Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2023 11:00
Čas čtení 3:17
Adéla Ježková

Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země

Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země
Zdroj: WikimediaCommons/ŠJů/volně k užití
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Vydej se s námi na výlet do přírody!

Na dnešním výletě se vydáme na místo s roztomilým jménem Maková hora. Ač název evokuje maková pole, ve skutečnosti odkazuje na těžbu drahých kovů – tedy na horu, která „má kov“. Nejenom že nás uchvátí nádherná příroda Benešovské pahorkatiny, ale jedná se i o významné poutní místo s unikátním geniem loci. 

Doporučeno
Kam na výlet: Výhledy do krajiny, luční kvítí a skály. Kousek za Prahou se rozkládá malebný cíl jarních výletů Kam na výlet: Výhledy do krajiny, luční kvítí a skály. Kousek za Prahou se rozkládá malebný cíl jarních výletů 20. května 2023 6:00

Jak se na dnešní výlet dostaneme? Maková hora leží u obce Smolotely v okrese Příbram ve Středočeském kraji. Autem z Prahy se sem dostaneš zhruba za hodinu, třeba z Plzně za hodinu a dvacet minut. Využít ale můžeš také autobusové spojení z Příbrami nebo Dolních Hbitů.

rozcestnik vylet makova hora
Zdroj: WikimediaCommons/ŠJů/volně k užití
Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Máš hned několik možností, odkud se na Makovou horu můžeš vydat. Pokud chceš výšlap spojit s výhledy do krajiny a třeba i návštěvou malinké rozhledny, vyraz ze Smolotel. Trasa pak bude dlouhá přibližně 1,5 kilometru. Od roku 2009 je také možné seznámit se s okolím Smolotel a Makovou horou díky naučné stezce, která začíná na Smolotelské návsi. Na 6,5 kilometru dlouhém okruhu jsou rozmístěny informační tabule, které jsou výsledkem projektu studentů Soukromého reálného gymnázia Přírodní škola v Praze-Letňanech.

Pokud chceš spíše rozjímat a kochat se až z Makové hory, vyrazit můžeš od hřbitova, kde se i nachází menší parkoviště. V takovém případě se jedná o krátkou procházku v délce zhruba 500 metrů do mírného kopce. Dnes tu ale nejsme pro extrémní horské výšlapy.

Nejhezčí ukázka vrcholné barokní architektury 

Na samotném vrcholu Makové hory se nachází kostel Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské, který podle webu Střední Čechy patří k nejhezčím ukázkám vrcholné barokní architektury v České republice. A to navzdory tomu, že se nikdy nedočkal plánované podoby a po dobu své existence často chátral. Založil jej zbožný rytíř Jan Felix Chanovský a po vysvěcení sem byli uvedeni dva karmelitáni, kteří založili Bratrstvo svatého škapulíře.

makova hora kostelmakova hora kostelmakova hora kostelmakova hora kostel
Zobrazit galerii
(6)

Makovou horu významně zasáhla první světová válka, během níž byly z kostela odebrány zvony – varhany byly naštěstí pro svou historicko-uměleckou hodnotu ušetřeny. Během komunistického režimu se stav kostela ještě zhoršoval a nijak se nezlepšil po převratu, ba naopak. Kostel na „Makovce“ byl, stejně jako spousta dalších kostelů, v 90. letech vykraden, měl opadanou omítku a děravou střechu.

Modlitba na Makové hoře
Všemohoucí Bože, který se zjevuješ svým tvorům přemnohým způsobem a na nesčetných místech, pohlédni nyní na nás shromážděné na této posvátné hoře.

Chraň na přímluvu naší Bohorodičky tento milý kraj ode všech pohrom – dej tomuto našemu lidu nadšení žít podle Tvé svaté vůle a splň naše tužby, které Ti tu s vírou předkládáme.

Skrze Tvého Syna, našeho Pána Ježíše Krista, který s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen.

K lepšímu se situace začala obracet v roce 1993, kdy byla budova částečně opravena. V polovině devadesátých let se sem rovněž přestěhoval laický bratr řádu kapucínů František Homola. Rozhodl se žít zde jako poustevník o samotě, uprostřed lesů a šumící přírody. Je dost možné, že tě místo svým tajuplným tichem uchvátí natolik, že pochopíš, co poustevníka Františka vedlo k takovému rozhodnutí.

Doporučeno
Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd 6. května 2023 6:00

Poutníci, tajemná energie a makovský oslík

Jeho pobyt zároveň vedl k oživení Makové hory a jejímu otevření poutníkům, turistům a všemožným dalším návštěvníkům z celé země, kterým se poustevník nabídl jako průvodce. Turismus na Makové hoře díky němu začal vzkvétat. A tak je tomu dodnes. Navštívit můžeš také bohoslužbu, která podle webu obce Smolotely probíhá každou třetí neděli v měsíci od 14:00. Na svátek Panny Marie Karmelské, 16. července (nebo první neděli po něm), se zde také každý rok koná pouť.

makova hora
Zdroj: WikimediaCommons/Chmee2/volně k užití

Místo je hojně vyhledáváno i pro svou tajemnou atmosféru. Podle článku z roku 2018 jsou na Makové hoře minimálně tři místa se zvláštní energií. Dvě se nachází přímo v kostele a třetí nedaleko od něj, u asi 370 let staré borovice s obrázkem madony a Jezulátka. Přenocovat na místě, kde se nebe dotýká země, je tak prý neopakovatelný zážitek.

V roce 2000 pak byly vysvěceny dva nové zvony a také zrestaurovaná socha Panny Marie Neposkvrněné. O dva roky později pak byla na hlavní oltář umístěna kopie sošky Panny Marie Škapulířské, přičemž její originál byl uložen do depozitáře.

Doporučeno
Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd 22. dubna 2023 6:00

Ke kostelu na Makové hoře se také váže pověst, která vypráví příběh o malíři a poustevníkovi Josefu Bosáčkovi, který zde působil jako kostelník – a měl oslíka. Jelikož se nejbližší zdroj pitné vody nacházel až u Smolotel, nosil ji na horu právě oslík. Prý uměl sám dojít do vsi, místní mu naplnili připevněné měchy a oslík se sám zase vrátil zpět s vodou. Brzy se tak v okolí Makové hory vžilo pořekadlo „chytrý jako makovský osel“.

Pokud ti procházka na Makovou horu nebude stačit, navštívit můžeš ještě zříceninu hradu Vrškamýk, která se od místa nachází jen pár kilometrů. Výletů po celém Středočeském kraji ti ale Refresher už přinesl celou řadu. A pokud ti po rozjímání na poutním místě vyhládne, několik restaurací najdeš přímo ve Smolotelech, větší výběr pak nabízí město Příbram. Doufáme, že se ti dnešní výlet líbil a přidáš se k nám i příště.

Domů
Sdílet
Diskuse