Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2023 6:00
Čas čtení 4:06
Adéla Ježková

Knižní tipy: LGBTQ+ knihy pro děti

Knižní tipy: LGBTQ+ knihy pro děti
Zdroj: Freepik/pikisuperstar/volně k užití
KULTURA KNIHY LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Přinášíme ti tipy na citlivé knihy pro děti i teenagery s LGBTQ+ tématy.

V některých rodinách jsou dvě maminky, v jiných dva tatínkové, v dalších třeba queer rodiče, kterým oslovení „maminko“ ani „tatínku“ nesedí. Přestože se dnešním dětem nemusí takový fakt už jevit jako něco zvláštního, někteří rodiče a všechny další pečující osoby si i přesto mohou lámat hlavu nad tím, jak o LGBTQ+ tématech se svými potomky mluvit. Obtížné to může být zejména pro ty, kteří vyrůstali v době či prostředí, ve kterém se o queer lidech zkrátka nemluvilo. Citlivé vysvětlování pak může nahradit kostrbaté a nejisté zamotávání se.

Pro takové případy naštěstí existují pohádky a příběhy. Refresher přináší tipy na skvělé LGBTQ+ knížky pro děti, přičemž většinou se jedná o jednoduché příběhy, ve kterých klíčovou roli hrají obrázky. 

Tango: Skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny

Příběh milostného páru dvou tučňáků ze zoo v newyorském Central Parku, Roye a Sila, napsali Peter Parnell a Justin Richardson a ilustroval jej Henry Cole v roce 2005. Čtenářstvo se dočte o tom, jak se tučňáčí samci mají rádi, tráví spolu čas, zpívají, plavou – a chtějí založit rodinu. Dokonce staví hnízdo a střídavě vysedávají na kameni v domnění, že jde o vejce. Samozřejmě bezvýsledně. 

and tango makes three
Zdroj: Simon & Schuster Children's Publishing/propagační materiál

Jejich strastí si všimne správce zoo a přinese jim náhradní vejce od jiného tučňáčího páru, který by se o něj nedokázal postarat. Na svět se posléze vylíhne samička Tango. A všichni tři vytvoří jednu krásnou, rozmanitou rodinu. A co víc, jedná se o skutečný příběh! Knihu v českém jazyce lze pořídit například v online „duhovém obchodě“ Queershop. Vhodná je pro děti všech věkových kategorií, zejména ale pro ty mladší.

Jonáš má dvě maminky

Ilustrovaná kniha Jonáš má dvě maminky pochází z per Pavlíny a Kristiny Rochových, které jsou rovněž aktivní i na Instagramu. Ilustrovala ji Zuzana Slánská. „Tolik otázek, které se v té malé hlavě musí zpracovat. Kniha je o pochopení a snaze ukázat malým dětem, že i v knihách jsou dvě maminky nebo dva tatínci. Malý chlapec Jonáš vypráví o své rodině,“ uvádí autorky na oficiálním webu. Stojí 199 Kč a 50 Kč z každé prodané knihy putuje na podporu manželství pro všechny.

Jonáš má dvě maminky
Zdroj: Jonáš má dvě maminky/propagační materiál

Ryze česká, čtyřiadvacetistránková kniha je poměrně nová, autorky ji vydaly v roce 2020. Na její vznik nasbíraly na HitHitu téměř 55 tisíc Kč. Jejich cílem bylo podpořit děti a jejich rodiče z duhových rodin. „Chci, aby až děti budou číst, listovat knížkou, tak se ozve: Jééé, to je jak u nás doma,“ uvedla tehdy Pavlína Rochová. Chtěla poukázat také na to, že v rodině jde hlavně o lásku. A o tu v té Jonášově jistě není nouze!

Bodies are cool

Veselá obrázková kniha Bodies are cool americké ilustrátorky a spisovatelky Tyler Feder je sice na českém trhu dostupná pouze v angličtině, v tomto případě to ale vůbec nevadí. Stěžejní jsou totiž ilustrace těl všech barev, tvarů, délek i šířek, věků i genderů. Děti – především v předškolním věku – se zde seznamují s prizmatem, že každé tělo je „cool“ tělo.

