Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. listopadu 2023 16:00
Čas čtení 4:18
Ema Stanovská

Co se děje s tvým tělem, když spadneš do ledové vody? Tělo zažije podobný šok jako po srážce s autobusem

Co se děje s tvým tělem, když spadneš do ledové vody? Tělo zažije podobný šok jako po srážce s autobusem
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Po pádu do studené vody máš jednu minutu na získání kontroly nad dýcháním, méně než deset minut na sebezáchranu a hodinu, než upadneš do bezvědomí.

To, jak asi vypadá smrt v ledové vodě, znázorňuje – více či méně hodnověrně – scéna z Titanicu. Oba se ocitnou v ledovém oceánu s teplotou asi minus dva stupně. Rose vyleze na utržené dřevěné dveře, zatímco Jack zůstává (z dosud nepochopených důvodů) ve vodě. Společně mrznou a třesou se zimou, až Jack nakonec postupně a elegantně umře na podchlazení a ztrácí se pod mořskou hladinou.

Pro to, aby se ti stalo něco podobného, ​​se vůbec nemusíš ocitnout v tak studené vodě. Náhlý pád do vody tě může stát život i při relativně vysoké teplotě 15 stupňů. Kromě toho může příjemné počasí vytvářet zdání, že jsou vhodné podmínky ke koupání, opak však může být pravdou. Některé vodní toky zůstávají i během veder studené.

Pokud náhle a nečekaně skočíš nebo spadneš do ledové vody, tvé tělo zažije podobný šok jako při srážce s autobusem nebo zasažení bleskem, tvrdí odborníci z amerického Národního centra pro bezpečnost ve studené vodě. Po fázi šoku, během které musí tvé plíce a srdce vyvinout nadlidské úsilí, nastává skutečný boj o přežití – a to i tehdy, když jsi třeba jen dva metry od pevniny.

Titanic, Leonardo DiCaprio, Kate Winslet
Zdroj: 20th Century Studios

V rámci série Co se děje s tvým tělem, když... ti přinášíme vědecky podložené zajímavosti o úžasných mechanismech lidského těla – téma nezapomeň sledovat a každý týden dostaneš upozornění na nový článek. Pro přístup k prémiovému obsahu se nezapomeň stát členem klubu Refresher+.

Reakce těla na náhlé ponoření do studené vody odborníci rozdělují do tří nebo čtyř etap – fáze šoku (první dvě až tři minuty), fáze fyzické nezpůsobilosti (tři až pět minut a více), fáze podchlazení (po 30 minutách) a fáze kolapsu po záchraně.

Panice se nevyhneš

První fáze poněkud připomíná záchvat paniky. V okamžiku, kdy se studená voda dostane do kontaktu s tvojí pokožkou, spustí tvé tělo řadu nebezpečných a mimovolných šokových reakcí.

Již během několika vteřin po dopadu do vody člověk začíná bojovat o život. Pokud jsi v minulosti slyšel*a, že v takových chvílích nemáš podléhat panice, rychle zjistíš, že v takové situaci jsou podobné rady naprosto zbytečné, upozorňuje Národní centrum pro bezpečnost ve studené vodě.

Pokud je teplota nižší než pět stupňů, po dopadu do vody počítej se silnou bolestí. První reakcí těla na šok z chladu bývá většinou náhlé lapání po dechu a zrychlené dýchání (hyperventilace), které zvyšuje riziko, že vdechneš vodu a utopíš se. Ovládnout v této fázi svůj dech může být náročné i pro zkušené plavce. Armáda spojených států v článku radí, že hyperventilaci můžeš do jisté míry kontrolovat vydechováním přes sevřené rty.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 146991 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda dokážeš ve studené vodě zadržet dech delší, nebo kratší dobu.
  • Co udělá pád do studené vody s tvým srdcem, cévami a psychikou.
  • Po jakém čase stráveném ve studené vodě ztratíš kontrolu nad končetinami.
  • Kolik minut ti zbývá, než upadneš do bezvědomí.
  • Co se ti může stát po záchraně.
  • Co dělat, když se v této situaci ocitneš ty.
Domů
Sdílet
Diskuse