Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2023 17:06
Čas čtení 0:55
Marek Pros

Tip na knihu: Vychází „bible o Karlíně“. Z pražské čtvrti kdysi vyplul parník, dnes je rájem bister a officů

Tip na knihu: Vychází „bible o Karlíně“. Z pražské čtvrti kdysi vyplul parník, dnes je rájem bister a officů
Zdroj: Matěj Chabera / propagační materiál
KULTURA
Uložit Uložené

Jaký je Karlín podle Karlíňanů? Vesnický, sousedský, malý, hezky rovný, zelený, moderní, kancelářský, drahý? Na to odpovídá nová kniha.

Karlín se od povodní v roce 2002 změnil k nepoznání. Dnes v jedné z nejvyhlášenějších pražských čtvrtí žije 12 261 lidí, do roku 2050 se jejich počet může až zdvojnásobit.


Bývalé průmyslové předměstí se proměnilo ve čtvrť s kavárnami, bistry, restauracemi i moderními officy, ale i drahými nájmy a byty. Vedle moderních podniků tu stále najdeš drobné živnostníky, malá knihkupectví, obyčejné pivnice a železářství na náměstí. 


Karlín míval v 19. století i vlastní přístav, v roce 1841 z něj dokonce vyplul první český parník Bohemia. 


Základem pro vznik knihy jednoduše nazvané Karlín byl sociologický průzkum. Sběr dat probíhal na jaře 2023 online i přímo v ulicích čtvrti. Cílem bylo zjistit, kde se lidé v Karlíně cítí dobře, kam se rádi vrací nebo kde se potkávají po práci.

„Zajímala nás konkrétní místa potkávání. Kavárny, hospody, restaurace, základní škola, psí park, náměstí, kadeřnictví, pekařství, knihkupectví nebo potraviny. Příběhy oblíbených míst Karlína jsou různorodé, napínavé, zábavné, dramatické i dojemné. Karlín v knize uvidíte docela novýma očima,“ říká o knize jeho autorka Michaela Hečková, která stojí za úspěšnými publikacemi o architektuře Možnosti vesnice, O městech a lidech nebo 20 000. 

Kniha Karlín.
Kniha Karlín. Zdroj: Matěj Chabera / propagační materiál


Knihu najdeš na všech místech, o kterých se zmiňuje. „Knihu můžete náhodně prolistovat nebo pečlivě přečíst od první do poslední stránky. Karlín je bohatý, nebudete se nudit,“ uzavírá Michaela Hečková.

Součástí publikace jsou vedle příběhů oblíbených míst také rozhovory s architektem, urbanistou, sociologem či historikem architektury.

Domů
Sdílet
Diskuse