Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
První drag queen se narodila v otroctví a byla aktivistkou za práva queer lidí. Svět se o ní dozvěděl teprve před pár lety

Mimo svůj dům William pořádal tyto večírky také v domech svých přátel. Nejvýznamnějším z nich byl Pierce Lafayette. Z dobových novin víme, že v lednu roku 1887 došlo k policejnímu zátahu v Lafayettově domě. Podle popisu byl dům dvoupatrový a „elegantně zařízený“ a policie v něm během novoročního plesu zatkla několik mužů. Většina z nich byla oblečena do elegantních dámských šatů a někteří byli zcela nazí. Při zadržení navíc policistům uvedli ženská jména. Dva z mužů, kteří byli toho dne zatčeni, byli Benjamin a Daniel Swannovi – Dorseyho bratři. Daniel se večírků nejen účastnil, ale také šil pro návštěvníky šaty a róby.

Homosexualita i crossdressing byly v té době trestným činem a stejně jako byli obklíčeni a pozatýkáni lidé na večírku v domě Pierce Lafayettea, stejně se stalo i o rok později v noci na čtvrtek 12. dubna 1888 v domě Williama Dorseyho Swanna, kde se stejným způsobem slavily Swannovy třicáté narozeniny.

Podle deníku D.C. Evening Star se účastníci, kteří byli všichni černoši, hodinu bavili zpěvem, tancem a alkoholem, jejž si na akci přinesli s sebou. Následujícího dne byly informace o zátahu navždy zvěčněny na stránkách několika místních novin včetně deníku Washington Post, který o 120 let později našel novinář Channing Gerald Joseph. Novinový článek tvrdil, že „účastníci večírku, včetně Dorseyho, jehož přátelé nazývali ‚Queen‘, byli zadrženi a posláni do vězení“.

Když do domu vtrhla policie, Swann se rozběhl směrem k ní a snažil se jí zabránit ve vstupu do domu, chtěl tak získat čas pro útěk svých přátel. „Vy nejste žádný gentleman,“ řekl Swann policistovi, který razii vedl. Tato událost je prvním zdokumentovaným případem fyzického odporu queer komunity v USA a zároveň prvním historickým případem queer aktivismu. 

Jako dragy začala Swannovy večírky označovat policie a později i novináři, a jelikož Dorseymu říkali přátelé Queen, je považován za první drag queen. Článek z téhož dne v deníku The Evening Star například nesl název „Zátah na drag party“ a stejně tak označoval Swanna za královnu.

Tímto incidentem ale Dorseyho potyčky s policií neskončily. Koncem roku 1895 úřady zatkly Swanna za provozování nevěstince. Deník Evening Star 13. ledna 1896 napsal: „Na tomto místě, které soudce Miller charakterizoval jako peklo nemravnosti, bylo nalezeno množství mužů, bílých i barevných.“ Nebyly však nalezeny žádné důkazy, že by Swann provozoval sex work. Přesto byl kvůli tomu odsouzen k deseti měsícům vězení na základě falešného obvinění.

Po odpykání tří měsíců trestu Swann, který setrvával na své nevině, podal žádost o milost někdejšímu prezidentovi Groveru Clevelandovi. Kopie této žádosti je stále dochována v americkém Národním archivu. Dokument Swannovi podepsalo třicet přátel, aby měla jeho žádost větší váhu. Prezident Cleveland nakonec jeho žádost zamítl. Podle novináře, který Swanna „znovuobjevil“, je tento dokument velmi důležitý, protože představuje další Swannovo historické prvenství. Jde totiž o nejstarší zdokumentovaný příklad amerického aktivisty, který podnikl konkrétní právní a politické kroky na obranu práva queer komunity. 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse