Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2023 14:00
Čas čtení 3:20
Ondřej Jarůšek

Otestovali jsme aplikaci Pokémon Sleep, která ti má zlepšit spánek. První noc jsem našel Pichu, ale zábava zmizela rychlostí Mew

Otestovali jsme aplikaci Pokémon Sleep, která ti má zlepšit spánek. První noc jsem našel Pichu, ale zábava zmizela rychlostí Mew
Zdroj: Disney Channel/propagační materiál
TECH GAMING KVALITA SPÁNKU NOVÉ HRY TIP NA HRY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Spi a chytej u toho pokémony. Tvůrci slavné hry Pokémon Go přišli s novým počinem, který je zaměřen na kvalitu spánku. Málokoho zřejmě překvapí, že se z toho stal hit. Je aplikace vážně tak dobrá?

Aplikace Pokémon Sleep vyšla teprve před několika týdny a hned zaznamenala velký úspěch. Během krátké doby si ji stáhlo více než 10 milionů uživatelů a uživatelek. My jsme si aplikaci stáhli také, abychom na vlastní kůži zjistili, zda je opravdu nápomocná a pro koho je vhodná.

Doporučeno
Česká hra o sériovém vrahovi zobrazuje drsné scény včetně mučení. Vyjde už tento měsíc Česká hra o sériovém vrahovi zobrazuje drsné scény včetně mučení. Vyjde už tento měsíc 4. září 2023 17:28

Jak aplikace funguje? 

Princip aplikace je docela jednoduchý. Pokémon Sleep monitoruje tvůj spánek a každé ráno z nasbíraných dat vyhodnotí jeho kvalitu. Mobil je přitom potřeba mít obrazovkou dolů celou noc blízko u sebe, například hned vedle polštáře. Ráno si pak můžeš přečíst statistiky o tom, jak dlouho ti trvalo usnout, jaký je typ tvého spánku nebo kolik jsi toho naspal*a.

Pokémon Sleep
Zdroj: Pokémon Sleep/propagační materiál
Tip: Pokud vlastníš zařízení Pokémon Go Plus +, můžeš s ním aplikaci Pokémon Sleep propojit, což ti pak umožní spánek sledovat i bez bezprostřední blízkosti telefonu.

Zábavnou funkcí je pak taky zaznamenávání zvuků a ruchů během noci. Když se tedy ráno probudíš, můžeš si poslechnout krátké nahrávky zvuků, které jsi během noci vydával*a, s přesným časem, kdy k tomu došlo.

pokémon sleeppokémon sleeppokémon sleeppokémon sleep
Zobrazit galerii
(5)

V jednoduchosti se dá říct, že čím více se vyspíš, tím více odměn dostaneš. Každé ráno na základě všech sesbíraných dat ti aplikace vypočítá spánkové skóre, které odráží kvalitu tvého spánku a díky kterému můžeš ráno najít i více pokémonů. Ti se přes noc shromažďují kolem Snorlaxe, jehož síla ostatní pokémony přitahuje. A čím více budeš Snorlaxe krmit, tím poroste jeho síla a tím více druhů pokémonů postupně dokáže přivábit.

Tip: Doporučujeme si v aplikaci vypnout všechny zvuky. Pokud ti totiž po deseti minutách nehrábne z příšerné melodie, do svěrací kazajky tě možná brzy přivedou otravné zvuky ozývající se při každém kliknutí na obrazovku.

Mými prvními úlovky byli pokémoni Pichu a Squirtle. Kromě pár základních informací o chycených pokémonech se hráč*ka dozví i to, jakým typem spánku se dané stvoření vyznačuje, a za posbírání určitého počtu druhů dostane další odměny. Jednou z nich jsou třeba sušenky, kterými pokémony můžeš krmit a zvyšovat si u nich úroveň přátelství. Oni ti pak na oplátku pomůžou sbírat jídlo pro Snorlaxe, který tím zase zesílí a dokáže přilákat nové druhy pokémonů.

Najdi je všechny

Jak už jsi tedy asi odtušil*a, cílem hry je primárně najít co největší množství různých druhů pokémonů s různými druhy spánku. Člověk je přitom motivován neponocovat a dodržovat zdravé množství spánku, aby Snorlaxova síla rostla a náš index pokémonů se plnil dalšími a dalšími přírůstky.

Doporučeno
Kvíz: Charizard, Slowbro nebo Bulbasaur. Poznáš všechny pokémony? Kvíz: Charizard, Slowbro nebo Bulbasaur. Poznáš všechny pokémony? 9. května 2023 11:00

Co je tedy třeba vyzdvihnout, je především myšlenka, která za aplikací stojí. Spojení hry a důrazu na zdraví je chvályhodné a bylo by skvělé vidět i další herní počiny, které za sebou navíc mají sílu velké značky, aby se někdy v budoucnu podobným přístupem inspirovaly. Ostatně v podobném duchu se nesla už i hra s rozšířenou realitou Pokémon Go, která podporovala aktivní chození po venku i socializaci. To, o co se tedy Pokémon Sleep snaží, zaslouží pochvalu.

pokémon sleeppokémon sleeppokémon sleeppokémon sleep
Zobrazit galerii
(5)

Otázkou (a asi i kamenem úrazu) ale je, jak dlouho Pokémon Sleep dokáže člověka bavit. Zprvu je totiž hraní docela zábava, ale tu ani ne po týdnu začala nahrazovat mírná frustrace. Krmit každé ráno pokémony sušenkami a vařit Snorlaxovi snídaně a večeře sice všehovšudy zabere jen chvíli, ale při opakovaném plnění těchto rutinních úkolů si člověk s ještě zalepenýma očima uvědomí, že i těch pár minut po zazvonění budíku se dá přece jen využít nějak lépe. Třeba dalším malým šlofíkem.

Úkoly sice není vyloženě nutné splnit hned po probuzení, ale jakmile telefon zmizí v kapse, sejde z mysli i povinnost postarat se o hladové pokémony. Je tedy těžké ze hry vytěžit maximum, pokud nemáš dostatečnou oddanost k plnění úkolů. To je bohužel těžké, protože úkoly začnou být po určité době prostě nuda. A to říkám jako někdo, kdo s pokémony vyrůstal a stále k nim má vřelý vztah pramenící z nostalgie. Tady to ale pro mě nefunguje.

Stojí to za to? 

Aplikace Pokémon Sleep je fajn věc na vyzkoušení, ale nedovedu si představit, že bych ji využíval dlouhodobě. Možná ale jen nepatřím do cílové skupiny. Zásadní problémy se spánkem nebo s jeho nedostatkem totiž nemám, což se mi i při využívání aplikace potvrdilo. Skoro každé ráno totiž mé spánkové skóre dosahovalo plného počtu bodů. Nad rámec chvilkové radosti z toho, jaké nové pokémony jsem každé ráno našel, mi tak aplikace neměla moc co nabídnout.

Nedokážu se navíc zbavit pocitu, že design aplikace působí dojmem, že je navržena spíše pro děti nebo mládež, což se ale na druhou stranu tluče s možností placení za prémiovou verzi, která nabízí ještě pár funkcí navíc a umožňuje získávání více odměn.

Doporučeno
10 nejlepších her ze školního prostředí. Zažij hororové napětí, masivní RPG světy nebo srdceryvné příběhy 10 nejlepších her ze školního prostředí. Zažij hororové napětí, masivní RPG světy nebo srdceryvné příběhy 1. září 2023 6:00

Aplikace by pravděpodobně mohla být vhodná pro někoho, kdo hledá interaktivní prostředek, který mu pomůže zpravidelnit čas, kdy chodit spát a kdy se probouzet, aby měl dostatek spánku na nadcházející den. A pokud miluješ pokémony, není nad čím váhat. Za zkoušku nic nedáš.

Pokud jsi ale dospělý člověk, máš vážné problémy se spánkem a chceš svoje spací návyky dlouhodobě zlepšit, ve finále bude pravděpodobně nejlepší, když se pár hodin před ulehnutím do postele nebudeš vůbec dívat do displeje telefonu či obrazovek jiných zařízení a místo toho třeba otevřeš knížku. Co například komiks s pokémony?

Domů
Sdílet
Diskuse