Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2021 10:30
Čas čtení 11:08
Tereza Šnajdrová

Detoxy jsou nesmysl. Kamu svými radami může vážně ohrozit vaše zdraví, říká Miloslav z Institutu Moderní Výživy (Rozhovor)

Detoxy jsou nesmysl. Kamu svými radami může vážně ohrozit vaše zdraví, říká Miloslav z Institutu Moderní Výživy (Rozhovor)
Zdroj: Česká televize
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

S Miloslavem Šindelářem o detoxech kuchařky Kamu, influencerech, kteří svým sledujícím předávají dezinformace týkající se zdravé výživy a o tom, jak by měl správně vypadat náš jídelníček.

Mnoho influencerů svým sledujícím radí, jak zhubnout, jak se správně stravovat a mnozí doporučují i nesmyslné detoxy. Právě touto problematikou se již více než dva roky zabývá Institut Moderní Výživy, který vyvrací dezinformace šířené kuchařkou Kamu a upozorňuje na to, že detoxy a půsty, které influencerka propaguje, jsou pro naše těla mnohdy naopak škodlivé.

REFRESHER se proto spojil s Miloslavem Šindelářem, vystudovaným nutričním terapeutem a společně jsme si povídali o tom, proč Kamu šíří bludy, jak nám její detoxy mohou uškodit a zda má tato situace s influencery nějaké řešení.

Doporučeno
Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor) Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor) 20. července 2021 9:30

Vy jste na dezinformace spojené s Kamu začali upozorňovat již v roce 2019, kdy propagovala detox za pomocí kokosové vody. Proč podle vás tento způsob detoxu není pro tělo vhodný?

V první řadě se musíme zamyslet nad myšlenkou detoxů a tím, jak je chápe veřejnost a jak je komunikují influenceři, což je většinou špatně. Oni vám budou tvrdit a doporučovat, že se naše tělo potřebuje detoxikovat, což v žádném případě není pravda. Naše tělo se detoxikuje samo, přirozeně, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a kdyby tomu tak nebylo, tak jednoduše umřeme, nepřežijeme ani minutu. Základní premisa detoxů v podobě pití zeleninových šťáv, kokosových vod či užívání bylinných suplementů, je nesmysl a celá tato móda se nezakládá na pravdě.
 
A přesně takto fungují influenceři, kteří vás vystraší, řeknou, že existuje spoustu cizorodých toxických látek, které se na vás valí ze všech stran a že se potřebujete detoxikovat pomocí drahých suplementů nebo drahých zeleninových či ovocných šťáv a podobně. Na tom ovšem pouze vydělávají, viz. kokosová voda.

Miloslav Šindelář
Zdroj: se souhlasem Miloslava Šindeláře

Znamená to tedy, že detoxu vůbec nemusíme jít naproti?

Přesně tak, naše tělo je z hlediska evoluce na čistění uzpůsobené a naše vnitřní orgány, jako jsou třeba játra, plíce, ale i třeba ledviny, nám sami pomáhají v detoxikaci a vylučují cizorodé toxické látky z těla ven.

Takže pokud nám influencer říká, že se po týdnu na zeleninových šťávách cítí o mnoho lépe, tak se jedná pouze o byznys či placebo?

Z části to může být placebo efekt, který je v medicíně prokázaný a z části může být důvodem to, že takoví lidé velmi redukují svůj kalorický příjem, tzn. že ze stravy nepřijmou tolik energie, neboť zeleninové šťávy bývají chudé na energii a po kalorickém deficitu jejich tělo začne hubnout, vyprázdní se jejich střeva, čímž částečně i zhubnou. Rozhodně se tedy nejedná o něco zdravého nebo dlouhodobě udržitelného a ani to není způsob, jak se něco naučit o zdravé výživě. Detoxy vám pouze pomohou vyčistit vaši peněženku.

Na tuto lživou informaci jsme dokonce reagovali v jednom z našich prvních článků týkajících se kuchařky Kamu a tím to celé začalo

Kamu tehdy říkala, že kokosová voda je svým složením velmi podobná krevní plazmě. Má pravdu?

Nemá, složení kokosové vody je z hlediska iontů a podobně téměř přesně opačné od krevní plasmy. Na tuto lživou informaci jsme dokonce reagovali v jednom z našich prvních článků týkajících se kuchařky Kamu a tím to celé začalo.

Institut Moderní Výživy
Zdroj: se souhlasem Institutu Moderní Výživy

Proč by lidé měli věřit vám a ne Kamu?

Protože oba dva s Lukášem Roubíkem máme odborné vzdělání ve výživě, vystudovali jsme výživu na lékařských fakultách a máme i základ z hlediska anatomie, fyziologie, klinické výživy, který nám dal určitý náhled na výživu a medicínu. Já sám jsem 4 roky studoval všeobecné lékařství, takže základní znalosti z těchto oborů mám, což bohužel většině influencerů a influencerek chybí.
 
Na Evropském obezitologickém kongresu dokonce byly prezentovány výsledky analýzy, v níž se výzkumníci zabývali nejznámějšími blogy o zdravé výživě v Británii a zjistili, že naprostá většina blogů o výživě nepředává seriózní informace. Osm z devíti blogů hlásaly nesmysly a nepravdy, které vás ve finále mohou zdravotně poškodit, což je opravdu velký problém dnešní doby.

Kamu si své detoxy a další poškozující věci dělá dál a dál, takže nějaká argumentace by v tomto případě neměla smysl. Navíc jsme u ní na sítích již dlouhou dobu blokovaní, stejně jako spousta dalších lidí, kteří vyjádřili opačný názor nebo se ji snažili upozornit na její nesmysly

Nepokoušeli jste se s Kamu spojit a nabídnou jí pomoc, edukovat ji, aby dál nešířila bludy?

Kamu své nesmysly hlásá veřejně, takže jsme na to i veřejně reagovali a vůbec se s ní nemáme o čem bavit, protože s takovými lidmi je to těžké. Je těžké, aby pochopili vaše argumenty, když nemají vzdělání v těchto oborech a vědecky podloženou argumentaci neuznávají.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102403 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč je pro lidské tělo epsomská sůl nebezpečná

  • Jak mohou detoxy a půsty lidskému tělu uškodit

  • Co může s tělem udělat 12denní vodní půst, který držela Kamu

  • Jak by se měl člověk správně stravovat

  • Zda vegetariánská či veganská strava může nahradit jídelníčkem s masem

Domů
Sdílet
Diskuse