Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2023 12:00
Čas čtení 3:56
Adriana Královičová

Custom kšiltovky slovenského umělce, který prorazil v Austrálii, nosí Dalyb i Yaksha. Chci, aby byly pro lidi artefaktem, říká

MÓDA SLOVENSKO
Uložit Uložené

Kromě toho, že sklízí úspěch na domácí scéně, prodává kšiltovky i do zahraničí.

Pavol Cinka, jenž tvoří pod pseudonymem Myslímnateba, navrhuje custom kšiltovky od roku 2018. Poznávacím znamením jeho tvorby je typický „vibe“ 90. let. Inspiraci hledá zejména v punkové kultuře, kterou žije odmalička. I když pro něho bylo na začátku těžké podchytit ten správný design, dnes na jeho kšiltovkách najdeš kromě krystalků i neonové barvy, které v noci svítí.

Milovníky originality potěší, že v jeho nabídce nelze najít dva stejné designy kšiltovek, protože si zakládá na individualitě. V minulosti spolupracoval s Yakshou či se značkou Adidas nebo Footshopem. Ceny jeho kšiltovek začínají na 100 eurech (zhruba 2 400 korun). Nejdražší custom kšiltovka stála několik stovek eur, přesné číslo nám ale Pali prozradit nechtěl. Umělec pochází původně z Košic, později odjel žít do Kanady a dnes působí v Praze. Příběh jeho kšiltovek prý začal v ten správný čas na správném místě.

Nejvíce produktů dnes prodává do Austrálie, která je mu již od začátku jeho tvorby velmi blízká. Na koncertě v Berlíně se poznal s australským hudebníkem Mattem Massonem z kapely DMA'S. Na první pohled ho zaujala jeho kšiltovka, která vypadala velmi staře. „Dali jsme se do řeči, řekl jsem mu, že ta kšiltovka už vypadá strašně. On se mi přiznal, že ji tak upravil úmyslně. Zlomil jí kšilt a ošoupal ji o beton. Tehdy jsem si řekl: wow. Připomnělo mi to punkovou kulturu, kterou jsem žil celé své dětství,“ prozradil pro Refresher.

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

Když své první návrhy přidal na Instagram, ihned získal pozornost sledujících. Lidé ho dokonce začali zastavovat a oslovovat na ulici, protože si mysleli, že kšiltovky pocházejí z dílny známých značek.

„Byl jsem se v Praze podívat u kamaráda v butiku Celine, šel jsem mu zanést nějaké své kousky. Mluvil jsem s ním a položil jsem si je na pult. Najednou k nám promluvil jeden zákazník, který tam kupoval bundu asi za 100 000 korun. Zaujaly ho ty kšiltovky, myslel si, že jsou také od Celine, hned si na mě vzal kontakt,“ říká Pali.

umelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, móda
Zdroj: Archív: Myslimnateba

Mají úspěch i v zahraničí

Po rozhovoru s australským hudebníkem ze skupiny DMA'S o jeho staré kšiltovce se Pali rozhodl vyrobit svůj první návrh. „Seděl jsem doma, vzpomínal jsem na Massonovu kšiltovku a díval se na obrázky lidí v New Yorku z 80. a 90. let. Měli na sobě všechno custom, popsané a originální. Řekl jsem si, že to zkusím aplikovat na kšiltovky. Mám k nim vztah. I můj dědeček či otec je nosili, dokud se úplně nerozpadly. Chtěl jsem vytvořit přesně takový vibe 90. let. Byl to naprosto originální dirty styl. Dnes z tohoto stylu čerpá například i Balenciaga či Off-White,“ uvádí.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Svůj první kousek si vzal do bývalé práce v Praze. Byla to stará kšiltovka značky Nike, kterou si upravil podle svých představ. V práci jej oslovil zákazník, jehož módní kousek zaujal. Poté, co zjistil, že se nejedná o kšiltovku z dílny sportovní značky, si na Paliho vzal kontakt, aby mohl vyrobit nějaké kousky i pro jeho děti.

Své originální návrhy později začal přidávat na Instagram, kde o kšiltovky projevilo zájem mnoho sledujících. „Ozval se mi i zmiňovaný kytarista Matt Masson. Poslal jsem mu ji do Austrálie. Tehdy na jejich koncertě bylo 50 lidí, později mi napsal, že ji bere na Glastonbury, kam na jejich koncert přišlo 50 000 lidí. Je to krásný pocit. Stále jsme v kontaktu a mluví o mých kšiltovkách s mnoha lidmi, i proto je posílám nejvíce právě do Austrálie,“ říká umělec.

umelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, móda
Zdroj: Archív: Myslimnateba
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse