Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. května 2023 6:00
Čas čtení 9:41
Tereza Šnajdrová

Bude první sex bolet? A dosáhnu orgasmu? Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět o prvním sexu

Bude první sex bolet? A dosáhnu orgasmu? Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět o prvním sexu
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Rodiče se o něm zdráhají mluvit a během sexuální výchovy na školách bývá často vynecháván.

Řeč je o prvním sexu, který si dříve nebo později prožije většina dospívajících, a právě kvůli částečné tabuizaci tohoto tématu může jít o matoucí, děsivou a třeba i nechtěnou věc. Poradíme ti, jak se na první sex připravit, co od něj očekávat a rozebereme s tebou, proč z něj nemusíš mít obavy. 

Text jsme konzultovali se sex koučkou Julií Gaiou Poupětovou.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené 24. dubna 2022 7:00

Když se zpětně ohlédneme na sexuální výchovu na základní škole, téma prvního sexu během ní bylo zcela vynecháno. Kluci se učili, jak si nasadit kondom, a dívkám bylo vysvětlováno, jak správně zavést tampon nebo nalepit vložku.

Nikdo nám neporadil, jak poznat, kdy jsme na první sex připraveni, zda bude bolet, zda nám poteče krev, a nevěděli jsme ani to, že je normální, pokud během prvního sexu nedosáhneš orgasmu. Téma prvního sexu se mnozí ostýchají probírat s rodiči, a tak informace mohou čerpat pouze z internetu, od kamarádů nebo z porna. A to je ten problém. Tvůj sexuální život pravděpodobně nikdy nebude připomínat scénu z filmu pro dospělé a neměl*a bys ho považovat za inspiraci. Pojďme se tedy podívat na to, co vše potřebuješ vědět o prvním sexu.

Doporučeno
Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? 2. května 2023 9:00

První sex po legislativní stránce

V první řadě bychom si měli ujasnit, co to vlastně sex je. Někteří za sex považují orální uspokojení, jiní až samotný akt, během kterého dojde k průniku (penetraci). Rozsah definice je široký a je jen na tobě, jaké hranice a jakou osobní definici sexu si vytvoříš. O definici by ses měl*a podělit i se svým protějškem, abyste byli oba na stejné vlně a věděli, co od sexu očekávat.

 
Americká psychologická asociace sex definuje jako „fyziologické a psychologické procesy související s rozmnožováním a erotickým potěšením“ a Sexuality Education Resource Center do něj zahrnuje také masturbaci. My budeme první sex definovat stejně jako Americká psychologická asociace, tedy akt, během kterého dojde k průniku – ať už s cílem potěšení, nebo rozmnožení.

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

Sex pak můžeš v Česku legálně provozovat od věku 15 let. „Kdo vykoná soulož s dítětem mladším patnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let,“ píše se v trestním zákoníku. Legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku se liší napříč celým světem, ale také Evropou. Například ve Španělsku je věková hranice nastavena na 13 let a naopak na Maltě či v Turecku mohou lidé provozovat sex až od 18 let. V některých zemích pak způsobilost k sexu není stanovena pouze věkem, ale také třeba manželstvím či sexuální orientací.
 
To, že je v Česku hranice pro provozování sexu stanovena na 15 let, však rozhodně neznamená, že jakmile oslavíš patnácté narozeniny, musíš mít sex. Je jen na tobě, kdy na něj budeš připravený*připravená – není žádná hanba, pokud máš sex už v patnácti, stejně tak není ostuda, když chceš počkat klidně ještě pár let. Nikdo nemá právo tvé rozhodnutí jakkoliv hodnotit nebo komentovat.

Jak poznat, že jsem na sex připravený*připravená?

Klíčové je mít toho správného partnera či partnerku. Někoho, kdo ti dá pocit bezpečí, a to jak po fyzické, tak emocionální stránce. Někoho, kdo bude zastávat stejné hodnoty, cíle a potřeby jako ty. Někoho, komu budeš plně důvěřovat a cítit se s ním dobře. Dalším faktorem může být uvědomění si, co ti dělá dobře.

