Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Kam na výlet: Divočina uprostřed Prahy. Na nejlepší procházky se chodí na tohle magické místo

Step uprostřed velkoměsta

Přírodní rezervace Divoká Šárka se rozkládá v městské části Praha 6 – Liboc a na stepích nad ní. Díky rozloze 25,4 hektaru se jedná o jeden z nejrozsáhlejších pražských parků. A jak sám*sama poznáš, romantické šárecké údolí právem patří k nejčlenitějším a nejmalebnějším pražským lokalitám. Toho si byli vědomi už naši předci.

Doporučeno
Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let 7. října 2023 6:00

„Celá oblast Šárky se nachází ve starosídelní oblasti, kde člověk po tisíciletí ovlivňoval krajinu jako pastevec a rolník. Právě proto zde vznikla mozaika lesů, pastvin a luk a ještě v 19. století bylo území Šárky téměř bezlesé. Na řadě míst se do 18. století nacházely vinice. Zbytky původních lesů zde měly teplý a suchý ráz. Rostly zde zejména doubravy a dubohabřiny, na severních svazích se nacházel i buk. Z těchto původních lesů se do dnešních dnů zachovaly jen zbytky, tím největším je část Nebušického háje,“ uvádí portál hlavního města Prahy.

divoka sarka priroda podzim
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Jak ale při návštěvě Divoké Šárky uvidíš, dnes už nic takového neplatí. Území je hojně zalesněno, a to zejména díky výsadbám z přelomu 19. a 20. století. Pokochat se můžeš také pozůstatky skalních stepí a vřesovišť, které jsou dnes součástí chráněných území a jsou udržovány tradiční pastvou. Rezervace rovněž patří mezi útočiště rozmanitých druhů hmyzu a měkkýšů či obratlovců od ryb přes obojživelníky, plazy až po savce a ptáky. Těch tu mimochodem bylo nalezeno přes 80 druhů.

Neméně zajímavé jsou i tradiční usedlosti a mlýny, které budeme cestou míjet. Území je od roku 1964 národní kulturní památkou, svým přírodním a historickým významem totiž patří k nejvýznamnějším lokalitám svého druhu v České republice.

Doporučeno
Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země 3. června 2023 11:00

Právě nádherná příroda napovídá, proč má přírodní rezervace přívlastek „Divoká“. Nicméně, jméno je dle mnohých historiků a historiček odvozeno možná od známé pověsti o Šárce a Ctiradovi, která se údajně odehrála v tamních lesích. Někteří také míní, že název daly oblasti hluboké šeré (dříve šaré) lesy.

Co dál?

Pokud ti při procházce šáreckým údolím vyhládne, zastavit se můžeš ve známém hostinci Dívčí skok, kde už léta turisté a turistky „k nepasterovanému pivu ze Svijan přikusují párky a klobásy“. Jinak je ale v okolí opravdu spousta restauračních zařízení snad všech světových kuchyní. Jsme, přece jen, v Praze. My osobně ale doporučujeme nedalekou restauraci Kaštan, kde mají výbornou česnečku – v tomto počasí, jako když najdeš.

divoka sarka priroda podzim
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

A pokud budeš chtít vyrazit ještě někam, můžeš prozkoumat třeba okolí Břevnovského kláštera či si vyjet za Prahu a vyzkoušet nějaký náš tip na výlety ve Středočeském kraji.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse