Cizinci a cizinky sestavili další žebříček. Tentokrát jsme se dozvěděli, jaké české dezerty nemůžou vystát. O které jde?
Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje kulinářské seznamy, aktualizoval list šesti nejhůře hodnocených českých dezertů. A my rozhodně nesouhlasíme. Posuď sám*sama.
6. místo
Na šestém nejhorším místě se s hodnocením 3,9 umístila litá bublanina. „Tento tradiční český moučník se skládá z hutného jakoby palačinkového těsta, které se posype různým ovocem a upeče dozlatova,“ píše server.
Výběr ovoce je podle webu závislý na ročním období, ale obvykle zahrnuje různé bobuloviny, švestky a meruňky. Taste Atlas doplňuje: „Ať už se konzumuje teplý, nebo vychlazený, obvykle se podává posypaný moučkovým cukrem.“

5. místo
Páté místo si „vysloužila“ krupicová kaše. Hodnocení má taktéž 3,9. Krupicová kaše, vysvětlují cizinci a cizinky na webu, je český název označující „oblíbený krupicový pudink, který se vaří v lehce oslazeném mléce“. Podle platformy jsou moderní varianty této pochoutky často ochucovány skořicí, rumem, rozinkami, mletými ořechy nebo čerstvým ovocem.
Obvykle se ovšem krupicová kaše konzumuje takzvaně „bez ničeho“, případně zalitá máslem a posypaná cukrem a kakaem či Grankem. „Obvykle se podává teplá jako vydatná snídaně, lehká odpolední svačina nebo sladká, výživná večeře,“ stojí na webu.

4. místo
Bramborovou cenu si vysloužil mazanec, tedy „tradiční sladký velikonoční chléb připravovaný z brioškového těsta, které je obohaceno rozinkami, citronovou kůrou a rumem“. Dostal 3,8 bodu. Charakteristika je podle webu následující: Tvaruje se do velkých kulatých bochníků, před pečením se posype plátky mandlí a nahoře se obvykle vyřízne symbol kříže.
„Tento hutný a sytý chléb, jehož historie sahá až do 15. století, se tradičně připravuje na Bílou sobotu a podává se jako sytý dezert nebo sladká svačina.“

3. místo
A hurá do finále! Na třetím místě se umístily buchtičky se šodó se smutnými 3,6 bodu. „Tento tradiční český pokrm se skládá z pšeničných buchtiček politých sametovým vanilkovým krémem,“ popisuje platforma.
Malé buchtičky se připravují z kynutého těsta a tradičně se pečou v troubě, dokud nezískají zlatavou barvu. Doplněné jsou o vanilkový krém; milovníci všeho sladkého mohou buchtičky navíc posypat cukrem. Příležitostně pak podle webu bývají ozdobené čerstvým ovocem.

2. místo
Oblíbený velikonoční beránek se umístil na druhém místě. Dostal pouze 3,5 bodu.
Podle webu se tento „máslový a lehký“ moučník občas doplňuje o sušené ovoce nebo barevné kousky želé. Beránek se pak po upečení buď lehce popráší moučkovým cukrem, nebo polije čokoládou.
„Protože symbolizuje znovuzrození a vítězství života nad smrtí, podává se sladký beránek jako hlavní dezert o velikonoční neděli,“ vysvětluje platforma.

1. místo
Připravte fanfáry! První místo, tedy absolutně nejhorší hodnocení, získaly nudle s mákem. Hodnocení? 3,2.
Taste Atlas tento pokrm definuje jako „výživný“, současně ovšem dodává: „Kdysi to bylo považováno za bohaté a syté jídlo, dnes představuje skromný, ale oblíbený pokrm, který se vychutnává jako sladký hlavní chod nebo sytý dezert.“
Byť je tento typ dezertu spojován s Českem, přesný původ pokrmu není znám. Podobné varianty se totiž pod různými názvy vyskytují v mnoha zemích střední a východní Evropy.
