Klimatická krize totiž ohrožuje kvalitu i kvantitu chmelu – klíčové složky piva.
Pod vlivem klimatické krize bude pivo, po vodě a čaji třetí nejoblíbenější nápoj na světě, v Evropě méně kvalitní. Člověk si za něj pravděpodobně i připlatí, jak vysvětluje list The Guardian.
Klíčovou složkou většiny piv je totiž chmel, ale právě ten je podle studie publikované v časopise Nature Communications negativně ovlivněn globálním oteplováním. Vědecká obec tak klade důraz na potřebnou adaptaci farmářů.
Pokud se evropští zemědělci nepřizpůsobí teplejšímu a suššímu počasí, do roku 2050 klesnou výnosy chmele v evropských pěstitelských oblastech o 4–18 % a o 20–31 % se sníží i obsah takzvaných alfa kyselin ve chmelu – jenže právě ty dodávají pivu charakteristickou chuť a vůni.
„Pivaři určitě pocítí změnu klimatu, ať už v ceně, nebo v kvalitě,“ uvedl Miroslav Trnka, vědec z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR a spoluautor zmiňované studie. „Z našich údajů se zdá, že je to nevyhnutelné,“ doplnil.