Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2023 17:00
Čas čtení 3:29
Tereza Patočková

Proč nesnášíme nepo babies a proč bychom o tom měli mluvit

Proč nesnášíme nepo babies a proč bychom o tom měli mluvit
Zdroj: Getty Images
ZAJÍMAVOSTI SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Nepotismus a Hollywood jsou synonyma od nepaměti. V posledním roce se pak slovní spojení „nepo baby“ stalo zaběhlým termínem pro celebrity, které „zdědily“ slávu i moc. Redaktorka Tereza Patočková ti přináší úvahu, proč musíme o nepotismu i hejtu mluvit.

Ty stejné děti celebrit, které byly ještě před rokem generací Z vnímány stejně jako všechny ostatní celebs, se nyní dostaly pod speciální drobnohled a jakýsi opar nelibosti. Nově debatu o tom, co si o sobě a o ostatních nepo babies myslí, rozpoutala také kauza herečky Emmy Roberts, která byla transfobní ke své herecké kolegyni. Emma Roberts je ukázkovým příkladem nepo baby, neboť je neteří slavné herečky Julie Roberts a dcerou herce Erica Robertse.

Doporučeno
Emma Roberts prý měla na natáčení American Horror Story transfobní poznámky Emma Roberts prý měla na natáčení American Horror Story transfobní poznámky 22. září 2023 11:40

Kdy ale trend nepo baby odstartoval? V posledních měsících se na sociálních sítích celebritám se slavnými příbuznými satiricky přezdívá „nepo babies“ po jednom zdánlivě neškodném tweetu. Slovní spojení zaznamenalo na začátku loňského roku na Googlu obrovský nárůst a bylo to v době, kdy se na Twitteru objevil tweet mladé divačky seriálu HBO Euphoria, jež byla v šoku, když se dozvěděla, že Lexi, kterou v seriálu hraje Maude Apatow, je dcerou herečky Leslie Mann a režiséra Judda Apatowa.


Aby bylo jasno, praxe nepotismu, tedy lidí využívajících svůj vlastní úspěch ve prospěch svých přátel a rodinných příslušníků – především dětí –, je stará jako my všichni. Stejně jako akt identifikace téhle praktiky. Lidé dědili moc, peníze, slávu i příležitosti po staletí a v podstatě byla na tomto systému vybudována celá společnost.

Maude se svými rodiči.
Maude se svými rodiči. Zdroj: David M. Benett/Alan Chapman/Dave Benett/Getty Images


Jenže i přesto, že se od nepotismu příliš neustupuje ani v dnešní době, chceme věřit v jiný systém. Chceme věřit v meritokracii, v níž závisí úspěšnost každého jednotlivce výhradně, či alespoň v první řadě na jeho výkonu a schopnostech. Ohledně meritokracie byla vybudována celá iluze „amerického snu“, a není tak divné, že když nová generace Američanů znovuobjevila díky Euphorii nepotismus v Hollywoodu, nebude fanouškem dětí celebrit už z principu. 

Doporučeno
Gillian Anderson v seriálu Akta X změnila celou generaci žen. Scully Effect není jenom teorie Gillian Anderson v seriálu Akta X změnila celou generaci žen. Scully Effect není jenom teorie 27. září 2023 11:00

Výraz „nepo baby“ a jeho současná popularita jsou víc než jen urážkou nebo identifikátorem. Toto slovní spojení také vypovídá mnohé o tom, jak se snažíme popasovat se systémy moci, které tvoří náš svět. Pocity, které můžeme mít vůči nepo babies, jako je frustrace, obdiv či lhostejnost, jsou důležité ukazatele i pro nás.

Check your privilege

„Komunita nepo babies na TikToku je víc než jen digitální výstřelek, jde o součást širšího trendu sociální spravedlnosti,“ vysvětluje na TikToku jedno z videí, které zveřejnil britský magazín The Face, a dodává, že nepo babies mohou spadat do „dobrých“ nebo „špatných“ kategorií v závislosti na tom, jak upřímní jsou o své cestě ke slávě, zda se věnují charitativní činnosti nebo prostě působí skromně. „Mladí lidé, kteří mají dost nerovných podmínek, si píší vlastní pravidla a uplatňují spravedlnost v systému, který byl vytvořen bez nich,“ pokračuje video. 


To je právě ono. Stejně jako v jakýchkoli jiných privilegiích jde spíše o to, uvědomit si je a nějakým způsobem na ně reagovat než se snažit o jejich vymazání nebo potlačení. To nejhorší, co může člověk udělat, je potom privilegia popírat a gaslightovat lidi do toho, že neexistují. Dobrými příklady tak můžou být například rozhovory se dvěma nepo babies z loňského roku. 

Doporučeno
American Horror Story: Tvůrce se chtěl zabít z řečí o lásce, napsal proto kultovní seriál o análním sexu a masových vraždách American Horror Story: Tvůrce se chtěl zabít z řečí o lásce, napsal proto kultovní seriál o análním sexu a masových vraždách 20. září 2023 15:00

Loni poskytla modelka a hudebnice Lourdes Leon (Madonnina nejstarší dcera) rozhovor časopisu The Cut, v němž se sama rozpovídala o nepotismu.


„Chci mít pocit, že si něco zasloužím, a ne že mi to bylo dáno. A ano, je tu nepopiratelné privilegium a byla bych hloupá, kdybych si ho neuvědomovala... Nepo babies jsou většinou dost hrozné a moje máma s tátou mě vychovali tak, abych byla mnohem chytřejší. V naší rodině nedostáváme žádné kapesné. Samozřejmě jsem vyrůstala v extrémně privilegovaném prostředí. To se nedá popřít. Ale myslím, že moje máma viděla všechny ty ostatní děti slavných lidí a říkala si: Moje děti takové nebudou.“

Lourdes Leon.
Lourdes Leon. Zdroj: Taylor Hill/Getty Images


Lourdes se potom také podělila o několik rad, které jí Madonna dala o tom, co je skutečný význam úspěchu.


„Nedávno mi řekla něco, co mi opravdu utkvělo v paměti. Tolik jsem se zabývala tím, abych si vydělala na slušné živobytí, a chtěla jsem žít luxusněji, než když jsem poprvé vystudovala a nevydělávala moc peněz, ale máma mi řekla: Pamatuj si, že tohle není skutečné. Nejde o peníze, o tvůj obličej nebo o to, jak sexy vypadáš. Jde o to, co přinášíš světu a co po sobě zanecháš,“ popsala Lourdes. „To mě vždycky probudí, když se do všeho příliš zamotám,“ dodala.

Doporučeno
Madonna ukázala prsa, je to ale Simona Krainová, kterou svlékla do naha Madonna ukázala prsa, je to ale Simona Krainová, kterou svlékla do naha 5. listopadu 2022 11:00

Tyhle poznámky se potom v kontrastu protínají s tou druhou stranou hollywoodských dětí, které o svém privilegiu nechtějí nic slyšet, protože mají pocit, že si to „vydřely samy“. To ani nemusí být lež, nepochybně za jejich úspěchem stojí i jejich dřina. Zastírat ale roli rodinného zázemí je to, co je dostává do nelibosti „obyčejných lidí“, a také je to přinejmenším ignorantské. 


O několik dní dříve než Lourdes Leon zastala Lily-Rose Depp roli mluvčí druhé strany barikády, když zpochybnila myšlenku, že jsou její slavní rodiče důvodem jejího úspěchu.

lilyrosedepp
Zdroj: Instagram/Lily-Rose Depp


„Rozhodně můžu říct, že roli vám nezajistí nic jiného než to, že se na ni hodíte,“ uvedla. Lily s tímhle názorem rozhodně není jediná a pro mnohé hollywoodské hvězdné děti je cesta k zodpovědnosti za to, aby si plně uvědomily své vlastní privilegium, ještě dlouhá. O nepotismu však musíme mluvit, chceme-li na nerovnosti ve společnosti cokoliv změnit.

Domů
Sdílet
Diskuse