Doporučeno
Od kamenných dild přes koňské žíně k dráždění klitorisu až po dálkově ovládané vibrátory. Taková je historie sexuálních pomůcek Od kamenných dild přes koňské žíně k dráždění klitorisu až po dálkově ovládané vibrátory. Taková je historie sexuálních pomůcek 25. února 2023 15:11

„Ideální je, pokud člověk trochu prozkoumává svoje vlastní vzrušení předtím, než dojde k prvnímu intimnímu kontaktu s protějškem. Určitě je fajn, pokud mladí lidé zjistí, jak se jejich tělo a nervová soustava vzrušují a také zda a jakým způsobem mohou dosáhnout orgasmu. To všechno je skvělá praktická příprava. Už v této fázi je dobré se učit používat lubrikanty a povzbudit vlastní kreativitu pomůckami. Zároveň je dobré se nezaměřovat jen na genitálie (svoje či partnera), ale spíš kreativně zapojovat celé tělo při projevování citů a vzrušení,“ radí sex koučka.

Víš, jaké dotyky ti přináší potěšení a co se ti líbí? Máš se svým partnerem nebo partnerkou prostor i vzájemnou důvěru je prozkoumávat, než dojde k samotnému penetračnímu sexu? Pokud ano, je následně dobré si ujasnit, co od prvního sexu očekáváš, a zároveň o tom musíš být schopný*schopná mluvit se svým protějškem. Pokud se otevřeně komunikovat stydíš, zkus se nejdříve vyjádřit jednoduchými slovy „ano“ či „ne“, případně to můžeš zkusit i napsat. Komunikace je totiž tím nejzásadnějším bodem.

Sex měj jen a pouze v případě, že jej sám*sama chceš, že jsi na něj připravený*připravená, a to samé platí pro tvého partnera či partnerku. První sex komunikujte, ujistěte se, že je konsenzuální, a hlavně byste se ani jeden neměli cítit do sexu tlačeni. Sex děláš pro sebe, protože jej chceš, a ne proto, že jej někdo vyžaduje nebo cítíš tlak od vrstevníků. Bez vlastní touhy si sex neužiješ a nikdy by ses do něj neměl*a nutit.

Doporučeno
10 tipů, jak se zeptat na souhlas se sexem: Jak poznáš, že to druhá strana prostě nechce? Ptali jsme se Jasmíny a Pavla Houdkových 10 tipů, jak se zeptat na souhlas se sexem: Jak poznáš, že to druhá strana prostě nechce? Ptali jsme se Jasmíny a Pavla Houdkových 13. května 2023 17:00

V neposlední řadě je pak nutné komunikovat také ochranu a důsledky sexu. Vždy používej ochranu a ptej se, zda je tvůj protějšek v pořádku po zdravotní stránce. Sexuálně přenosné infekce se netýkají pouze sexuálně aktivních jedinců.


„Ve vztahové rovině je pak skvělé, pokud se ani jeden z partnerů necítí nějak pod tlakem, ale spíš příjemně vzrušeně a je to věc oboustranné dohody. Pochopitelně je dobré se ještě před prvním stykem učit formulovat své potřeby a vědět, že společný sex by měl být zážitkem pro obě strany, a nejen zábavou pro jednoho. A ještě je tu také otázka ochrany před pohlavně přenosnými chorobami a nechtěným těhotenstvím, pokud alespoň jeden z partnerů může otěhotnět. O tom všem by bylo dobré si před prvním pohlavním stykem otevřeně popovídat. I díky takovým dialogům se ve vztahu prohlubuje důvěra,“ připomíná Julie Gaia Poupětová.

Doporučeno
Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? Infekce HPV se nejčastěji přenáší sexem a ohrožuje muže i ženy všech věkových kategorií. Jak se proti ní bránit? 26. dubna 2023 13:00

Takto zvládneš první sex levou zadní

První sex může v některých vzbuzovat obavy i úzkost. Takhle jej však zvládneš s grácií:
> Měj správného partnera: První sex měj s někým, komu důvěřuješ a s kým se cítíš bezpečně. Některé studie ukazují, že díky správnému partnerovi se zvýší pravděpodobnost psychického i fyzického uspokojení.
> Vyberte komfortní místo: Pokud plánuješ mít první sex, naplánuj si ho tak, aby k němu došlo na místě, které je ti příjemné a na kterém se cítíš dobře. Neznámé nebo nejisté místo v tobě může probouzet úzkost a může narušit tvoje soustředění se na samotný akt.
> Důležitá je předehra: Předehra může snížit tvoji úzkost z prvního sexu, a navíc tvoje tělo připraví, aby bylo během průniku uvolněné a sex byl co možná nejméně bolestivý. Zaměřte se na líbání, doteky a další věci, které jsou ti příjemné.
> Pomalu: Nesnaž se první sex uspěchat. Soustřeď se na přítomnost, neboj se říct partnerovi*partnerce, ať zpomalí, poznávejte svá těla a z prvního sexu si udělejte co možná nejpříjemnější zážitek.  
> Neházej flintu do žita: Pokud tvůj první sex nebyl dokonalý, nic se neděje. Rozhodně to neznamená, že odteď bude sex vždy jen nepříjemný. Své pocity komunikuj se svým protějškem, řekněte si, co by šlo udělat lépe, a až se na to budete cítit, sex zopakujte.

Doporučeno
Anální sex jako tabu i nevídané potěšení. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět Anální sex jako tabu i nevídané potěšení. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět 7. ledna 2023 11:00

„Důležité je být připraven na to, že první sexuální zážitek s druhou osobou může dopadnout úplně jinak, než si to člověk představuje. První intimní zážitek s dalším člověkem většinou znamená začít v praxi používat své tělo novým způsobem. Podobně jako když člověk třeba začne běhat nebo se učit lézt na lezecké stěně, musí počítat s tím, že bude třeba se naučit řadu nových dovedností a použít pomůcky, které nám takové aktivity usnadní. Bez dovedností a pomůcek (například lubrikant) naopak může při prvních pokusech o společné milování nastat řada běžných karambolů, na které bez zkušeností mladí lidé jednoduše nejsou připraveni,“ dodává k poslednímu bodu sex koučka.

Bude to bolet? Poteče mi krev? Odpovídáme na nejčastější otázky

Bude to bolet?
První sex může být pro některé ženy nepříjemný, až bolestivý. Nejedná se však o žádnou enormní bolest, která by po pár minutách neodezněla. Bolest můžeš zmírnit použitím lubrikačního gelu, a pokud by neustávala, sex raději ukonči a navštiv gynekologa*gynekoložku.

Doporučeno
Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt 8. února 2023 6:00

„Ohledně panenské blány a o tom, co se s ní děje při první penetraci vagíny, často kolují mylné a naprosto zavádějící představy. Jen velmi malé procento žen při prvním styku krvácí. Mnohem více dívek popisuje tuto zkušenost spíš jako jemný tlak, pocit lehkého odporu a poté překonání určité drobné bariéry. Navíc některé dívky díky předchozím aktivitám (sport, sebepotěšení) v době prvního penetračního zážitku panenskou blánu už nemají. Ale ano, existuje určité procento žen, které při prvním pohlavním styku pociťují bolest. Právě proto je dobré už při prvním styku použít ke zvlhčení lubrikant. Může to celou situaci zjednodušit pro obě strany. V některých případech se u osoby s vagínou může objevit diskomfort, pálení, nepříjemné pocity, někdy i bolest. Totéž se při nedostatečném zvlhčení obou partnerů může objevit u člověka s penisem. Vše by mělo do pár dnů odeznít,“ komentuje bolest během prvního sexu Julie Gaia Poupětová. 

Budu během prvního sexu krvácet?
Tato otázka se týká především žen, neboť u mužů nehrozí, že by během prvního sexu krváceli (v případě, že si nějak neublíží). Krvácení je u prvního sexu normální, ale zároveň k němu může dojít i nemusí. Pokud tvoje panenská blána ještě nebyla přerušena tamponem, masturbací, jízdou na kole či jakýmkoli jiným způsobem, pravděpodobně krvácet budeš. Nemusíš se však bát, že by z tebe tekly litry krve. Jedná se o drobné krvácení, kterému můžeš předejít třeba i použitím lubrikačního gelu na vodní bázi.

Doporučeno
Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů 12. května 2023 6:00

Jaká poloha je pro první sex nejlepší?
Univerzální odpověď na tuto otázku neexistuje. Nejlepší poloha je ta, ve které se budeš cítit pohodlně, uvolněně a bude ti příjemná. Výhodou je však ležení na zádech, neboť je váha tvého těla plně podepřena postelí a ty tak můžeš relaxovat. Pro začátek bychom ti tedy doporučili polohu misionáře a dle libosti ji můžeš obměnit.

„Nejvhodnější je zvolit takové polohy, kdy jsou partneři tváří v tvář, aby spolu mohli komunikovat. Pokud je jeden partner zkušenější, může nechat toho druhého být tím nahoře a řídit aktivity podle svých pocitů. O poloze či polohách je samozřejmě dobré se alespoň trochu dohodnout předem. Partneři mohou pochopitelně vyzkoušet pozici misionáře nebo ženy nahoře. Po vzájemné dohodě je ale samozřejmě skvělá jakákoli jiná pozice, pokud partnerům vyhovuje,“ radí sex koučka. 
 
Jak dlouho první sex potrvá?
Doba trvání prvního sexu je velmi individuální a může trvat méně než minutu i několik minut. Pokud je muž čerstvě sexuálně aktivní, může se stát, že zažije předčasnou ejakulaci. Ta samozřejmě není důvodem ke studu. Jedná se o normální záležitost a za pár minut to můžete zkusit znovu.
 
Dosáhnu orgasmu?
Připrav se na to, že žena během prvního sexu orgasmu pravděpodobně nedosáhne. Jedná se totiž o novou aktivitu, na kterou nejsou svaly v oblasti vagíny zvyklé, a v případě prvního sexu tedy jde spíše o poznávání a prozkoumávání. Nebuď zklamaná, pokud orgasmu nedosáhneš ty nebo tvá partnerka, je to normální a postupně se k němu propracuješ.

„Pokud člověk masturbuje, je nejsnadnější cestou k dosažení orgasmu takový druh stimulace, který používá právě při masturbaci. Když chtějí partneři zkoušet poprvé pohlavní styk, může to poskytnout potěšení jen partnerovi s penisem. Ten při koitu zažívá stimulaci penisu, která se alespoň trochu podobá tomu, co se s penisem děje při masturbaci. U žen či osob s vagínou může být cesta k orgasmu úplně o něčem jiném než o stimulaci vagíny pohyby sem a tam. Proto je dobré do párových aktivit zařadit i to, co vzrušuje partnerku s vagínou, a hlavně s klitorisem. Může to být formou společné masturbace nebo sdílené masturbace partnera. Nebo mohou partneři zkusit stimulaci klitorisu při pohlavním styku. Tato technika většinou vyžaduje chvíli trénování a ladění, než oba partneři přijdou, jak na to. Určitě je ale jednou z nejvhodnějších pro oboustranné dosažení orgasmu při pohlavím styku,“ popisuje Julie Gaia Poupětová.
 
Je možné, že se penis nevejde do vagíny?
Je až překvapivé, kolik toho vagína dokáže „pojmout“. V případě, že budeš uvolněná a připravená na sex, by se tak nemělo stát, že se do tebe penis nevejde. Stačí věnovat dostatek času předehře, použít lubrikant a vše by mělo jít jako po másle. Pokud tě však stejně trápí, že se do tebe partner nevejde, zvaž návštěvu gynekologa*gynekoložky.

„Někdy se může stát, že k průniku nedojde. Důvodem může být velikost penisu, ale i obavy. Problémy mohou nastat ve chvíli, kdy se partner s penisem pokouší udržet erekci. Samozřejmě člověk může být nervózní, zda podá patřičný výkon. Možná ještě důležitější ale je, že musí nově věnovat pozornost nejen svému vzrušení, ale i protějšku. Když člověk zaměří pozornost na úplně jiné věci, je normální, že ztrácí erekci. Průnik do pochvy pak není možný. Obavy může mít i partnerka, jejíž pochva může být díky úzkosti stažená. V takové chvíli je určitě dobré si dát pauzu, povídat si, mazlit se, počkat, až se vzájemně uvolníte, a pak zkusit vzájemnou stimulací opět obnovit vzrušení. Důležité je, aby se oba partneři ve chvíli klidu opravdu uklidnili a zrelaxovali. Když se to nedaří, je lepší to nechat na příště. Pokud se obtíže opakují a penetrace není ani po několika pokusech fyzicky možná, je samozřejmě vhodné konzultovat to s odborníkem,“ radí sex koučka.

Jakou mám použít ochranu?
Bez ohledu na to, jakou používá žena antikoncepci, by součástí sexu vždy měl být kondom. Ten slouží jako antikoncepce a zároveň chrání před přenosem pohlavních chorob. Velikost kondomu byste měli zvolit dle tloušťky nejširšího bodu penisu a jeho délky od kořene ke špičce (oboje při erekci). Výrobci kondomů pak uvádí rozměry na krabičce. Pokud se zatím stydíš kondomy zkoumat a kupovat v klasické prodejně, je to úplně normální. Buď zkusíš nervozitu překonat, nebo si ochranu (či další pomůcky) můžeš objednat z některých internetových obchodů (drogérie, lékárny, ale také je najdeš i v nabídce na Rohlíku, Košíku apod.).
 
Měl*a bych se po prvním sexu cítit „jinak“, „speciálně“?
Ne. Důležité je jenom to, zda sis sex užil*a a zda ti při něm bylo komfortně. První sex tě nezmění, pravděpodobně to nebude akt, na který budeš vzpomínat i na sklonku života, a nejspíš se po něm nebudeš vznášet na růžovém obláčku.

V případě, že ale u tebe z jakéhokoliv důvodu převažují spíše negativní pocity a nemáš ve svém okolí osoby (či odborníka*odbornici), kterým bys důvěřoval*a a mohl*a se svěřit, určitě neváhej a obrať se na Linku bezpečí na čísle 116 111. Zde si můžeš o svém zážitku a emocích anonymně popovídat a nechat si i poradit.
 
Nezklamu partnera*partnerku? Naplním jeho*její očekávání?
Nezklameš. Je jasné, že první sex může být divný, neohrabaný nebo nedokonalý, ale o tom to je. S protějškem se budete postupně poznávat, budete vychytávat nedokonalosti, avšak klíčem k úspěchu je komunikace. Otevřeně spolu o sexu mluvte, povězte si, co se vám líbí, co od toho očekáváte, a nikdo zklamaný nebude.

Doporučeno
Čirý výtok je v pořádku, tampon je nutné měnit každé dvě hodiny. Vysvětlujeme, jak správně pečovat o vagínu Čirý výtok je v pořádku, tampon je nutné měnit každé dvě hodiny. Vysvětlujeme, jak správně pečovat o vagínu 27. února 2023 6:00

Co po tom?
Aby byla tvoje vagína zdravá a spokojená, po každém sexu by ses měla jít vyčůrat. Předejdeš tak zánětu močového měchýře či jiným problémům, které mohou sex doprovázet. Močí se totiž ze tvé vagíny vyplaví bakterie, které by jinak mohly zadělat na pořádné problémy.

 
Domů
Sdílet
Diskuse