Bodies are cool
Zdroj: Bodies are cool/propagační materiál


Kniha tak zároveň citlivě přibližuje také rozmanitost queer těl. Gay a lesbických párů či trans a nebinárních osob je v publikaci hodně. Ostatně jako v běžném světě. Knihu o rozsahu 32 stránek, vydanou v roce 2021, je možné zakoupit například v knihkupectví Martinus. Doporučujeme ale prohlédnout i další tvorbu Tyler Feder. Je to nejen pohlazení pro oči, ale i pro duši.

Zebra pod postelí

Zebra pod postelí německého autora Markuse Orthse z roku 2017 je veselou knížkou pro děti od 6 let. Vypráví příběh holčičky Johanky, která žije se svými dvěma tatínky. A od jednoho dne i s živou zebrou! Ta ji doprovází všude možně – třeba na hodinách matematiky i tělocviku. Rázem se z ní stává užitečná pomocnice pro všechna školou povinná dítka.  

zebra pod postelí
Zdroj: Le Press/propagační materiál


Autor spolu s ilustrátorkou Kerstin Meyer, která skvěle vystihuje nálady postav, vypráví vtipný a hluboký příběh o rozmanitosti (nejen) lidských vztahů. „Skutečnost, že Johana vyrůstá se svými homosexuálními otci, je řešena úžasně neagresivním způsobem,“ popisuje oficiální web knihy. Zakoupit ji můžeš rovněž na Queershopu.

Princ a princ

Kniha autorského dua Stern Nijland a Lindy de Haan je – co se týče LGBTQ+ knih pro děti – dnes už v podstatě klasikou. V českém překladu Adély Elbel vyšla v nakladatelství Meander v roce 2013, v nizozemském originále ale už v roce 2000 za podpory časopisu Groter groeien. Vhodná je pro děti od 3 až 4 let. 

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

Údajně jako první kniha pro děti ilustrovala polibek dvou mužů. Pro svůj obsah byla kniha (v angličtině King & King, nizozemštině Koning & Koning) v různých městských a školních knihovnách, zejména ve Spojených státech amerických, zakázána – nebo alespoň přesunuta do vyšších poliček, kam malé děti nedosáhnou. 

kniha
Zdroj: Meander/propagační materiál


Malí čtenáři a čtenářky se setkávají s princem, který se – aby se mohl stát králem – musí oženit. Na námluvy se proto do království sjíždí princezny z celého světa. Žádná se ale princi nelíbí. Jeho srdce vzplane až poté, co uvidí bratra jedné z princezen, Krasomila. A co je ještě lepší, jejich láska je vzájemná. Zda i jejich příběh skončí happyendem, se děti a jejich rodiče mohou dozvědět po zakoupení knihy, například přímo od nakladatelství Meander.

Děti to chtěj vědět taky: O respektujících vztazích a sexuálním zdraví

Poslední tip trochu vybočuje, už se totiž nejedná o pohádku, nýbrž kvalitní „příručku“ pro rodiče a všechny osoby, které pečují o děti a dospívající. Jedná se o úplnou novinku – kniha vyšla pod hlavičkou uskupení Konsent koncem roku 2022. Dagmar Krišová a Marcela Poláčková v ní skvěle pokrývají snad všechna témata spojená se sexualitou, vztahy a lidských tělem, která by mohla děti a dospívající zajímat. Dotýkají se tak i oblastí sexuální orientace, genderové identity, lásky a sexu. 

konsent
Zdroj: Konsent/propagační materiál

„V knížce najdete nejen odborné a ověřené informace o tom, jak se vyvíjí vztahy, sexualita a tělesno napříč dětstvím až po dospělost, ale taky osobní výpovědi a modelové ukázky konverzací,“ popisují autorky na svém webu, kde je možné i publikaci za 450 Kč zakoupit.

Jelikož je ale kromě samotného pochopení důležitá i reprezentace, přinášíme ti také pár tipů na knihy, ve kterých figurují queer postavy. Tyto knížky jsou vhodné pro starší děti a teenagery.

–⁠ Dám ti slunce / Jandy Nelson
– ⁠Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru / Benjamin Alire Sáenz
– Červená, bílá a královsky modrá / Casey McQuiston 
– Já, Simon / Becky Albertalli 
– Dívka, žena, jiné / Bernardine Evaristo
– Líbali jsme se / David Levithan
– Gender Queer / Maia Kobabe
Domů
Sdílet
Diskuse