Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Kam na výlet: Navštiv malebný Tetín, kde se psaly české dějiny. Z Prahy je to kousek

Jedno je ale jisté: Tetín patří mezi nejstarší vesnice v České republice a mezi místa, „kde se rodila naše státnost a psaly české dějiny“. To dokládá fakt, že v první polovině 16. století zde při svém pobytu Václav Hájek z Libočan vytvořil Kroniku českou – jednu z nejdůležitějších památek české literatury.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na „dostávat upozornění“, ať ti žádný výlet neunikne.

Vesnice jako z obrázku

Jisté je také to, že Tetín je jednoduše pitoreskní vesničkou. Přestože je mezi turisty oblíbená, panuje zde příjemný klid, který bychom možná ani půl hodinku za Prahou nečekali. Na ulicích si hrají děti, vysluněná zápraží zabírají líně se povalující kočky a kromě bzukotu hmyzu je slyšet kdákání slepic. A všude rostou špendlíky. Hashtag #českéléto?

tetin vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
tetin vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Naše kroky míří nejprve k pozůstatkům hradu Tetín, který měl podle archeologických výzkumů vzniknout v první polovině 13. století. Přestože muselo jistě jít o monumentální stavbu pyšně se tyčící nad Berounkou, dnes již z hradu mnoho nezbylo. Toto místo je ale důležité ještě z jednoho důvodu – nachází se tu rokle s jeskyněmi, z nichž nejznámější jsou Turské maštale.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 6:00

Část z nich ale byla poničena těžbou a sesuvy hornin. Dnes se zde nachází dvacet jeskyní, přičemž nejdelší Tetínská propástka měří více než 200 metrů.

Na rokli a líně se ploužící Berounku je ale hezký pohled i jen tak. Když tu chvíli posečkáš, možná uvidíš proplouvající vodáky nebo projíždějící vlak. Pohled, který se ti tu naskýtá, přímo vybízí k rozjímání. Tak se tu na chvilku usaď na lavičku. Další krásný výhled najdeš ještě pod kostelem.

tetin vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Až budeš v Tetíně, doporučujeme nevylézt jen pár metrů ke zřícenině hradu, ale objevovat. Podívat se můžeš třeba do přírodní rezervace Tetínské skály nebo k Tetínskému vodopádu, ke kterému se dostaneš cestou od hřbitova nebo přímo od hradu. Nemusíš se bát, že by ses ztratil*a, ukazatele tě navedou.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse