Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2023 v 7:14
Čas čtení 2:02
Lucie Kotvalová

ŽEBŘÍČEK: Nejhorším českým dezertem jsou podle turistů a turistek nudle s mákem

ŽEBŘÍČEK: Nejhorším českým dezertem jsou podle turistů a turistek nudle s mákem
Zdroj: Dezidor/Wikimedia Commons/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Cizinci a cizinky sestavili další žebříček. Tentokrát jsme se dozvěděli, jaké české dezerty nemůžou vystát. O které jde?

Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje kulinářské seznamy, aktualizoval list šesti nejhůře hodnocených českých dezertů. A my rozhodně nesouhlasíme. Posuď sám*sama.

Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo takzvaných lokálních patriotů. Jeho cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“

6. místo

Na šestém nejhorším místě se s hodnocením 3,9 umístila litá bublanina. „Tento tradiční český moučník se skládá z hutného jakoby palačinkového těsta, které se posype různým ovocem a upeče dozlatova,“ píše server.

Výběr ovoce je podle webu závislý na ročním období, ale obvykle zahrnuje různé bobuloviny, švestky a meruňky. Taste Atlas doplňuje: „Ať už se konzumuje teplý, nebo vychlazený, obvykle se podává posypaný moučkovým cukrem.“

Bublanina
Zdroj: Wikimedia/Matěj Baťha/volně k užití

5. místo

Páté místo si „vysloužila“ krupicová kaše. Hodnocení má taktéž 3,9. Krupicová kaše, vysvětlují cizinci a cizinky na webu, je český název označující „oblíbený krupicový pudink, který se vaří v lehce oslazeném mléce“. Podle platformy jsou moderní varianty této pochoutky často ochucovány skořicí, rumem, rozinkami, mletými ořechy nebo čerstvým ovocem.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin 21. června 2025 v 16:00

Obvykle se ovšem krupicová kaše konzumuje takzvaně „bez ničeho“, případně zalitá máslem a posypaná cukrem a kakaem či Grankem. „Obvykle se podává teplá jako vydatná snídaně, lehká odpolední svačina nebo sladká, výživná večeře,“ stojí na webu.

krupicová kaše
Zdroj: Dezidor / Wikimedia Commons

4. místo

Bramborovou cenu si vysloužil mazanec, tedy „tradiční sladký velikonoční chléb připravovaný z brioškového těsta, které je obohaceno rozinkami, citronovou kůrou a rumem“. Dostal 3,8 bodu. Charakteristika je podle webu následující: Tvaruje se do velkých kulatých bochníků, před pečením se posype plátky mandlí a nahoře se obvykle vyřízne symbol kříže.

„Tento hutný a sytý chléb, jehož historie sahá až do 15. století, se tradičně připravuje na Bílou sobotu a podává se jako sytý dezert nebo sladká svačina.“

mazanec
Zdroj: Chmee2/Wikimedia Commons

3. místo

A hurá do finále! Na třetím místě se umístily buchtičky se šodó se smutnými 3,6 bodu. „Tento tradiční český pokrm se skládá z pšeničných buchtiček politých sametovým vanilkovým krémem,“ popisuje platforma.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš ikonické české hrady na fotce? Ukaž, jak dobře jsi koukal*a na pohádky KVÍZ: Poznáš ikonické české hrady na fotce? Ukaž, jak dobře jsi koukal*a na pohádky 19. června 2025 v 19:30

Malé buchtičky se připravují z kynutého těsta a tradičně se pečou v troubě, dokud nezískají zlatavou barvu. Doplněné jsou o vanilkový krém; milovníci všeho sladkého mohou buchtičky navíc posypat cukrem. Příležitostně pak podle webu bývají ozdobené čerstvým ovocem.

buchtičky se šodó
Zdroj: Palickap/Wikimedia Commons

2. místo

Oblíbený velikonoční beránek se umístil na druhém místě. Dostal pouze 3,5 bodu. 

Podle webu se tento „máslový a lehký“ moučník občas doplňuje o sušené ovoce nebo barevné kousky želé. Beránek se pak po upečení buď lehce popráší moučkovým cukrem, nebo polije čokoládou.

„Protože symbolizuje znovuzrození a vítězství života nad smrtí, podává se sladký beránek jako hlavní dezert o velikonoční neděli,“ vysvětluje platforma.

velikonoční beránek
Zdroj: Pohled 111/Wikimedia Commons/volně k užití

1. místo

Připravte fanfáry! První místo, tedy absolutně nejhorší hodnocení, získaly nudle s mákem. Hodnocení? 3,2.

Taste Atlas tento pokrm definuje jako „výživný“, současně ovšem dodává: „Kdysi to bylo považováno za bohaté a syté jídlo, dnes představuje skromný, ale oblíbený pokrm, který se vychutnává jako sladký hlavní chod nebo sytý dezert.“

Doporučeno
Kam v Praze na italskou kuchyni: Toto nebeské tiramisu musíš vyzkoušet, některá jídla tě hodně překvapí Kam v Praze na italskou kuchyni: Toto nebeské tiramisu musíš vyzkoušet, některá jídla tě hodně překvapí 17. června 2025 v 11:00

Byť je tento typ dezertu spojován s Českem, přesný původ pokrmu není znám. Podobné varianty se totiž pod různými názvy vyskytují v mnoha zemích střední a východní Evropy.

nudle s mákem
Zdroj: Pohled 111/Wikimedia Commons/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse