Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2023 8:39
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Podvodní pyramida v Japonsku je jednou z největších záhad světa. Nikdo neví, kde se na Zemi vzala

Podvodní pyramida v Japonsku je jednou z největších záhad světa. Nikdo neví, kde se na Zemi vzala
Zdroj: Wikimedia Commons/Melkov/volně k použití
NEWS JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pod vodami obklopujícími japonský ostrov Jonaguni se skrývají mohutné ruiny deset tisíc let starého města, které vybudovala ztracená civilizace. Nebo ne?

Pod hladinou najdeš úžasné útvary poskládané do tvaru pyramidy, ale také další stavby, které připomínají zbytky hradu, chrámů či stadionu. Všechny jsou navíc zřejmě propojeny cestami. Tou nejmohutnější stavbou je ale již zmíněná pyramida o výšce 25 metrů. Zatímco mořský biolog Masaak Kimura je přesvědčen o tom, že se jedná o starobylé zaplavené město, podle profesora Roberta Schocha nejsou útvary dílem člověka.

Doporučeno
Tinder čelí kritice kvůli předplatnému za 11 tisíc korun měsíčně. „Nikdo si to nekoupí,“ vysmívají se lidé Tinder čelí kritice kvůli předplatnému za 11 tisíc korun měsíčně. „Nikdo si to nekoupí,“ vysmívají se lidé 19. prosince 2023 10:55

Kimura se domnívá, že úkaz pod vodou byl kdysi součástí bájného tichomořského kontinentu Mu, který byl podle legendy potopen pod vlnami v důsledku velkého kataklyzmatu. V kameni totiž prý identifikoval stopy a našel i takové, které vypadají jako vytesaná zvířata. Město podle něj v roce 1771 semlela vlna tsunami a naprosto ho pohltila.
 
Robert Schoch, profesor na Bostonské univerzitě, však údajnou japonskou Atlantidu zpochybňuje. „Je to základní geologie a klasická stratigrafie pískovců, které mají tendenci lámat se podél rovin a vytvářet velmi rovné hrany, zejména v oblasti s mnoha zlomy a tektonickou aktivitou,“ míní.
 
Díry a značky ve skalách podle něj nevznikly lidskou rukou, nýbrž podvodními víry či mořskými živočichy. „Škrábance na skále jsou přirozené,“ řekl.
 
Od výroků Schocha i Kimury už uplynulo více než 16 let a původ úkazu pod hladinou stále zůstává záhadou. Nikdo neví, kde se na Zemi vzal. A které verzi věříš ty?

Domů
Sdílet
Diskuse