Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2023 9:00
Čas čtení 6:57
Tereza Patočková

Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba?

Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba?
Zdroj: Pexels/Ketut Subiyanto
ZDRAVÍ LGBTQ+ LIDÉ SEXUALITA SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jak poznat, že jsem lesba? V roce 2018 blogerka Angela Luz zpopularizovala pojem „povinná heterosexualita“, který byl znám již od 80. let. Vytvořila dokument, který díky zkušenostem queer žen popisoval, jak poznat, že je naše heterosexualita jen naučená.

Ráno se probudíš ze snu, ve kterém jsi spala se svojí spolužačkou. I přesto, že jsi to nikdy neudělala a celý život jsi chodila jen s kluky. Je to další z mnoha podobných, které se ti za život zdály. Okolí ti říká, že sny jsou prostě jen sny. Na základce ses zamilovávala do kluků, ale možná až poté, co jsi viděla, že jsou z nich paf všechny ostatní holky. 

Doporučeno
Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích 17. února 2023 15:32

Čas plyne, moc nad tím nepřemýšlíš. Potom se ale ocitneš v rozhovoru s kamarádkami, které si vypráví o tom, jak moc je vzrušuje, když jim jejich kluci posílají dick picks. Cože? Možná ti to přijde zvláštní, nikdy jsi nad penisem nepřemýšlela jako nad něčím, co by mělo být vizuálně hezké, natož hot. Říkáš si, jak to, že to tak nevnímají všichni?

přátelství, kamarádky
Zdroj: Unsplash/Matheus Ferrero


Je možné, že tyto pocity ti skutečně prozrazují něco hlubšího o tvé identitě. Všechno jsou to znaky něčeho, čemu se říká compulsory heterosexuality nebo také „povinná heterosexualita“. To poprvé použila americká esejistka, queer teoretička a básnířka Adrienne Rich. Teorii „povinné heterosexuality“ představila v 80. letech 20. století. Co ale přesně compulsory heterosexuality nebo také comphet znamená? 

Milionem drobných způsobů jsme vedeni k tomu, že pouze vztahy s druhým pohlavím jsou platné. Povinné heterosexualitě se zkrátka nevyhneme už od okamžiku, kdy se narodíme.


Je to myšlenka, že heterosexualita se –⁠ především ženám –⁠ vnucuje a také se od nich vždy očekává. Proto se ženy mohou cítit, že jsou tlačeny k tomu, aby je muži přitahovali, i když se s tím nemusí ztotožňovat. V podstatě jde o společenskou indoktrinaci heterosexuální orientace úplně všem, bez ohledu na jejich skutečné já. Povinná heterosexualita kvůli tomu znesnadňuje queer ženám rozpoznávat rozdíl mezi tím, co je učili, že chtějí (být s muži), a tím, co skutečně chtějí (být se ženami). To je také důvod, proč tolik leseb někdy chodilo s muži.

Týká se všech, proč ale nejvíce žen?

Přestože se povinná heterosexualita týká každého pohlaví, je většinou spojována se ženami. Je to proto, že je svázána s misogynií, která nastoluje myšlenky, ve kterých je ženská sexualita, a dokonce i celá jejich identita, definována vztahy s muži.


Povinná heterosexualita jde ruku v ruce s heteronormativitou. To je předpoklad, že heterosexualita je výchozí a „správné“ nastavení člověka. K tomu jsme všichni vedeni již od narození. Učíme se tomu, abychom věřili, že si jednou najdeme partnera opačného pohlaví, zamilujeme se, budeme mít sex a třeba i děti. Je to narativ téměř každé dětské pohádky. Dětí se od chvíle, kdy začnou mluvit, ptáme, jestli se jim líbí nějaké jiné dítě opačného pohlaví. Jestli si ve školce našly holku nebo kluka. Milionem drobných způsobů jsme vedeni k tomu, že pouze vztahy s druhým pohlavím jsou platné. Povinné heterosexualitě se zkrátka nevyhneme už od okamžiku, kdy se narodíme.

mladí ľudia, deti, jazero, skok, šport, pohyb
Zdroj: Unsplash/Vitolda Klein


Proč tomu tak ale je? Socioložka Kathleen Gough to zdůvodňuje například také osmi charakteristikami patriarchátu. Ty se od archaických společností propisují až do těch dnešních a právě z těchto fenoménů se potom mimo jiné utužila také indoktrinovaná heterosexualita.

Doporučeno
Knižní tipy: LGBTQ+ knihy pro děti Knižní tipy: LGBTQ+ knihy pro děti 19. ledna 2023 6:00

Mezi těmito jevy, které Gough popisuje, najdeme třeba praktiky, jež se v minulosti používaly k omezování a vynucování si ženské sexuality. Jsou to například pásy cudnosti, tresty za cizoložství nebo za homosexualitu. Patří k nim ale také znásilňování či vynucené sňatky. Autorka však zároveň připomíná i dnešní praktiky, kterými si společnost heterosexualitu u žen stále vynucuje. Jde například o odpírání práva na dítě lesbickým matkám či zobrazování žen v pornu tak, že si užívají sexuální násilí a ponižování. To vysílá podprahové signály, že je sadistická heterosexualita normálnější než potěšení a smyslnost, které si dávají dvě ženy.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 131623 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Způsoby, jakými se vynucená heterosexualita projevuje na tvém vztahu k mužům i k ženám.
  • Co je to dokument Lesbian Masterdoc a kdo ho sestavil.
  • Že zažívá svůj „comeback“ a kde najdeš příběhy queer žen, kterým pomohl.
  • Jaké pocity můžeš prožívat, když si zjišťuješ víc o své sexualitě.
Domů
Sdílet
Diskuse