Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2023 6:00
Čas čtení 2:30
Adéla Ježková

Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek

Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Máme pro tebe nový tip na výlet, tentokrát navštívíme Středočeský kraj.

Místo, které dnes navštívíme, leží asi dva kilometry východně od Berouna a rozkládá se – jak jinak – nad řekou Berounkou. Pyšnit se může krásnými výhledy do krajiny, ostrými skálami i malebnými domky. Takový je Tetín.

Doporučeno
Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách 22. července 2023 6:00

Jak se tam dostaneme? Ze západního cípu Prahy se do Tetína dostaneš zhruba za půl hodinky. Svůj vůz můžeš zanechat na parkovišti Na Parkáně hned vedle kostela svatého Jana Nepomuckého. Pokud pojedeš městskou hromadnou dopravou, musíš přestoupit buď v Berouně, nebo v Srbsku. Vede sem také cyklotrasa s názvem Stezka svaté Ludmily.

Když se řekne Tetín, pravděpodobně se ti vybaví pověst o Krokovi a jeho dcerách – Kazi, Tetě a Libuši. Ač pověst dnes již nelze stoprocentně ověřit, podle Muzea Tetín kronikáři Kosmas, Dalimil i Václav Hájek z Libočan shodně uvádí Tetín jako místo pobytu kněžny Tety, která jej měla založit a pobývat v něm.

Z paměti možná ještě vytáhneš, že se na přemyslovské hradiště Tetín přestěhovala kněžna Ludmila, která zde byla také na popud své snachy roku 921 zavražděna. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse