Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2023 6:00
Čas čtení 9:41
Tereza Šnajdrová

Bude první sex bolet? A dosáhnu orgasmu? Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět o prvním sexu

Bude první sex bolet? A dosáhnu orgasmu? Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět o prvním sexu
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Rodiče se o něm zdráhají mluvit a během sexuální výchovy na školách bývá často vynecháván.

Řeč je o prvním sexu, který si dříve nebo později prožije většina dospívajících, a právě kvůli částečné tabuizaci tohoto tématu může jít o matoucí, děsivou a třeba i nechtěnou věc. Poradíme ti, jak se na první sex připravit, co od něj očekávat a rozebereme s tebou, proč z něj nemusíš mít obavy. 

Text jsme konzultovali se sex koučkou Julií Gaiou Poupětovou.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené 24. dubna 2022 7:00

Když se zpětně ohlédneme na sexuální výchovu na základní škole, téma prvního sexu během ní bylo zcela vynecháno. Kluci se učili, jak si nasadit kondom, a dívkám bylo vysvětlováno, jak správně zavést tampon nebo nalepit vložku.

Nikdo nám neporadil, jak poznat, kdy jsme na první sex připraveni, zda bude bolet, zda nám poteče krev, a nevěděli jsme ani to, že je normální, pokud během prvního sexu nedosáhneš orgasmu. Téma prvního sexu se mnozí ostýchají probírat s rodiči, a tak informace mohou čerpat pouze z internetu, od kamarádů nebo z porna. A to je ten problém. Tvůj sexuální život pravděpodobně nikdy nebude připomínat scénu z filmu pro dospělé a neměl*a bys ho považovat za inspiraci. Pojďme se tedy podívat na to, co vše potřebuješ vědět o prvním sexu.

Doporučeno
Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? 2. května 2023 9:00

První sex po legislativní stránce

V první řadě bychom si měli ujasnit, co to vlastně sex je. Někteří za sex považují orální uspokojení, jiní až samotný akt, během kterého dojde k průniku (penetraci). Rozsah definice je široký a je jen na tobě, jaké hranice a jakou osobní definici sexu si vytvoříš. O definici by ses měl*a podělit i se svým protějškem, abyste byli oba na stejné vlně a věděli, co od sexu očekávat.

 
Americká psychologická asociace sex definuje jako „fyziologické a psychologické procesy související s rozmnožováním a erotickým potěšením“ a Sexuality Education Resource Center do něj zahrnuje také masturbaci. My budeme první sex definovat stejně jako Americká psychologická asociace, tedy akt, během kterého dojde k průniku – ať už s cílem potěšení, nebo rozmnožení.

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

Sex pak můžeš v Česku legálně provozovat od věku 15 let. „Kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let,“ píše se v trestním zákoníku. Legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku se liší napříč celým světem, ale také Evropou. Například ve Španělsku je věková hranice nastavena na 13 let a naopak na Maltě či v Turecku mohou lidé provozovat sex až od 18 let. V některých zemích pak způsobilost k sexu není stanovena pouze věkem, ale také třeba manželstvím či sexuální orientací.
 
To, že je v Česku hranice pro provozování sexu stanovena na 15 let, však rozhodně neznamená, že jakmile oslavíš patnácté narozeniny, musíš mít sex. Je jen na tobě, kdy na něj budeš připravený*připravená – není žádná hanba, pokud máš sex už v patnácti, stejně tak není ostuda, když chceš počkat klidně ještě pár let. Nikdo nemá právo tvé rozhodnutí jakkoliv hodnotit nebo komentovat.

Jak poznat, že jsem na sex připravený*připravená?

Klíčové je mít toho správného partnera či partnerku. Někoho, kdo ti dá pocit bezpečí, a to jak po fyzické, tak emocionální stránce. Někoho, kdo bude zastávat stejné hodnoty, cíle a potřeby jako ty. Někoho, komu budeš plně důvěřovat a cítit se s ním dobře. Dalším faktorem může být uvědomění si, co ti dělá dobře.

Doporučeno
Od kamenných dild přes koňské žíně k dráždění klitorisu až po dálkově ovládané vibrátory. Taková je historie sexuálních pomůcek Od kamenných dild přes koňské žíně k dráždění klitorisu až po dálkově ovládané vibrátory. Taková je historie sexuálních pomůcek 25. února 2023 15:11

„Ideální je, pokud člověk trochu prozkoumává svoje vlastní vzrušení předtím, než dojde k prvnímu intimnímu kontaktu s protějškem. Určitě je fajn, pokud mladí lidé zjistí, jak se jejich tělo a nervová soustava vzrušují a také zda a jakým způsobem mohou dosáhnout orgasmu. To všechno je skvělá praktická příprava. Už v této fázi je dobré se učit používat lubrikanty a povzbudit vlastní kreativitu pomůckami. Zároveň je dobré se nezaměřovat jen na genitálie (svoje či partnera), ale spíš kreativně zapojovat celé tělo při projevování citů a vzrušení,“ radí sex koučka.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse