích způsobil, že plastická chirurgie zažívá zlaté časy. Doktor Juraj Payer patří k vyhledávaným chirurgům a trend nárůstu pociťuje i on sám. Na zákrok se u něj čeká i dva roky. Rozhovor původně vyšel na Refresher.sk.

Juraj Payer je slovenský plastický chirurg, který aktuálně žije v Praze, ale o zákrocích provádí školení po celém světě. Jeho práce patří ke špičce v rámci estetické medicíny a na zákrok u něj se čeká doslova léta. „Dostal jsem se do bodu, kdy je poptávka tak vysoká, že je to náročné i na organizaci,“ říká v rozhovoru pro Refresher. 

Doporučeno
Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím 25. února 2023 15:00
Juraj Payer
Zdroj: archív Juraja Payera

Zájem o zákroky plastické chirurgie roste také díky sociálním sítím, kde se často prezentuje dokonalá krása založená na zákrocích. Podle slov Juraje Payera by však lékař měl umět posoudit, zda je správné provést každý zákrok, o který potenciální pacient nebo pacientka požádá. „Samotný fakt, že klientka přijde s nějakou fotkou a chce vypadat jako někdo jiný, je pro nás varovný signál,“ doplňuje.

Přidej se do klubu Refresher+, kde získáš neomezený přístup k exkluzivním článkům a další benefity.


Je současnost zlatým věkem plastické chirurgie?

Myslím, že tomu tak je a ten zlatý věk zažíváme už několik let. Takový zájem o plastickou chirurgii v zemích směrem na západ přetrvává již mnohem déle. Bavíme-li se například o Americe, zlatý věk plastické chirurgie tam trvá už pár desítek let.

Doporučeno
Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě 13. června 2023 13:00

Zákroky už nejsou finančně nedostupné, a navíc je to v mnohem větší míře tolerováno společností. Ať už jde o plastickou chirurgii, nebo estetickou medicínu, stala se běžnou součástí života nejen bohatých lidí, ale také lidí ze střední vrstvy, kteří pravidelně chodí na zákroky. Samozřejmě že lidé s nejnižšími příjmy si ji stále nemohou dovolit.

Jsou i případy, kdy provedení zákroků rovnou odmítám. Například pokud chce 20letá dívka facelift nebo nějaké zbytečně velké zvětšování poprsí.


Největší boom zažila estetická chirurgie během pandemie. Lidé tehdy neměli mnoho možností, kde utrácet peníze, a zdravotnická zařízení mohla fungovat. Nyní skrze vysokou inflaci cítíme menší ochlazení, ale není to nic dramatického. Mohu ale říci, že zájem o naše odvětví stále roste a před dvaceti lety by u nás nemohlo projít takovým rozmachem jako dnes.

Doporučeno
Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy 12. června 2023 6:00

V souvislosti s estetickými zákroky se diskutuje, že kvůli kultu krásy, který se prezentuje na sociálních sítích, je podstupují stále mladší lidé. Je pravda, že se průměrný věk klientely snížil?

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 139009 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaký má samotný chirurg názor na plastické operace u velmi mladých lidí.
  • Jaké zákroky automaticky odmítá.
  • Proč některé kliniky nabízí levné estetické zákroky.
  • Zda mají podle něj topmodelky Kendall Jenner a Bella Hadid za sebou estetické zákroky.
Domů
Sdílet
Diskuse