Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2023 6:00
Čas čtení 3:30
Adéla Ježková

Hrad Hazmburk je králem Českého středohoří. Miloval ho Karel Hynek Mácha a možná tu potkáš i bílou paní

Hrad Hazmburk je králem Českého středohoří. Miloval ho Karel Hynek Mácha a možná tu potkáš i bílou paní
Zdroj: WikimediaCommons/VojtaHieke/volně k užití
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe další skvělý tip na výlet, tentokrát spojíme přírodní krásy s těmi historickými.

„Během letních nocí se, po odtroubení jedenácté hodiny ponocným, ponořil kraj do noci a v té chvíli se na temných hradních zříceninách objevila postava dívky oděna v bílé barvě a s rozpuštěnými vlasy. Procházela se prázdnými hradními nádvořími a vzdychala žalem. Každý její vzdech zapříčinil spadnutí drobné krůpěje krve z jejích prsou na zem. Kam dopadla kapka krve, tam vyrostl rudý kvítek.“

Tak začíná léta tradovaná pověst o bílé paní stýskající si na hradu Hazmburk, kam se dnes vypravíme. Měj oči na stopkách, třeba na rudé kvítky připomínající smutný příběh narazíš.

Doporučeno
Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek 29. července 2023 6:00

Hodinu z Prahy

Hazmburk se nachází na stejnojmenném kopci u vesničky Klapý nedaleko Libochovic v okrese Litoměřice v Ústeckém kraji. Autem z Prahy se sem dostaneš zhruba za hoďku po dálnici D8. Z Ústí nad Labem či Teplic to sem pak trvá zhruba do 45 minut.

Svůj vůz můžeš zanechat na poměrně prostorném zpoplatněném parkovišti přímo pod hradem. Hromadnou dopravou se do obce Klapý dostaneš z Lovosic nebo z druhé strany z Libochovic.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na „dostávat upozornění“, ať ti žádný výlet neunikne.

2 kilometry a 161 výškových metrů

Z obce Klapý se na hrad dostaneme pěšky po žluté turistické trase, která vede podél lesa. Těsně před cílem ji ale opustíme a na rozcestí se napojíme na turistickou trasu červené barvy. Procházka od parkoviště až na vrchol je dlouhá něco málo přes dva kilometry a nasbíráme na ní 161 výškových metrů.

Trochu se tedy zapotíme, ale určitě to stojí za to! Kromě hradu nás totiž nahoře přivítá náramný výhled na České středohoří. 

Doporučeno
Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách 22. července 2023 6:00

Rázem pak pochopíš, proč si Hazmburk a jeho malebné okolí zamiloval i sám Karel Hynek Mácha. „Byt můj v Litoměřicích jest jeden z nejpěknějších, které znám. Z jednoho okna vidím k východu proti řece k Mělníku na kolik mil, přes pevnost. Ze 3 oken hledím od pevnosti kolem přes Boušovice, Doxany, Budiň, Libochovice, Třebenice, Košťál, Mlikojedy až k Radobylu a Hanžburek náš svatý Hanžburek mi kouká všemi okny až do postele, nechť ji postavím kde chci, a ten černý Košťál na obzoru plamenného nebe při západu slunce a ty modré hory a ta rovina ty skupiny stromů po ní a ty vinice kolem, v nich ty bílé domky a to Labe pode mnou a Hanžburek – – – Eduarde, to musíte vidět, to se nedá popsat,“ píše Mácha v dopise svému příteli Eduardu Hindlovi.

Správa Hazmburku sice aktuálně nenabízí prohlídkové okruhy s průvodcem či průvodkyní, za lidové vstupné si ale hrad můžeš prolézt skrz naskrz. Dospělí od 25 do 64 let za návštěvu zaplatí 140 Kč, senioři, mládež a držitelé průkazu ZTP 110 Kč a děti od 6 do 17 let 40 Kč. Vstupenky si nemusíš rezervovat předem.

Hrad je v srpnu otevřen od úterý do neděle od 9:30 do 18 hodin, v jiných měsících dle otvírací doby. Přestože k tomu okolí Hazmburku možná vybízí, nezapomeň na to, že na pozemcích Národního památkového ústavu nemůžeš bez předchozího povolení létat s dronem. 

hrad hazmburk ceske stredohorihrad hazmburk ceske stredohorihrad hazmburk ceske stredohorihrad hazmburk ceske stredohori
Zobrazit galerii
(6)

Král Českého středohoří

„Pokud za královnu Českého středohoří považujeme Milešovku, králem může být jedině Hazmburk,“ uvádí Národní památkový ústav (NPÚ) na svém webu. Pravdu dí, Hazmburk je vskutku monumentální stavba. Jeho věže tyčící se na čedičovém vrchu dosahujícím výšky 418 metrů nad mořem můžeš spatřit z dálky až několika desítek kilometrů. Tak jako Mácha.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 6:00

Přestože byl kopec podle archeologických nálezů zřejmě obydlen již v 5. tisíciletí před naším letopočtem lidem kultury s vypíchanou keramikou, vznik hradu je opředen tajemstvím a nesrovnalostmi.

Zatímco podle Dalimilovy kroniky si zde první sídlo vybudoval jakýsi Léva, který odtud ovládal okolní krajinu, Václav Hájek z Libočan ve své kronice uvádí, že prvenství patří bratrům Kalbojovi a Veslavovi z Košťálova, kteří na svahu kopce postavili hrad Klopaj.

hrad hazmburk
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Není ovšem (téměř) pochyb o tom, že za stavbou, která se dochovala do současnosti, stojí rod Lichtenburků. Jednalo se ale ovšem pouze o strohou stavbu bez oken a jakýchkoli ozdobných prvků, jelikož podle historiků a historiček z NPÚ mělo sídlo čistě vojenský význam.

Doporučeno
Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat 24. června 2023 6:00

Posléze se Lichtenburkům hrad omrzel a spolu s dalším majetkem jej vyměnili s králem Janem Lucemburským za jiný. Z tohoto období rovněž pochází první písemná zmínka o hradu jako takovém. I král jej ale nakonec prodal, a to Zbyňku Zajíci z Valdeka. A právě tehdy dostal hrad jméno Hazmburk, mělo jít o symboliku rodového jména, německy se totiž zajíc řekne der Hase. Hasenburg tak znamená hrad zajíců. 

Vzestup a pád hradu Hazmburk

Hazmburk byl postupně rozšiřován na důstojné a pohodlné sídlo, přibyly mimo jiné Černá a Bílá věž, která dnes slouží jako rozhledna a je z ní parádní výhled. Na jižním svahu pak vzniklo i městečko Podhradí.

Vzhledem ke své nedobytnosti byl také hrad během husitských válek vybrán za bezpečný úkryt kostelních pokladů z Pražského hradu, uschována zde přitom byla i drahocenná bohoslužebná roucha. Přestože se husitům podařilo získat Libochovice, které rovněž patřily Zajícům, Hazmburk do jejich spárů nikdy nespadl.

české středohoří
Zdroj: WikimediaCommons/Azenion/volně k užití

Zajícům z Hazmburka hrad patřil až do roku 1558, a přestože jej posléze vlastnila celá řada významných rodů, zpustl a dnes je z něj jen zřícenina. Na konci 19. století jej pak sužovaly rozsáhlé sesuvy horniny, které jsou ovšem romanticky vysvětlovány pověstmi o otevírání hory s ukrytými poklady.

Doporučeno
Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země 3. června 2023 11:00

Na majestátnosti to ale hradu neubírá. A není žádným překvapením, že patří mezi nejnavštěvovanější památky v Ústeckém kraji.

Domů
Sdílet
Diskuse