Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. října 2023 17:00
Čas čtení 3:25
Lucie Kotvalová

Techno. But make it feminist. Trojice žen svou akcí bojuje proti obtěžování i sexismu v hudbě

Techno. But make it feminist. Trojice žen svou akcí bojuje proti obtěžování i sexismu v hudbě
Zdroj: Crave / se svolením
KULTURA KULTURNÍ AKCE PRAHA TECHNO
Uložit Uložené

V pražském techno klubu Fuchs2 a Bike Jesus se bude v sobotu 14. října konat další klubová noc. Značka: feministická.

„Osobitá dramaturgie craveu překračuje obvyklé hranice žánrů a klade důraz na silné zastoupení žen a LGBTQ umělců na line-upu noci – a s tím související důraz na safe-space uvnitř klubu,“ uvádí akci trio žen, které za projektem stojí. Jedná se o Barboru Šubrtovou, Elišku Pírkovou a Nelu Mikoškovou.

Posluchačstvu tak nabídnou více než 15 vystoupení – většina z nich přitom bude před domácím publikem současně premiérou. Na třech stagích bude již potřetí představen specifický koncept, který kombinuje živá vystoupení s DJ sety z domácí i zahraniční scény. Vystupující umělkyně a umělci se pohybují v širokém poli, které v sobě kloubí rap a RnB přes broken beats až po techno.

Highlighty podzimní edice jsou německá producentka DJ Mell G, nizozemské elektronické duo Animistic Beliefs, irská rapperka Celaviedmai nebo vycházející hvězda britské scény Taahliah. Domácí scénu zastoupí mimo jiné rapperka Tokju Fokju, Sawsane a DJs SJ yellow a yo haan z noRemorse, Swine Daily kolektiv a nevinnost.

Akce je tak jakýmsi statementem ve „stojatých lokálních promotérských vodách“, čímž trio označuje „relativně úzký žánrový zásah a limitovanou nabídku artists, kteří se často opakují“.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

„Chtěli jsme udělat akci, na které si můžete poslechnout i to, na co běžně nechodíte, aniž byste museli přemýšlet o tom, co si vzít na sebe a jestli se tam hodíte. Crave je jako hudební ‚all you can eat‘ bufet. Na třech stagích si můžete vybírat různé žánry v průběhu celého večera, ale zároveň je to koncipované tak, že kdo má radši live acts, dorazí dřív a kdo se těší na DJs sety, může dorazit později. A ti největší hudební fans si dají všechno,“ vysvětluje pro Refresher Barbora Šubrtová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený crave (@cravecrave.cz)

Feministické techno

Právě explicitně feministické zázemí odlišuje akci od jiných. Crave je mimo jiné tvořen ženským kolektivem bookerek a promotérek. Proč je pro ně feministický aspekt zásadní?

„Protože nám právě ženy a LGBTQ artists i u akcí, které se prezentují jako inkluzivní, na line-upech chyběli úplně nebo byli zastoupeni opravdu marginálně. Ale to není jen nějaký náš lokální problém, stačí se podívat na line-up třeba letních festivalů, které hlavně v těchto žánrech – elektronice a urban music – dávají nepoměrně větší prostor mužským interpretům. A přitom ženské umělkyně nabízejí nejen trochu jiný přístup k produkci a selekci hudby, ale promítají do nich také jiná témata, která jsou zatím většinově opomíjená,“ vysvětluje Šubrtová.

Trio proto aktuálně také jedná o připojení k inciativě Keychange, která má za cíl navýšit zastoupení ženských umělkyň na line-upech akcí na 50 %.

Když se tria ptáme, zda má se sexismem v hudebním prostředí zkušenost, odpovídá protiotázkou: „Kdo ze žen, které působí nebo působily v českém hudebním průmyslu, ji nemá?“

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Pokračuje: „Nemáme na mysli pouze sexismus hraničící s harassmentem a obtěžováním, které hlavně ještě před pár lety bylo něco všudypřítomného, ale ten skleněný strop, o který se zastavilo mnoho schopných žen.“

Důvody pak trio vyčítá různé: ženy dlouho setrvávají na nižších pozicích, na kterých je přeskakují mladší a méně zkušení kolegové-muži, fakt, že ženské názory často „nikdo nemá zájem slyšet“, narážky na vzhled či mansplaining.

„Situace se dneska samozřejmě zlepšuje, ale máme pocit, že je v téhle oblasti ještě opravdu hodně prostoru na zlepšení. Proto jsme se rozhodly dělat crave, kterým tyto hodnoty vyjadřujeme nejen prostřednictvím silného zastoupení žen v programu akce, ale i v realizačním týmu externistek, které nám pomáhají s dalšími aspekty přípravy a realizace akce,“ popisuje Šubrtová.

Vstupenky na akci se prodávají od 450 Kč na GoOut.

Safe space

Kromě feministického hodnotového ukotvení je specifikem klubové noci také důraz na bezpečné prostředí pro všechny napříč komunitami. „Už na první edici craveu v loňském září jsme viděly, že se nám díky kombinaci výběru artists a komunikaci před akcí podařilo vytvořit atmosféru, která byla velmi pozitivní, a safe space nebyl jen prázdný pojem,“ říká Šubrtová.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Byť má navíc Fuchs2 dedikovaný speciální personál na zajištění bezpečného průběhu akce, tvůrkyně craveu tyto kapacity plánují dodatečně navýšit. Security je podle tria velmi jasně instruovaná, jak se k návštěvníkům chovat a jaké situace vyhodnocovat za potenciálně nebezpečné nebo pro někoho nepříjemné. (Část security taktéž tvoří ženy.)

„Kromě toho máme na vstupu i kontaktní osobu, která má zkušenosti s řešením krizových situací a social work a je k dispozici v momentě, kdy má někdo nějaký nepříjemný zážitek. V té chvíli je mu připravena pomoci. Zároveň se samy snažíme během akce sledovat atmosféru, a pokud vidíme, že by někdo potřeboval pomoc nebo mu je nepříjemně, tak je nejjednodušší se zeptat: ‚Jsi ok, nepotřebuješ něco?‘ “ vysvětluje Šubrtová.

Školený personál tak nejen „dohlíží, pomáhá a řeší případné konflikty nebo obtěžování, ale i harm reduction“. Mottem sobotního večera tak podle trojice bude „crave = safe“.

Společné hodnoty

Trojice žen se poznala před pěti lety díky práci na festivalu, ale jako crave kolektiv se dala dohromady až o několik let později.

„Každá už jsme působily jinde, ale měly jsme potřebu vytvořit něco vlastního, co bude odrážet naše hodnoty i pohled na scénu,“ vysvětlují. Crave je tak manifestem jejich „společných hodnot, postojů a toho, jak vnímáme současný svět a klubové prostředí“.

Barbora Šubrtová byla dlouholetou dramaturgyní festivalů United Islands a Metronome, Nela Mikošková také působila v United Islands a je bookerkou mladých domácích indie umělců a Eliška Pírková působí v Mladí Ladí Jazz.
Domů
Sdílet
Diskuse