Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. října 2023 9:38
Čas čtení 0:33
Lucie Kotvalová

Klimatická krize zdraží evropské pivo. Hůř bude i chutnat, varují čeští vědci a vědkyně

Klimatická krize zdraží evropské pivo. Hůř bude i chutnat, varují čeští vědci a vědkyně
Zdroj: Pexels/Pavel Danilyuk
GASTRO ČESKÉ PIVO GASTRONOMIE KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Klimatická krize totiž ohrožuje kvalitu i kvantitu chmelu – klíčové složky piva.

Pod vlivem klimatické krize bude pivo, po vodě a čaji třetí nejoblíbenější nápoj na světě, v Evropě méně kvalitní. Člověk si za něj pravděpodobně i připlatí, jak vysvětluje list The Guardian.

Doporučeno
Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně 14. září 2023 6:00

Klíčovou složkou většiny piv je totiž chmel, ale právě ten je podle studie publikované v časopise Nature Communications negativně ovlivněn globálním oteplováním. Vědecká obec tak klade důraz na potřebnou adaptaci farmářů.

Pokud se evropští zemědělci nepřizpůsobí teplejšímu a suššímu počasí, do roku 2050 klesnou výnosy chmele v evropských pěstitelských oblastech o 4–18 % a o 20–31 % se sníží i obsah takzvaných alfa kyselin ve chmelu – jenže právě ty dodávají pivu charakteristickou chuť a vůni.

Doporučeno
RIP, české pivo. Toto jsou prý nejlahodnější drinky světa RIP, české pivo. Toto jsou prý nejlahodnější drinky světa 6. října 2023 15:55

„Pivaři určitě pocítí změnu klimatu, ať už v ceně, nebo v kvalitě,“ uvedl Miroslav Trnka, vědec z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR a spoluautor zmiňované studie. „Z našich údajů se zdá, že je to nevyhnutelné,“ doplnil.

Domů
Sdílet
Diskuse