Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2023 6:00
Čas čtení 3:13
Adéla Ježková

Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let

Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let
Zdroj: WikimediaCommons/Fugoki/volně k užití
REFRESHER KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Babí léto láká na výlet do přírody, přidej se k nám!

Letní teploty se ještě nevzdávají a na spoustě míst v republice bude o víkendu více než příjemně. Byla by škoda toho nevyužít a nevyrazit do přírody, což? Zvlášť když nemusíš nic plánovat, Refresher ti totiž výlet nalajnuje od začátku až do cíle.

Krušné hory už dávno nejsou krušné, spolu s turisty a turistkami se do nich vrací život. Objevují místa již dávno zapomenutá, zarostlá či lidskou roztahovačností zničená. Dostávají se tak do tajemnem opředených zákoutí, kde hlavní prim hraje příroda. Třeba do přírodní rezervace Ryžovna.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na „dostávat upozornění“, ať ti žádný výlet neunikne.

Hlavním cílem našeho dnešního výletu bude ukrytý lom Hřebečná, kam se dostaneme právě přes nádhernou krajinu Ryžovny.

krusne horykrusne horykrusne horykrusne hory
Zobrazit galerii
(4)

Jak se tam dostaneme?

Lom se nachází v časti obce Abertamy – Hřebečná – v okrese Karlovy Vary. Kousek odsud leží třeba Boží Dar, Jáchymov či německé hranice.

Doporučeno
Hrad Hazmburk je králem Českého středohoří. Miloval ho Karel Hynek Mácha a možná tu potkáš i bílou paní Hrad Hazmburk je králem Českého středohoří. Miloval ho Karel Hynek Mácha a možná tu potkáš i bílou paní 12. srpna 2023 6:00

Svůj vůz můžeš zaparkovat na několika vyznačených místech v Abertamech nebo přímo v Hřebečné. Do Abertam se zároveň dostaneš i městskou hromadnou dopravou, autobus sem jezdí třeba z Karlových Varů.

K cíli se vydáme po Horské naučné stezce Hřebečná, která je na mapě vyznačena zelenou přerušovanou čárou. Dlouhá je čtyři kilometry na jednu stranu a vede kolem celé řady historických i přírodních zajímavostí. Nemusíš se bát, že bys je minul*a, upozorní tě na ně přehledné informační cedule.

Přestože občas půjdeme mírně do kopce, nejedná se o nijak výrazně náročný výšlap, který by nezvládly i děti. Pohodlně se až k lomu dostaneš i na kole a v zimě na běžkách. Pokud se nechceš nikam hnát a i se třeba někde posilnit, vyhraď si na tento výlet alespoň dopoledne.

Doporučeno
Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek 29. července 2023 6:00

Krajinou horníků

Že procházíme hornickým krajem, je vidět na každém rohu. Není se čemu divit, zdejší cínové ložisko patřilo k jednomu z největších v Krušných horách. Na začátku Hřebečné mineme například hornicko-mineralogické minimuzeum, které je možná „mini“, ale zato má na Googlu nebývale vysoké hodnocení díky milému a „domáckému“ přístupu pana majitele. Pokud máš rád*a krystaly, tady se ti určitě bude líbit.

Krušné hory začali lidé osidlovat již na počátku 14. století. Pohoří nejprve neslo název „miriguidi“, což znamená „temný les“. Až posléze oblast dostala pojmenování Erzgebirge podle místní dominantní těžby rudy. Právě díky nerostnému bohatství se Krušné hory staly pro lidi atraktivními a začali zde zakládat osady. Až z 90 % šlo přitom o Němce. 
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse