Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let

Necelý kilometr od minimuzea pak dojdeme k zaniklému cínovému dolu Mauritius, jehož prohlídky jsou u výletníků rovněž velmi oblíbené. Jedná se o největší cínový důl v českém Krušnohoří, který je starý přes 470 let a zároveň je národní kulturní památkou.

Ústí štoly Kryštof
Ústí štoly Kryštof Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

„Nejdřív Vám půjčíme helmy, svítilny, holínky a pláště. Z obslužného domku pak po schodech sejdete do štoly Kryštof (12 výškových metrů). Prohlídka trvá zhruba hodinu, trasa má 400 metrů a vede převážně po rovné počvě (pochozí podlaze štoly). Uvidíte nejen samotnou štolu a navazující dobývky, ale i naši chloubu – velkou komoru,“ láká na podzemní dobrodružství oficiální web dolu Mauritius.

Doporučeno
Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách 22. července 2023 6:00

Cestou se ještě budeš moci pokochat například Schneppovou pinkou, štolou Weiße Taube (Bílá holubice) a také celou řadou již polorozpadlých vojenských objektů, které sloužily Sovětské armádě. Svéráznost krajiny, která si žije vlastním životem, dokreslují rozsáhlé krušnohorské planiny, na kterých se pasou ovce. Ty bedlivě stráží vycvičení pastevečtí psi, pokud sem tedy vyrazíš se svým čtyřnohým miláčkem, nezapomeň ho mít pod kontrolou.

krusne hory
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ukrytý lom s čedičovými varhanami

Samotný lom Hřebečná je ukrytý v lese a příroda si jej začíná opět brát zpět. Jak uvádí portál Krušnohorci, kámen se tu těžil od počátku 20. století až do roku 1960 a sloužil k úpravě cest a silnic v širokém okolí. Tomu už je ale dávno konec a lom se stal oblíbeným místem výletníků i trampů.

Doslova uprostřed ničeho tu v nadmořské výšce 1 030 metrů najdeš mohutné čedičové varhany, které vznikly při tuhnutí lávového proudu, mocného 10 až 25 metrů. Nacházíš se na místě, kde probíhala vulkanická činnost zhruba před 35 až 17 miliony let. Dlouho před tím, než vůbec nějaké Krušné hory existovaly.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 6:00

Návrší mezi Hřebečnou a Ryžovnou, kde je lom ukryt, je přírodní rezervací od roku 1996. Chráněny tu nejsou jen odkryvy čedičových hornin, ale také ohrožené rostliny a živočichové. Vyskytují se zde například tetřívek obecný nebo léčivá prha arnika.

krusne hory
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Tajemný lom, který teď na začátku podzimu začíná hrát všemi barvami, je ideálním místem na piknik. Pokud sis ovšem svačinu zapomněl*a doma, hlady určitě nezůstaneš. Jen asi půl kilometru od lomu se totiž nachází roztomilé občerstvovací zařízení zvané Maringotka Hřebečná, kde mají lahodné halušky nebo lívance. Otevřeno mají ale bohužel jen během hlavní letní a zimní sezony. Pokud tu budeš jindy, najíst se budeš muset buď přímo na Ryžovně, nebo v Abertamech.

Jsi-li v Krušných horách na delší dobu, nezapomeň prozkoumat i naše další výletní tipy v této oblasti. Navštívili jsme tu například Helenčiny vodopády, vrch Oblík, Medvědí skálu nebo zaniklou obec Königsmühle.  

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse