Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2023 6:00
Čas čtení 7:03
Vojtěch Vanda

Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně

Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO CENA POTRAVIN ČESKÉ PIVO ČESKO OMEZOVÁNÍ ALKOHOLU TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Nealko pivko je super, my mu holdujeme čím dál častěji. Odráží se to i v hospodách nebo nabídkách obchodů. Podívali jsme se, co mají v regálech online supermarkety, a otestovali méně známá piva. Najdeme alternativu k Birellu, nealko Budvaru nebo Bernardu?

Češi a Češky si čím dál radši dávají pivní nealkoholické nápoje a je to dobře. Spotřeba skoro 14,5 litru na hlavu za rok a asi milion lidí pohybujících se za hranou rizikového pití, jak píše iniciativa Suchej únor, i přes zvýšenou poptávku po nealku stále neklesají. 

Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 16:00

Přikládáme svou trošku a jdeme na ruku těm, kteří jsou možná zaneprázdnění nebo jinak indisponovaní a místo procházky do často zaplněného nebo chaotického supermarketu využijí modernější možnosti. Třeba online supermarkety, jejichž boom z doby koronavirové sice opadl, avšak původní záměr ušetřit zákazníkovi čas a přivézt mu „naklikaný“ nákup v aplikaci až před domovní dveře je stále platný.

Podobných supermarketů je hned několik, přičemž i zajeté obchodní značky začínají nabízet svůj sortiment online. Tentokrát jsme se ale rozhodli pro nabídku Rohlíku v Praze (testované speciály ale najdeš třeba i na Košíku nebo jinde). Jde o „čistokrevný“ online supermarket, jehož sortiment piv je široký a lidé v našem okolí zde nakupují nejčastěji.

Jak jsme hodnotili

Tento test vytvořil fanoušek všeho pivního. Nejde o odborníka, pracovníka laboratoře ani jiného profesionála. Proto explicitně uvádíme, že je prováděn laikem. Ke každému kousku vyjádříme své pocity v několika odstavcích.

Nakoupili jsme sedm kusů nealkoholických piv. Kritéria pro jejich výběr byla tři – pivo musí být dostupné v online supermarketu Rohlík v Praze*, nesmí být zahrnuto v dřívějších testech a nesmí být ani ochuceno. Nezáleželo na ceně ani původu nápoje, z výběru každopádně automaticky vypadly pivní nealko radlery, pivní drinky aj.

Piva byla zakoupena v lahvích a plechovkách, ceny jsou uváděny bez zálohy. I když se nejednalo o piva čepovaná, hodnotili jsme barvu, vůni, chuť, „pitelnost“ (chuť se napít znovu) a také cenu. Pěna se v tomto případě hodnotit nedala. Určitě jsme vzali v potaz i to, že nealko piva mohou oproti alkoholickým pivům postrádat plnost chuti a říz. Jestliže jsme shledali na pivě něco zvláštního, do popisu jsme to přidali.

Piva hodnotíme na škále od 0 po 10, kde desítka znamená, že bychom pivu věnovali pozornost i při opakovaném nákupu. Nealko testování může začít!

* seznam neobsahuje nealko pivo Hubertus pivovaru Kácov

Seznam testovaných piv

Pivovar Proud Proovan

Peroni Nastro Azzurro 0,0%

Bavaria 0,0 % IPA

Brewdog Punk IPA Alcohol free

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

Maisel's Weisse nealkoholické pivo

Maisel & Friends Pale Ale Nealko


Pivovar Proud Proovan

NEALKO PIVA
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

 

Výrobce: Plzeňský prazdroj, Plzeň
Země původu: Česká republika
Objem: 0,75 l
Cena: 104,90 Kč

Pivo, které tě smete? Nebo odvane? Ne, své jméno dostal „experimentální pivovar Proud“ z Plzně proto, že je situován v budově bývalé elektrárny, která leží na soutoku Mže a Radbuzy. Elektrárna ale k výrobě páry pro výrobu elektrické energie používala uhlí, později kombinované plynovonaftové kotle, a ne vodu. To nám upřímně přijde škoda, stejně jako fakt, že samotný pivovar nezískává k výrobě elektrickou energii z vody. To by byl teprve proud.

Každopádně pivovar možná vypadá nezávisle a „minipivovarnicky“, to tě ale nesmí zmást, jelikož zde vaří Plzeňský prazdroj, který, jak se nám alespoň zdálo, chce z nějakého důvodu vytvořit fresh alternativu ke svému silnému Birellu. Proovan od Proudu se nám proto zdál jako zajímavá výchozí veličina pro porovnávání v našem testu.

Degustace

Znovu jsme se řídili degustačními pravidly popsanými na webu Beerweb.cz tak moc, jak jen laik může. Hned po otevření jsme proto zjišťovali vůni nápoje. Byla z něj cítit mladina, jak je u nealkoholických piv zvykem, na ni ale navázala jemná ovocná vůně. Těšili jsme se proto na ochutnávku.

Poměrně detailní a designově povedená etiketa nás informovala o barvě 12 na škále EBC (referenční jednotka pro barvu a zákal piva, pozn. red.), která je na světlejší straně spektra, nám se však zdála ještě světlejší – mezi bledou a slámovou. Po nalití do sklenice, tak nějak přirozeně, pěna nedržela. 

Co se chuti týče, je poměrně zajímavá, ovocnější. Říz nám přišel na nealko pivo docela zřetelný, avšak co se plnosti týče, v tom nealko nefiltr úplně neexceluje. Je spíš vodovější. Při druhém napití cítíš zřetelnou sladkost na špičce, ale při dojezdu i hořkost (zmíněných 40 IBU na etiketě je nejspíš pravdivých). Jakousi vyváženost pivo má, pít se dá.

Jak jsme pochopili, Proud má být svěží alternativou Birellu, zajetější značky, jež vychází z domácích ležáků. Proto modernější pivo, které má být blíž trendům svrchně kvašených piv, jejichž boom je značný, je nasnadě. Jediná závažnější chyba, kterou zde registrujeme, je jeho tělo, které je jaksi necelé. Nutno dodat, že kyselka, která doznívá po třetím ochutnání, nás nijak neirituje.

Jedná se o zajímavý počin a určitě pouvažujeme o tom, že jej koupíme i v budoucnu. Cena je ale vcelku vysoká oproti ostatním testovaným kouskům. Také je nutno dodat, že lze koupit jen třičtvrtělitrovou lahev. A co je možná pro Proud nejhorší, Birell IPA alespoň nám chutná víc. A to je mnohem levnější a dostupnější.

Hodnocení: 7,5/10


 Peroni Nastro Azzurro 0,0 %

NEALKO PIVA
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Birra Peroni srl., Řím
Země původu: Itálie
Objem: 0,33 l
Cena: 18,90 Kč

Italská piva neochutnáváme tak často, proto jsme byli zpočátku velmi nadšení, když jsme zjistili, že seznam jedno obsahuje. Do té doby, než se ukázalo, že je bezalkoholové.

Jestli si pamatuješ náš poslední test, vůbec nejhorší známku dostal Heineken, jenž neobsahoval ani kapku alkoholu, který se i v nealkoholických pivech objevuje. Chutnal nám jako pofiderní hroznová limonáda, která rozhodně nestála za naše peníze. Takže co, bude Peroni Nastro Azzuro stejný propadák?

Polilo nás horko, když jsme ucítili hroznovou, a ne mladinovou vůni z lahve. Pivo slámové barvy nakonec nevyhrálo ani u ochutnávky, ale naštěstí ani totálně nevyhořelo. Jen trochu. 

Zvládli jsme dvě napití. Každopádně stále dáváme přednost této „naparfemované sladové vodě“ s dojezdem hořkosti než plechovce bezalkoholového Heinekenu. Sice jsme za něj dali skoro dvacet korun, ale alespoň jsme zjistili, že ne všude 0,0% piva stagnují. Některá se zřejmě vyvíjí.

Bude trvat ještě dlouhou dobu, než dosáhnou úrovně těch nejméně pitelných nealko piv, naštěstí k nim ale směřují.

Hodnocení: 1/10

TIP: Jasně, pokud hledáš nějakou neobvyklou nealko novinku a chceš objednávat z internetu, existuje spousta pivoték, jejichž sortiment najdeš online. I piva, která vidíš v našem testu, tam pravděpodobně najdeš. Než nám tedy začneš psát komentář, věz, že naším záměrem bylo zachovat „element supermarketu“.
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse