Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2023 6:00
Čas čtení 2:23
Adéla Ježková

Kam na výlet: Výhledy do krajiny, luční kvítí a skály. Kousek za Prahou se rozkládá malebný cíl jarních výletů

Kam na výlet: Výhledy do krajiny, luční kvítí a skály. Kousek za Prahou se rozkládá malebný cíl jarních výletů
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe další tip na výlet.

Tentokrát se v rámci pravidelné výletové série vydáme do okolí Prahy, konkrétně na okraj národní přírodní rezervace Karlštejn, na levý břeh řeky Berounky, asi jeden kilometr severně od obce Srbsko. Navštívíme lom Na Chlumu, kde nás teď s (konečně) bujícím jarem čekají krásné pohledy do středočeské krajiny. 

Kromě estetična je toto místo zajímavé také tím, že se jedná o vstupní bránu do jednoho z nejrozsáhlejších jeskynních systémů v Českém krasu. Chlumská jeskyně se rovněž pyšní evropsky významnými paleontologickými nálezy. Kromě značné netopýří populace v ní byly nalezeny zachovalé kostry čtvrtohorních jeskynních lvů a hyen.

Doporučeno
Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd 6. května 2023 6:00

Jak se Na Chlum dostaneme? Pokud pojedeš z Prahy autem, cesta ti zabere zhruba 40 minut. Zaparkuješ v Srbsku, v blízkosti stromu republiky, a vydáš se cestou zvanou Na Chlum. Přímo k lomu se pak dostaneš necelý kilometr dlouhou procházkou. Pokud ovšem vyrážíš z Prahy, doporučujeme ti využít hromadnou dopravu – do Srbska jezdí velmi frekventovaný vlakový spoj z hlavního či smíchovského nádraží. Časově to vychází podobně, ne-li lépe než autem. Z druhé strany jezdí vlak z Berouna.

Tak. Teď víme, jak se na místo určení dostat. Ale co nás na dnešním výletě vlastně čeká? Proč bychom měli Na Chlum vůbec vyrazit?

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Těžba vápence i doupě hyen

Jak ve své publikaci uvádí spolek ČVUT Nezevli jen tak, rozsáhlý tříetážový lom poblíž vrchu Chlum založila v roce 1913 vídeňská společnost C. T. Petzold. Sloužit měl pro dodávky vápence do železáren v Komárově, které společnost provozovala. Těžební práce zde definitivně skončily v roce 1976. 

Doporučeno
Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd 22. dubna 2023 6:00

Během druhé světové války na Chlumu vznikly například dvě ve skále vytesané místnosti a krátká štola. Plzeňská Škodovka si zde vybudovala záložní archiv, kde byly uloženy kopie důležitých produktových výkresů. V případě, že by se podnik stal cílem náletu, by zde byly dokumenty v bezpečí. A tak se také stalo, archiv zůstal zachován – byť Němci tu plánovali vybudovat skrytou vojenskou továrnu a snadno by jej tak mohli objevit.

Lom Na Chlumu.Lom Na Chlumu.Lom Na Chlumu.Lom Na Chlumu.
Zobrazit galerii
(6)

V dolní části lomu se podle webu Místopis rovněž nacházejí vstupy do několika jeskyní – Srbských, Netopýřích, Fialové, Krápníkové či Kalcitové –, kde se vyskytují krásné krystaly kalcitu. V místních jeskyních bylo zároveň odkryto pohřebiště vyhynulých savců. Nalezeny zde byly stovky kostí – včetně unikátních nálezů zachovalých lebek – jeskyních medvědů, nosorožců, hyen, jelenů, koní i šavlozubých tygrů. Množství exemplářů, kostí a dalších pozůstatků mláďat podle odborníků naznačuje, že zde bylo doupě hyen. 

Dnes je bývalý lom volně přístupný, přestože všechny větší podzemní prostory jsou veřejnosti uzavřeny. Uzamčeny jsou také vstupy do jeskyní – dostat se tam můžeš pouze v doprovodu jeskyňářů z místního klubu. Nebo můžeš počkat na konec léta a účastnit se tzv. Netopýří noci. Jak uvádí organizátoři akce, „budeš mít možnost seznámit se s pozoruhodným životem netopýrů, sledovat je pomocí speciální techniky nebo si je zblízka prohlédnout“. 

Doporučeno
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země 7. dubna 2023 6:00

Malebná krajina

Lom Na Chlumu je ale půvabný sám o sobě, aniž bychom zavítali do podzemí. Až sem dorazíš, dojde ti proč. Výhledům na Český kras se vyrovná máloco. Přesně takhle vypadá Česko na malbách, ve snech, v přikrášlených i naivních představách. Místo kvete žlutě hlaváčkem jarním a tařicí skalní, pod kopcem zahlédneš pasoucí se ovce, tamhle letí kolibřík a jaro je cítit ve vzduchu. No, není tu krásně! 

Lom Na Chlumu.
Lom Na Chlumu. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Pro svůj výjimečný ráz a romantickou atmosféru si lom získal také srdce filmařů. Natáčely se zde například film Jan Žižka z roku 2022, pohádka Fišpánská jablíčka nebo western Zlatokopové z Arkansasu.

Doporučeno
Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy Kam na výlet: Jako po apokalypse. Industriální památku Solvayovy lomy najdeš ukrytou v lesích nedaleko Prahy 25. března 2023 6:00

Lom Na Chlumu je ideálním místem na nenáročnou procházku, piknik nebo jarní rozjímání. A až ti vyhládne, v Srbsku najdeš hned několik restaurací. Tak sláva, nazdar výletu a přidej se k nám i příště.

Domů
Sdílet
Diskuse