Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2023 11:00
Čas čtení 5:33
Tereza Šnajdrová

Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu

Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu
Zdroj: Unsplash/Siddharth Jadhav/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Troufl*a by sis letět na jedno z těchto letišť? My rozhodně ne!

Bezpečnost letišť ovlivňuje hned několik faktorů – délka přistávací plochy, samotné umístění letiště, hory a oceány určující to, jak musí být piloti či pilotky zruční, aby se jim povedlo přistát, případně třeba také časté špatné povětrnostní podmínky nebo umístění v příliš vysoké nadmořské výšce. Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa, na kterých mohou přistávat jen ti nejostřílenější. 

Doporučeno
Smrt koně na Velké pardubické vyvolala na sociálních sítích debatu. Dostihový kůň se ale narodil, aby běhal (Komentář) Smrt koně na Velké pardubické vyvolala na sociálních sítích debatu. Dostihový kůň se ale narodil, aby běhal (Komentář) 9. října 2023 18:00

10. Letiště Juancho E Yrausquin – Saba, Karibské Nizozemsko

Letiště Juancho E Yrausquin leží na ostrově Saba v Karibském Nizozemsku. Na seznamu nejnebezpečnějších letišť se nachází z toho důvodu, že má nejkratší vzletovou a přistávací dráhu na světě. Ta měří pouze 400 metrů a nejenže je extrémně krátká, ale oba její konce jsou navíc zakončené útesy a mořem. Tady prostě není prostor pro chybu pilota či pilotky.
 
Kvůli velikosti letištní runwaye mohou na letišti na Sabě přistávat pouze menší letadla, avšak i ta se mohou přepočítat a skončit v oceánu. Běžně tak na tomto letišti přistávají pouze letadla STOL, vrtulníky a největší letoun, který zde kdy přistál, je dvoumotorový turbovrtulový hornoplošník De Havilland Twin Otter.
 
Přestože je letiště tak malé a přistání na něm je tricky, podle Aviation Safety Network na něm k žádným vážným nehodám nedošlo.

letiště
Zdroj: Flickr/Olivier Pirnay/volně k použití

9. Letiště Longyearbyen (Svalbard) – Špicberky, Norsko

Deváté místo v žebříčku nejnebezpečnějších letišť světa náleží Letišti Longyearbyen v Norsku. Jedná se o jedno z nejseverněji položených letišť světa a jeho samotná přistávací dráha je postavena na ledu. Letiště je navíc obklopeno horami a nachází se ve vysoké nadmořské výšce. Pravidelně tam tak dochází ke špatným povětrnostním podmínkám, které komplikují bezpečnost cestujících.
 
Co se nehod týče, na Letišti Longyearbyen došlo hned ke dvěma tragickým událostem. Ta první se stala 10. října 1986, když se letadlo společnost Antarctax bezprostředně po vzletu zřítilo a všech šest lidí na palubě zahynulo. K druhému incidentu došlo 29. srpna 1996. Letadlo společnosti Vnukovo Airlines cestující z Moskvy narazilo 14 kilometrů od letiště do hory a všech 141 osob na palubě zemřelo. Jedná se o nejhorší letecké neštěstí v historii Norska.

letiště
Zdroj: Flickr/Maciej/volně k použití

8. Mezinárodní letiště Gibraltar – Spojené království Gibraltaru

Na našem seznamu nesmí chybět ani Mezinárodní letiště Gibraltar, které se nepřekvapivě nachází na Gibraltaru. Jeho přistávací dráha je totiž umístěna na velmi zvláštním místě. Runway protíná jedna z hlavních silnic, což znamená, že když startují letadla, lidé i auta musí čekat i několik minut. Na místě jsou sice semafory, ale ani ty nejsou úplně nejbezpečnějším řešením.
 
Letiště je navíc proslulé silným bočním větrem nad Gibraltarským průlivem, který dokáže piloty a pilotky pořádně potrápit. Jo a nesmíme opomenout ani fakt, že runway je dlouhá pouze 1 676 metrů, je obklopená vodou, a letadlo tak musí po přistání velmi rychle brzdit.
 
Co se nehod týče, dne 4. července 1943 se jen 16 sekund po vzletu z gibraltarského letiště zřítil letoun B-24 Liberator do moře a všech 16 cestujících zahynulo. K podobnému incidentu došlo také 3. srpna 1983, kdy zemřeli tři členové posádky letadla English Electric Canberra. Od té doby pak k žádné další smrtelné nehodě nedošlo, ale kolize se na letišti stále stávají.

letiště
Zdroj: Flickr/columbia107/volně k použití

7. Mezinárodní letiště Kansai – Ósaka, Japonsko

Pokud máš strach z létání, obloukem se vyhni Mezinárodnímu letišti Kansai v japonské Ósace. To leží na uměle vybudovaném ostrově v Ósackém zálivu a je celé obklopené vodou. Letiště Kansai je obrovské, slouží leteckým společnostem Nippon Airways, Nippon Cargo Airlines, Japan Airlines, a dokonce i nízkonákladovému dopravci Peach, ale právě jeho velikost a umístění je to, co veřejnosti dělá vrásky.
 
Vzhledem k jeho nízké nadmořské výšce, globálnímu oteplování a stoupající hladině moře se letiště pomalu propadá do vody. Do hry navíc vstupují i další faktory, jako jsou tsunami, zemětřesení a cyklony. Jedná se tedy o jiný druh nebezpečí, ale pořád je to nebezpečí. Co se nehod týče, k žádné na letišti zatím nedošlo.

Letiště Kansai
Zdroj: Flickr/kohmura masao/volně k použití

6. Courchevel Airport – Courchevel, Francie

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse