Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Custom kšiltovky slovenského umělce, který prorazil v Austrálii, nosí Dalyb i Yaksha. Chci, aby byly pro lidi artefaktem, říká

Inspiraci čerpá z punkové kultury

Sám tvrdí, že podchytit správný design byla dlouhá cesta a stále se snaží zdokonalovat. Dnes například používá na kšiltovky neonové barvy, které se ti na slunci nabíjí, a tak díky nim večer doslova záříš. V jeho nabídce nenajdeš dva stejné designy. „Snažím se na kšiltovku dívat jako na artefakt. Ne každý si ode mě může dovolit koupit obraz nebo nemá odvahu udělat si tetování. Tak si koupí kšiltovku. Koneckonců, dotyčný si ji může vystavit na poličku jako umělecké dílo,“ říká.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Pali se zaměřuje na jeden druh kšiltovek, ačkoli zkusil upravit už různé typy. Podle jeho slov design vynikne právě na kšiltovkách, které mají nádech 90. let. „Jsou to speciální kousky, a kde je sháním, ti neřeknu. (smích) Zkoušel jsem je na začátku kupovat i v second handech, ale ne vždy je tam člověk najde. Stalo se mi, že jsem už upravoval i kšiltovku New Era, ale ten design není podle mě dobrý ani stylový,“ přiznává.

umelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, módaumelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, módaumelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, módaumelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, móda
Zobrazit galerii
(18)

Při práci se inspiruje myšlenkou individualismu, což úzce souvisí s punkovou kulturou. Každý kousek je proto originální – návrh si Pali nejprve představí v hlavě, a když si pak k práci sedne, ví přesně, co jde dělat. Líbí se mu, když je člověk sám sebou, vybočuje nějakým způsobem z davu a nosí customizované věci, které mají duši.

Spolupráce se značkou Adidas, s Yakshou i Footshopem

Paliho tvorby si všimli samozřejmě i slovenští umělci, kteří mají též rádi originální design. V kšiltovce od Myslimnateba se objevil například i Dalyb, který jí doplnil outfit k příležitosti pražského fashion weeku. Během této události Paliho oslovila značka Adidas, aby jí udělal pár custom kšiltovek. Jednu si vzal i Dalyb, který si ji chtěl později nechat. „S Daliborem se znám od jeho začátků, chodili jsme na stejnou střední školu. Vzal si Adidas custom kšiltovku na jednu módní událost a pak mi napsal, jestli by si ji mohl nechat. Moc se mu líbila, popřál mi, aby se mi dařilo,“ přibližuje umělec.

umelec, slovenský umelec, custom šiltovky, Yaksha, Dalyb, móda
Zdroj: Archív: Myslimnateba

Mezi jeho nejnovější spolupráce ovšem patří ta s Yakshou: „Yakshi si velmi cením, obdivuji jeho práci. Dělá mnoho nejen pro hudební kulturu, ale dnes už i pro sport, což je pro mladé lidi velmi důležité.“ Pali mu kšiltovku poslal a Yaksha byl nadšený. Dohodli se, že spolu něco vymyslí. Výsledek podle jeho slov můžeš očekávat již brzy.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Umělcovy kšiltovky má v oblibě také české seskupení hudebníků Butterclub, australská kapela Cosmos Midnight či hudebník Dominic Palermo. Sám Pali přiznal, že by v budoucnu rád spolupracoval se značkou Balenciaga. Momentálně pracuje s Footshopem a drží se hesla: Co nemá příběh, nemá ani cenu.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse