Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. dubna 2023 6:00
Čas čtení 5:18
Tereza Šnajdrová

Celebrity jej zneužívají k rychlému a snadnému hubnutí. Nedostatek ozempicu už hlásí i české lékárny

ZDRAVÍ ČESKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Hollywood objevil nový trik, jak rychle a snadno shodit nadbytečná kila. Oním zázrakem má být lék ozempic, který byl dříve předepisován pouze lidem s cukrovkou.

Poté, co jej Úřad pro kontrolu potravin a léčiv oficiálně schválil také pro léčbu chronické obezity, se s uživateli ozempicu ve Spojených státech jako by roztrhl pytel. A nejen tam. Tento „trend“ přišel už také do Česka, kde aktuálně lékaři řeší nedostatek tohoto medikamentu. O problematice užívání ozempicu jsme si povídali s obezitologem z IKEMu, profesorem Martinem Haluzíkem.

Doporučeno
Detoxy jsou nesmysl. Kamu svými radami může vážně ohrozit vaše zdraví, říká Miloslav z Institutu Moderní Výživy (Rozhovor) Detoxy jsou nesmysl. Kamu svými radami může vážně ohrozit vaše zdraví, říká Miloslav z Institutu Moderní Výživy (Rozhovor) 25. srpna 2021 10:30

Lék na cukrovku jako berlička

Lék ozempic se řadí mezi antidiabetika a v kombinaci s dietou a cvičením je používán k léčbě dospělých s diabetem 2. typu. Medikament obsahující léčivou látku semaglutid je pouze na předpis, přesto však v posledních měsících dochází k jeho zneužití. Ozempic se dnes již nepoužívá pouze k léčbě cukrovky, ale také k rychlému a nenamáhavému hubnutí.
 
„Ozempic je lék obsahující účinnou látku semaglutid v dávce maximálně 1 mg 1 × týdně. Jde o lék působící přes stejný receptor jako střevní hormon glukagon-like peptid-1 (GLP-1). Používá se k léčbě cukrovky, kde kromě snížení hladin cukru také snižuje krevní tlak a hmotnost a chrání srdce a ledviny,“ řekl obezitolog Martin Haluzík.

ozempic
Zdroj: Profimedia

Ozempic potlačuje tvorbu glukagonu a prodlužuje pocit sytosti

Abychom ti pomohli pochopit, jak je možné, že se po užití ozempicu hubne, musíme zabrousit do větší odbornosti. Léčivá látka semaglutid je agonistou receptoru GLP-1, a na tělo tak působí stejně jako polypeptidický hormon produkovaný ve střevě, tedy prostřednictvím zvyšování množství inzulinu uvolňovaného slinivkou břišní v reakci na příjem stravy. Laicky řečeno, napomáhá tak kontrolovat hladinu glukózy v krvi.


Mezi jeho vedlejší účinky pak typicky patří drastický úbytek hmotnosti, což je důvod, proč začal být ozempic používán také k léčbě obezity a proč toho někteří zneužívají. Lék napodobuje trávicí hormon a proces trávení, který naše těla provádí přirozeně, zesiluje.
 
GLP-1 se během jídla uvolňuje ve střevech, ve slinivce břišní podporuje tvorbu inzulinu a naopak potlačuje tvorbu glukagonu. Tělu tak pomáhá řídit hladinu cukru v krvi. GLP-1 pak navíc působí i v žaludku, kde zpomaluje vyprazdňování, čímž prodlužuje pocit sytosti. Poslední oblastí, kde GLP-1 působí, je mozek. Lék v mozku potlačuje chuť k jídlu, čímž se opět dostáváme k tomu, že podporuje pocit sytosti a lidé, kteří jej užívají, tak mají menší potřebu jídla.
 
„K hubnutí je používaná stejná účinná látka (semaglutid), ale obvykle ve vyšších dávkách. Také firemní název léku na hubnutí je jiný Wegovy. Semaglutid vede podobně jako GLP-1 ke zvýšení pocitu sytosti a potlačení chuti k jídlu. V dávkách až do 2,4 mg 1 × týdně může při dlouhodobějším podávání snížit hmotnost až o 17 kg u nemocných s obezitou či nadváhou,“ pokračoval lékař z IKEMu s tím, že po vysazení ozempicu může nastat jojo efekt. 

Užívat jej měly Julia Fox i Khloe Kardashian. Celebrity nařčení odmítají

Čím více veřejnost o ozempicu ví, tím větší má podezření, že lék často k hubnutí používají slavné osobnosti. Medikament se ostatně stal i tématem během předávání Oscarů, kdy moderátor Jimmy Kimmel v úvodní řeči vtipkoval o tom, jak všichni vypadají skvěle. „Všichni vypadají tak skvěle. Když se rozhlédnu po této místnosti, nemůžu si pomoct se nezeptat: ‚Je ozempic to pravé pro mě?‘“ propálil veřejné tajemství.

Doporučeno
KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? 1. května 2024 13:00


Ozempic měla údajně užívat například herečka a módní ikona Julia Fox, která však toto obvinění vyvrátila v rozhovoru pro ET. „Všichni za mnou chodí a ptají se mě, zda beru věci na hubnutí. Říká se o mně, že užívám ozempic nebo jak se to jmenuje. Neberu a nikdy jsem nebrala. Nikdy bych to neudělala. Jsou tu diabetici, kteří tento lék potřebují,“ řekla.
 
Její herecká kolegyně Chelsea Handler naopak přiznala, že ozempic užívala. I když prý náhodou. „Ani jsem nevěděla, že ho beru. Můj lékař jej rozdával každému, prý proti stárnutí. Už ho ale neberu, je to příliš nezodpovědné. Ano, jsem nezodpovědná uživatelka různých prášků, ale nebudu nikomu brát lék na cukrovku. Zkusila jsem to a už to dělat nebudu, není to nic pro mě, není to pro mě to pravé,“ obhajovala se poté, co shodila mnoho kil.
 
K užití léku na cukrovku se přiznal také nejbohatší člověk světa Elon Musk. Veřejnost si všimla, že v posledních měsících výrazně zhubl, a začalo vyšetřování, proč se tak stalo. Když se pak Muska na Twitteru jedna z uživatelek zeptala na tajemství jeho postavy, miliardář jí odpověděl: „Půst. A wegovy.“ (Wegovy je verze přípravku ozempic, pozn. redakce.)

Elon Musk
Zdroj: Getty Images/Maja Hitij


Veřejnost uhodila také na Khloe Kardashian, která jako by se ztrácela před očima. Poté, co nafotila nové snímky pro časopis Sorbet, byla spousta lidí přesvědčena o tom, že hvězda reality show zhubla právě díky ozempicu. Kardashian však toto obvinění odmítá. „Nediskreditujte mé roky cvičení. Pět dní v týdnu vstávám v šest ráno, abych trénovala. Prosím, přestaňte se svými domněnkami,“ napsala na Instagramu.

Pozor na nežádoucí účinky

„Podle důkazů, které máme, je to určitě velmi prospěšné zejména pro pacienty s cukrovkou 2. typu, ale také pro nemocné s nadváhou s dalšími rizikovými faktory (například vysoký krevní tlak). Snižuje se hmotnost, klesá krevní tlak, tuky v krvi a snižuje se například také ztučnění jater, které bývá často u nadváhy přítomno. Studie nemáme u nemocných štíhlých nebo s mírnou nadváhou (BMI pod 27) bez komplikací. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by tato léčba nějak škodila. Nejpřirozenější je ale hubnout zvýšením fyzické aktivity a úpravou diety bez léků, to ale často dlouhodobě nefunguje,“ komentuje profesor bezpečnost použití léku ozempic. 

Doporučeno
Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout 30. dubna 2024 14:30

Známé osobnosti, ale také lidé, kteří chtějí bez práce snížit svoji váhu, užívají ozempic i navzdory nežádoucím účinkům. Mezi ně patří zažívací potíže (průjem, zvracení, pocit nevolnosti), ale také například poškození sítnice. „Mohou to být bolesti břicha, pocit na zvracení, průjem nebo zácpa, výjimečně i zvracení. Nastávají obvykle, pokud dojde ke konzumaci většího množství potravy,“ popisuje Haluzík. 

Lék chybí potřebným

Ozempic se u veřejnosti těší čím dál větší oblibě a na jeho přehnanou spotřebu začátkem dubna upozornil i jeho výrobce, společnost Novo Nordisk. Zvýšená poptávka logicky vedla k tomu, že se mnoho zemí Evropské unie včetně České republiky potýká s nedostatkem léku. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto na pokyn Ministerstva zdravotnictví bude v následujících dnech upravovat systém eRecept, aby bylo možné ozempic předepisovat pouze pacientům s diabetem 2. typu, pro které je lék hrazen.
 
„Ministerstvo zdravotnictví bylo Státním ústavem pro kontrolu léčiv upozorněno na rizika, která by nedostupnost tohoto léčiva pro diabetiky mohla přinést. Rozhodli jsme se proto rychle reagovat a umožnit preskripci ozempicu jen pro schválené indikace a podmínky úhrady. V praxi tak po určitou dobu nebude možné předepsat toto léčivo pacientům, kteří si jej hradí sami, nebo lékařem bez stanovené specializace. Tento krok je klíčový pro to, aby se omezené dodávky dostávaly k těm pacientům, kteří léčbu nezbytně potřebují,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.
 
„Data ze systému eRecept nám ukázala vzrůstající trend v předepisování tohoto léčivého přípravku v režimu, kdy si jej hradí sám pacient. Postup Ministerstva zdravotnictví tedy vnímáme jako efektivní krok, který pacientům v aktuální situaci může značně pomoci. Díky němu se léčiva dostanou pouze k pacientům, pro které jsou primárně určena a u kterých byla léčba prokázaná jako účinná a bezpečná,“ navázala Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
 
Obnovení dodávek ozempicu je podle Ministerstva zdravotnictví naplánováno na 17. dubna a novým pacientům má být prozatím předepisována náhrada tohoto léku.

obezita
Zdroj: Pxsphere/volně k užití

Ozempic v českých lékárnách

Refresher oslovil Ministerstvo zdravotnictví a zeptal se jej, zda je výpadek v českých lékárnách takový, jak jej popisují jiná média. „V lékárnách je léčivého přípravku nedostatek a může být již nyní lokálně nedostupný, a to i v důsledku toho, že je předepisován pacientům v off-label indikacích. Jeho dodávka se očekává v týdnu od 17. 4. Diabetologové jsou se současnou situací obeznámeni a svým pacientům budou indikovat vhodné alternativy, kterých je dostatek,“ uvedl tiskový mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

Výpadek pak potvrdily také lékárny, které Refresher oslovil. „Většinou u nás nechybí, horší je dostupnost u síly 1 mg. Pokud vím, situace by se měla změnit někdy v polovině dubna,“ napsal Michal Petrov, tiskový mluvčí lékárny Dr. Max.

„Mohu potvrdit, že aktuálně jsou přípravky ozempic na lékárenských distribucích nedostupné. V síti Magistra lékáren má skladem přípravky pouze 40 lékáren, tedy asi 15 % našich lékáren. Informace o opětovné dostupnosti v tuto chvíli nemáme,“ uvedla tisková mluvčí Magistra lékáren Zuzana Mocová. 

Domů
Sdílet
Diskuse