Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. června 2023 6:00
Čas čtení 1:54
Adéla Ježková

Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat

Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe další tip na skvělý letní výlet.

Počasí má o víkendu trochu zvolnit a spadnout pod tropické třicítky. A to je přece ideální příležitost na to vyrazit na výlet do přírody! Nemusíš se bát, vydáme se do stínu stromů a na konci nás čeká příjemné osvěžení. Kdo ví, třeba narazíš i na houby.

Doporučeno
Kde se koupat: Jezero Most láká na čistou vodu, sportovní aktivity i atmosféru jako na dovolené u moře Kde se koupat: Jezero Most láká na čistou vodu, sportovní aktivity i atmosféru jako na dovolené u moře 6. srpna 2022 8:30

Cílem dnešního výletu budou Helenčiny vodopády, které se nachází v malé vesničce Svahová v obci Boleboř v okrese Chomutov. Jedná se o pravé, vysoko položené, krušnohorské okolí s hrázděnými domy, rozsáhlými loukami a unikátním geniem loci.

Pokud pojedeš autem, z Prahy tu budeš asi za hodinu a půl, z Karlových Varů nebo Ústí nad Labem pak za hodinu. Zaparkovat můžeš buď na parkovišti Lesná, nebo – budeš-li mít štěstí a v místě nebude tolik lidí – přímo u silnice vedoucí ze Svahové na Malý Háj. Vyrazit ale můžeš i městskou hromadnou dopravou, do Boleboře jezdí autobus z Jirkova. 

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Helenčiny vodopády na potoku Lužec

Když k Helenčiným vodopádům vyrazíš od silnice po červené turistické stezce (Stezka Českem), najdeš je zhruba po 500 metrech. Cesta je štěrková, pevná a v pohodě zde projedeš třeba i s kočárkem, samotné vodopády jsou ale hůře dostupné a snášet k nim kočárek bychom spíše nedoporučovali. Vyrazíš-li z Lesné, půjdeš taky po červené, ale na místo dorazíš asi po dvou kilometrech – a nazpátek půjdeš do celkem velkého krpálu, tak na to mysli při výběru trasy.

Doporučeno
Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země 3. června 2023 11:00

Vodopády jsou ukryté v temných krušnohorských lesích v údolí potoka Lužec, který se oficiálně nazývá Nivský potok. Oba názvy vznikly překladem z německého Aubach (Au – niva, luh). V 70. letech 20. století byl jeho dolní tok kvůli těžbě uhlí přeložen a částečně zaústěn do Podkrušnohorského přivaděče, částečně do Bíliny, kde je využíván k vodárenským účelům.

kam na vylet priroda vodopad leskam na vylet priroda vodopad leskam na vylet priroda vodopad leskam na vylet priroda vodopad les
Zobrazit galerii
(7)

Vodopády mají zhruba čtyři metry a pod nimi se nachází ještě menší peřeje. To je naprosto ideální pro svlažení nohou, dětí i čtyřnohých mazlíčků. Vody tu teče dost, jelikož, jak uvádí web vodopady.info, přirozený průměrný průtok vodopádem je zde uměle zvýšen ze 60 litrů za sekundu na zhruba 100 litrů za sekundu přívodem z Kachního rybníka a rybníka V Díře.

Doporučeno
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země 7. dubna 2023 6:00

Místo je oblíbeným výletním cílem, což kromě samotné návštěvnosti dokazují třeba i recenze na Google mapách. Lidé obdivují krásu Helenčiných vodopádů každé roční období – a v létě ji podtrhuje ještě osvěžující koupačka spojená třeba s cyklovýletem nebo houbařením. U vodopádů se nenachází žádné odpadkové koše, tak si nezapomeň všechny odpadky, které k nim přineseš, zase odnést – ať se toto nádherné místo nepřemění vlivem turismu ve smetiště.

Pokud bys v okolí vodopádu hledal*a ještě další místa na výletování, v rámci série Kam na výlet jsme zavítali třeba na nedalekou Medvědí skálu nebo k Čertově kapli u zámku Jezeří. Minulé léto jsme pro tebe také zrecenzovali poměrně nedávno otevřené jezero Most, kam můžeš během horkých dní skočit šipku. Těšíme se, až se na výlet přidáš i příště!

Domů
Sdílet
Diskuse