Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2023 14:00
Čas čtení 4:53
Martin Adam Pavlík

Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení

Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ SAÚDSKÁ ARÁBIE
Uložit Uložené

Jiný kraj, jiný mrav. V případě této země to platí mnohonásobně. Saúdské Arábie se ale nesmíš leknout, píše v reportáži Martin Adam Pavlík.

Ještě před několika lety tam prováděla přísné kontroly takzvaná náboženská policie. Pokud se v zemi muž procházel se ženou, která nebyla jeho manželkou, mohl mít velký problém. Pokud by tam žena nebyla dostatečně zahalena, také mohla čelit tvrdým následkům.

Zákony a tresty v saúdskoarabském království rozhodně nejsou žádná zábava (na druhé straně je jejich důsledkem skutečně nízká míra kriminality). Jedná se o absolutistickou monarchii a islámskou teokracii. V zemi nenajdeš židovskou synagogu, křesťanské kostely ani buddhistický chrám, jen mešity. Na veřejnosti tam vůbec nesmíš proklamovat jiné náboženství.

Možná tě překvapí i to, že si do země nemůžeš vzít ani kapku alkoholu či kousek vepřového masa. Pokud tam tedy plánuješ jet na výlet, placatku či šunkovou bagetu nech raději doma. V případě, že bys na tato pravidla náhodou pozapomněl*a nebo bys chtěl*a být rebelem a policie by u tebe něco z toho našla, bys skončil*a velmi rychle za mřížemi.

Saudská Arábia
Zdroj: Unsplash/Boim

Dost však bylo strašení. Saúdská Arábie disponuje spoustou fascinujících uměleckých děl či památek a najdeš tam několik moderních architektonických skvostů.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

V zemi jsem strávil jeden den spolu s dalšími novináři a průvodkyní v rámci výletu během infocesty v Bahrajnu, kterou zorganizovala cestovní kancelář Hydrotour. V tomto článku ti zemi trochu víc přiblížíme a dozvíš se, co všechno jsme tam zažili.

Na našem webu najdeš několik reportáží, například ze Srí Lanky, Spojených arabských emirátů, Irska, Itálie či dalších koutů světa. Pokud chceš podobného obsahu ještě více, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Saudská Arábia
Zdroj: Unsplash/Amien Taryamin

Země, která se rychle mění

Pokud se trochu vyznáš ve fotbale, určitě víš, že v Saúdské Arábii žije například portugalská hvězda Cristiano Ronaldo. Od loňského roku hraje v klubu Al-Nassr FC a pobývá v hlavním městě Rijádu. Paradoxem je, že od státu dostal výjimku, aby mohl s přítelkyní žít v jedné domácnosti (zákon totiž neumožňuje mužům bydlet se ženou, pokud nejsou oddáni).

Pro zemi je během posledních let příznačné uvolňování přísných zákonů a pravidel. Může za to zejména korunní princ a současný premiér Muhammad bin Salmán, který přišel s několika pozitivními změnami (reputaci mu ale kazí několik kauz či bagatelizování takzvaného sportswashingu v Saúdské Arábii).

Starší, více tradicionalistická generace z toho však není úplně nadšená. Gen Z, která touží po liberálnějším světě a chce se více bavit, změny naopak s radostí vítá. Nejenže se Saúdská Arábie začíná více otevírat turismu (za zhruba 3000 korun si můžeš vyřídit roční turistická víza), ale velké změny přišly zejména v právech žen.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 146722 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co všechno měly ženy v zemi donedávna zakázané.
  • Jaká zábava populární ve světě byla v Saúdské Arábii zakázána.
  • Jak některé ženy v zemi konzumují jídlo.
  • Jak nás zkontrolovali na hranicích.
Domů
Sdílet
Diskuse