Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2021 9:30
Čas čtení 8:30
Ema Stanovská

Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor)

Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Eriky Zajacové
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Pokud jsi v kalorickém schodku, zhubneš i na pizze a hamburgerech. Otázkou ale je, zda budeš mít dost živin,“ říká pro REFRESHER výživová poradkyně a trojbojářka Erika Zajacová.

Dřepuje s 90kilovými činkami, ženám pomáhá zdravěji se stravovat a na sociálních sítích vyvrací mýty o detoxu a dietách. Erika Zajacová je výživová poradkyně, trojbojářka a mladá matka, která na svém Instagramu vzdělává lidi v oblasti výživy a sportu.

Na Instagramu má tisíce followerů, ale spolupráce neakceptuje. Lidé si ji oblíbili nejen pro její užitečné rady, ale i bezprostřední humor a autentičnost — servítky si rozhodně nebere.

V tomto rozhovoru se dozvíš:
  • Proč veganská strava neznamená zdravá strava
  • S jakou nejbizarnější populární dietou se setkala
  • Zda je pravda, že muži musí jíst více než ženy
  • Které sportovní doplňky výživy jsou účinné, a které vám mohou naopak ohrozit zdraví
  • Zda platí, že existují lidé se „zázračným metabolismem“, kteří mohou jíst „vše“ a nepřibrat


Řekněme, že bych tě oslovila s tím, že se chci zdravěji stravovat a shodit pár kil. Co všechno se o mně musíš dozvědět, abys mi nastavila jídelníček?

Kromě základních proměnných, jako výška, hmotnost, zdravotní stav či pohybová aktivita, by mě zajímal i tvůj denní režim: kdy vstáváš, jakou máš práci, co všechno děláš během dne, kdy, jak, kolik a co jíš. Chtěla bych vědět, zda si vaříš doma nebo se stravuješ v restauracích, ale i to, co ti chutná, nechutná, kdy chodíš spát, zda jsi se už někdy pokoušela zhubnout nebo přibrat, i jak často jíš konkrétní potraviny.

mama
Zdroj: Branislav Holbay

Občas se mi stane, že jsou klienti překvapení, co všechno řešíme předtím, než ode mě dostanou nějaké konkrétní doporučení. Prodávat jídelníčky na základě hmotnosti, výšky a fyzické aktivity dokáže i počítač. Když se člověk rozhodne vyhledat odbornou pomoc, měl by dostat to, co mu aplikace a vypočítané jídelníčky bez následné podpory nemohou dát: lidský přístup, empatii, edukaci.


Už se ti stalo, že jsi potenciální klientku z nějakého důvodu odmítla?

Stalo se mi, že jsme se po několika vyměněných mailech shodly, že mé služby nejsou to, co dotyčná potřebuje. Rovněž jsem s několika klientkami ukončila spolupráci z mé strany. Byly i klientky, u kterých jsem váhala, jsou klientky, u kterých jsem někdy ostřejší, ale nejsem z těch, které vám budou mazat med kolem pusy ve stylu „hlavně, že platíte“.

Pokud si myslím, že někdo nedělá pro změnu dost, řeknu mu to. Pokud si myslím, že dále už spolupráce dotyčnému nic nepřinese, také mu to řeknu. A myslím, že právě díky tomuto mám tak úžasné klientky. Obyčejné ženy, v tom nejlepším slova smyslu. Pracovité, svědomité, odhodlané, zodpovědné. Jsou to vlastnosti, na kterých si zakládám u sebe a vyžaduji je i z druhé strany.


Máš mezi klienty i muže?

Muže mezi klienty nemám, protože nejsou přímo moje cílová skupina.

trojboj
Zdroj: Erika Zajacová


Říká se, že muži potřebují více kalorií než ženy. Je to pravda, nebo platí pro muže stejné principy stravování jako pro ženy? (přijímání kalorií na základě váhy, výšky, fyzické aktivity atd.)

Pro všechny platí stejné principy, a protože muži mají většinou více svalů a celkově větší těla, potřebují i více energie (kalorií). Neplatí tedy absolutně, že všichni muži musí přijímat více kalorií než ženy, vždy záleží na konkrétním případu. Muž, který má sedavé zaměstnání, nesportuje, má 70 kilo a poměrně málo svalů, bude pravděpodobně potřebovat méně energie, než žena, která trénuje dvoufázově a denně k tomu nachodí 15 000 kroků.


Na svém Instagramu mluvíš také o různých trendech, detoxech a „zaručených“ receptech na hubnutí. S jakým nejbizarnějším trendem či dietou ses dosud setkala?

Když jsem si myslela, že už mě nic nepřekvapí, objevil se tzv. suchý fasting. Tedy perioda, během které nejíte ani nepijete žádnou vodu. Nedostatek vody údajně způsobí mezi buňkami „boj o vodu“, přičemž podle propagátorů mají vyhrát zdravé buňky — a ty patogenní a „nemocné“ prohrají, což se absolutně vymyká principům fyziologie.

Pokud jsi v kalorickém schodku, zhubneš i na pizze a hamburgerech.

Snad ani nemusím dodávat, že nic podobného prokázáno nebylo. V lepším případě si přivodíte dehydrataci, v horším selhávání ledvin nebo kolaps. Šílené detoxy na zeleninových nebo ovocných šťávách jsou sice hloupost, ale v porovnání s tím, že byste několik dní nepili žádnou vodu, je to vlastně neškodná záležitost.


Co si myslíš o celebritách a influencerech, kteří propagují (vědou nepodložené) diety na svých sociálních sítích?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100748 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které sportovní doplňky výživy jsou účinné, a které vám mohou naopak ohrozit zdraví
  • Zda platí, že existují lidé se „zázračným metabolismem“, kteří mohou jíst „vše“ a nepřibrat
  • Proč veganská strava neznamená zdravá strava
  • Jaké je to být matkou a trojbojářkou zároveň
Domů
Sdílet
Diskuse