Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2023 v 18:39
Čas čtení 0:40
Radim Šlechta

Pod povrchem Země mohou být desítky kilometrů vysoké hory, naznačuje výzkum

Pod povrchem Země mohou být desítky kilometrů vysoké hory, naznačuje výzkum
Zdroj: University of Alabama
NEWS VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Hory vyšší než Mount Everest se možná rozpínají okolo celého jádra.

Jaká je nejvyšší hora světa? Pokud odpovídáš Mount Everest, možná nemáš tak úplně pravdu. Nový výzkum totiž ukázal, že hluboko pod zemským povrchem mohou čnít několikanásobně vyšší „hory“. Informovala o tom University of Alabama na svých stránkách.

Doporučeno
Po dlouhém boji s nevyléčitelnou chorobou zemřel vědec, jehož tým naklonoval ovci Dolly. Jaký je jeho odkaz? Po dlouhém boji s nevyléčitelnou chorobou zemřel vědec, jehož tým naklonoval ovci Dolly. Jaký je jeho odkaz? 12. září 2023 v 9:26

Výzkum prováděl tým pod vedením doktorky Samanthy Hansen na 15 místech Antarktidy. Jeho účelem bylo co nejlépe zmapovat podzemní prostředí planety. Ukázal, že by podobné „pohoří“ mohlo obklopovat celou vnější hranici zemského jádra. Doposud se předpokládalo, že se vyskytuje jen na omezeném množství míst. Je ale ještě potřeba provést další studie.

V některých oblastech okolo zemského jádra by se mohla vinout vrstva „prastarého oceánského dna“. Tu si můžeme představit jako pohoří, které dosahuje výšky přibližně od 4800 metrů až do 40 kilometrů.

Doporučeno
U Karibiku byl nalezen živý žralok grónský. Může být starý až 500 let U Karibiku byl nalezen živý žralok grónský. Může být starý až 500 let 29. srpna 2023 v 17:32

Podle výzkumného týmu mohou tyto hory hrát důležitou roli v porozumění tomu, jak z jádra uniká teplo. Pomůže také lepšímu porozumění sopečné činnosti. Materiál z těchto oblastí se může dostávat do plášťových chocholů (horká místa v oblasti zemského pláště) a dostávat se prostřednictvím sopečných erupcí zpět na povrch Země.

Domů
Sdílet
Diskuse