Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2023 17:00
Čas čtení 3:18
Tímea Krauszová

10 tipů, jak se zeptat na souhlas se sexem: Jak poznáš, že to druhá strana prostě nechce? Ptali jsme se Jasmíny a Pavla Houdkových

10 tipů, jak se zeptat na souhlas se sexem: Jak poznáš, že to druhá strana prostě nechce? Ptali jsme se Jasmíny a Pavla Houdkových
Zdroj: Pexels/Ron Lach, Refresher/ Daniel Tichý
REFRESHER LÁSKA SEX SEXUALITA VZTAHY
Uložit Uložené

Možná se bojíš, že pokazíš atmosféru, nebo je ti to možná trapné? Neboj, zeptali jsme se expertů, jak na to. Jasmínu Houdek a Pavel Houdka můžeš znát i z videí na našem Instagramu.

Sexuálnímu násilí se v Refresheru věnujeme dlouhodobě. Vždy, když přineseme zprávy ze světa o zákonech, podle kterých je sex bez souhlasu znásilněním, nebo když se takto vyjádří odborník nebo odbornice na násilí, dostáváme v komentářích otázky, jak takový souhlas vypadá.

Doporučeno
Otravuje tě na party nebo ti v baru nechce dát pokoj? 5 tipů, jak se zbavit dolézajícího muže Otravuje tě na party nebo ti v baru nechce dát pokoj? 5 tipů, jak se zbavit dolézajícího muže 12. srpna 2021 11:41

Potřebuji k tomu papír od notáře, nebo stačí odkliknout něco v aplikaci? Mám nosit formulář na souhlas? A co očitý svědek, kolik jich musím mít?

Sex bez souhlasu = znásilnění

Podobné otázky nejsou jen sarkasmem a bagatelizací tématu násilí. Jsou i o tom, že několik generací vyrostlo bez komplexní vztahové a sexuální výchovy a jednoduše nemají dovednosti pro podobný druh komunikace. Mnozí si ani neumí představit, že se partneři navzájem během intimních chvil ujišťují v tom, že je chtějí prožívat.

Někteří lidé, zejména muži, se zřejmě ptají z obavy, že si může nějaká rozzlobená žena vymyslet, že ji znásilnili. Je to značně nepravděpodobná představa, například v roce 2019 se k soudu dostalo 101 případů znásilnění, z nichž 4 byly falešné. Zároveň odborné průzkumy ukazují, že je v České republice každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění.

Doporučeno
OBRAZEM: „Věřme obětem.“ Prahou prošel pochod za 12 000 znásilněných ročně OBRAZEM: „Věřme obětem.“ Prahou prošel pochod za 12 000 znásilněných ročně 3. května 2023 21:00

Šance, že se staneš obětí falešného obvinění, je tak diametrálně odlišná od šance, že tě někdo znásilní. Také proto odborníci tak „tlačí“ na souhlas a v současné době chystá Ministerstvo spravedlnosti zákonnou redefinici znásilnění. Podle posledních průzkumů si stále 40 % Čechů a Češek myslí, že oběť může být za znásilnění spoluzodpovědná. Debaty o souhlasu jsou tedy důležité, na druhou stranu jsou nejasnosti ve společnosti, kde převládá stále řada mýtů, zcela přirozené.

Pavel a Jamsína
Pavel a Jamsína Zdroj: Moderní sebeobrana

Zeptali jsme se lektorky sebeobrany Jasmíny Houdek a kriminologa a lektora sebeobrany Pavla Houdka, jak se v intimní chvíli zachovat, když si chceme souhlas ověřit. Poradili nám, jak se na něj zeptat a zda tím riskujeme zkaženou atmosféru intimní chvíle.

Jak se ptát a jak vyjádřit souhlas

„Nic není víc sexy než člověk, který se tě zeptá na souhlas,“ myslí si Jasmína. Pokud nepřichází kladná odpověď, radí na chvíli zastavit. „Pokud člověk neodpovídá nebo má vyhýbavé odpovědi, je zaskočen, tak bych okamžitě přestala.“ Obava z narušení atmosféry by neměla být nadřízena obavě, že někomu ubližujeme.

Ano, může se stát, že tím pozměníte charakter situace. S tím se je však podle odborníků třeba smířit. „Pokud s tím předem počítáme, tak nás to, že druhá strana nepřijme naše ne, nezraní. Ozvat se musíme i navzdory riziku pokažené atmosféry, jinak riskujeme mnohem horší věci: nechtěný sex a nucenou intimitu.“

Otázky, kterými si můžeš ověřit, že druhá strana souhlasí se sexuální aktivitou:
  • Líbí se ti, když tohle dělám?
  • Je to v pořádku?
  • Je to příjemné?
  • Je to v pohodě?
  • Můžu?
  • Chceš, abych pokračoval*a?
  • Mám přestat?
  • Mám zpomalit?
  • Řekni mi, co bys chtěl*a...
  • Chtěl*a bych... jsi s tím OK?

Souhlas i sex obvykle zahrnují dva lidi. Proto nezapomeň souhlas i vyjadřovat. Pochval partnera nebo partnerku, že je to příjemné, řekni, že chceš pokračovat, nebo prostě jen řekni ano.

Doporučeno
Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou 20. dubna 2024 8:00

Souhlas samozřejmě nemusí mít jen slovní podobu. Úsměv, přikývnutí, náruživá reakce, pomoc se svlékáním mohou být také projevem souhlasu. Nepotřebuješ k tomu tahák s větami, jen vnímavost.

Kdy to není souhlas

Pokud se druhá strana zjevně přemáhá, odtahuje se, odstrkává tě nebo se tváří, že je jí to nepříjemné, tak souhlas nemáš. Bez ohledu na to, jestli už jste spolu danou aktivitu v minulosti dělali, nebo ne. Bez ohledu na to, v jak blízkém a intimním vztahu jste. Bez ohledu na to, kdo koho pozval na rande. Určující není ani to, že ty pociťuješ fyzické vzrušení. Automatický nárok na sex či sexuální aktivity neexistuje.

Doporučeno
Sex bez souhlasu by měl být trestný čin, myslí si 69 procent Češek. Co dalšího ukázal průzkum? Sex bez souhlasu by měl být trestný čin, myslí si 69 procent Češek. Co dalšího ukázal průzkum? 12. dubna 2023 18:08

Člověk, který přizná, že neví nebo si není jistý, anebo není připraven, může takovýmto způsobem vyjádřit odmítnutí. Zpozorni proto v případě, že se ti nedostává náruživého ano: tehdy jednoduše použij jednu z otázek výše nebo si vymysli vlastní, abyste oba měli jistotu, že to chcete.

A pokud jeden nechce, dělejte něco jiného. „Jděte na kávu, do kina, ukliďte doma nebo si pusťte film,“ radí Jasmína Houdek. „Vše je lepší než pokračovat v čemkoli sexuálním.“ Lektorka sebeobrany říká, že rozeznat, kdy někdo nechce pokračovat, je jednoduché. Těžší je na to spíše adekvátně zareagovat.

Doporučeno
Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba? Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba? 27. února 2023 9:00

„Nezlobte se na ně. Ani je nepřemlouvejte, nenaléhejte a nedávejte jim na výběr jiné sexuální praktiky.“ Pokud tedy vidíš, že nemáš souhlas, podpoř svůj protějšek a řekni, že je to v pořádku, že můžete dělat něco jiného.

Společnost Intymyta upozorňuje, že spánek, mlčenlivost, nehybnost, pláč, vzlykání či prosba o zastavení aktivity jsou všechno signály, že daná osoba s aktivitou nesouhlasí. Lidé, kteří jsou pod zjevným vlivem omamných látek a neví o sobě, nebo lidé v bezvědomí či mladistvé děti do 15 let souhlas se sexem udělit nemohou, proto je zapotřebí s nimi automaticky jednat tak, že souhlas neposkytli.

Znásilnění se na nás může dopustit i blízká osoba, kterou upřímně milujeme. K sexu nás může zmanipulovat nebo donutit emocionálním vydíráním. Ze strachu, šoku nebo kvůli bolesti se v takové chvíli člověk nedokáže bránit, a tak současnou českou definicí znásilnění „proklouzávají“.

V případě potřeby zavolej na bezplatné číslo 116 006, které je určeno obětem trestných činů a domácího násilí. Není totiž pravda, že ti nikdo nebude věřit.

Domů
Sdílet
Diskuse