Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. června 2023 6:00
Čas čtení 7:17
Tereza Šnajdrová

Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy

Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy
Zdroj: Pexels/Armin Rimoldi/volně k použití
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ať už je léto, nebo zima, tvoje pleť a pokožka by vždy měly být chráněny opalovacím krémem. Co ti hrozí v opačném případě?

Poradíme ti, podle čeho si vybrat ten správný opalovací krém, rozebereme, jak jej správně používat, a spolu s pleťovou terapeutkou Katerynou Kadosh z pražského salonu Skin Atelier vyvrátíme ty nejčastější mýty, které se pojí k používání prostředků na opalování. Ucpávají opalovací krémy póry a jsou ty voděodolné opravdu voděodolné? To se dozvíš v našem článku. 

Doporučeno
Bude první sex bolet? A dosáhnu orgasmu? Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět o prvním sexu Bude první sex bolet? A dosáhnu orgasmu? Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět o prvním sexu 22. května 2023 6:00

Opalovací krém jako každodenní must have

Ať už je léto, nebo zima, ať je počasí slunečné, nebo deštivé, bez opalovacího krému bys nikdy neměl*a opustit domov. Možná tě napadne, že už ses během života několikrát spálil*a, ale za pár dní zarudnutí kůže odeznělo a život šel dál. Jenže opalovací krémy tě chrání nejen před tzv. spálením, ale hlavně před rakovinou kůže.

„Pokud nebudeme používat opalovací krémy, naše pleť bude vystavena slunečnímu záření, které obsahuje škodlivé ultrafialové (UV) záření. Toto UV záření může mít několik negativních účinků na naši pleť. Při příliš dlouhém vystavení slunci bez ochrany může naši pleť spálit. To se projevuje zarudnutím, podrážděním, bolestí a možným odlupováním pokožky. Dlouhodobé vystavení slunečnímu záření bez ochrany také může vést k předčasnému stárnutí pleti. UV záření přispívá ke tvorbě vrásek, pigmentových skvrn a nerovnoměrnému tónu pleti. To může dát pokožce starší a unavený vzhled,“ popsala pro Refresher pleťová terapeutka Kateryna Kadosh. 

„Dalším závažným rizikem je riziko vzniku rakoviny kůže. Přeexponovaná pleť má zvýšenou šanci na vznik melanomu, nejzávažnější formy rakoviny kůže. Je tedy důležité chránit naši pleť před slunečním zářením používáním opalovacích krémů s dostatečnou ochrannou úrovní SPF,“ dodala.
 
Rakovina kůže je 19. nejčastějším typem rakoviny a podle Evropské akademie dermatologie a venerologie mělo rakovinu kůže na 7 304 000 Evropanů a Evropanek. A to i přesto, že tomuto onemocnění můžeš předcházet poměrně banálním způsobem ­– použitím opalovacího krému.

Opalovanie
Zdroj: Pexels/volně k použití


„Zhoubnými nádory kůže ročně onemocní 30 tisíc osob. Nejčastějšími z nich jsou bazaliom, spinaliom a melanom,“ komentuje situaci v Česku doktorka Ilona Gutwaldová z Centra dermatologie Polikliniky IPP. „Zejména lidem, kteří tráví na slunci více času a nepoužívají žádný opalovací krém nebo používají opalovací krém s nízkým ochranným faktorem, doporučujeme pravidelnou kontrolu mateřských znamének. Právě pravidelná kontrola vám může zachránit život,“ dodává.
 
I přesto, že se jedná o jednoduchý krok, který by měl každý člověk zařadit do své každodenní rutiny, podle ČTK opalovací krém během slunění nepoužívá více než 30 % Čechů a Češek. Pokud je takto vysoké číslo u slunění, raději si snad nechceme ani představit, kolik lidí ochranu nepoužívá mimo léto i mimo dovolené a plovárny.

Doporučeno
Kamínky na zubech jako trend i riziko pro tvé zuby. Popisujeme, na co si dát při jejich aplikaci pozor Kamínky na zubech jako trend i riziko pro tvé zuby. Popisujeme, na co si dát při jejich aplikaci pozor 20. dubna 2023 6:00

Mléko, olejový nebo vodní. Důležité je SPF

Existuje několik typů opalovacích krémů – od klasických mlék přes opalovací krémy na vodní bázi až po olejové. Někdo se navíc na sluníčku spálí už za 10 minut a jiný na něm může být i dvě hodiny a bude krásně opálený. Tolerance sluníčka se odvíjí od toho, jaký je fototyp tvé pokožky.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137352 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Který typ slunečního záření způsobuje vrásky a pigmentové skvrny a jaký proti němu zvolit krém.
  • Proč bys měl*a používat „opalovák“ i pod make-up s SPF a jak správně postupovat při aplikaci krok za krokem.
  • Seznam látek v krémech, na které si musíš dát pozor, pokud máš citlivější pleť.
  • Jak často se mazat a které typy krémů používat, pokud máš pokožku náchylnou na akné.
  • Jakou značku krémů nám doporučila pleťová terapeutka.
Domů
Sdílet
Diskuse