Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Tohle jsou nejlepší dorty a koláče na světě. Český produkt se umístil hodně vysoko

3. místo

A máme tu stupně vítězů. Třetí místo a 4,5 bodu si vysloužil ruský medovik – oblíbený vrstvený medový dort, který se skládá z medem napuštěných piškotů, které jsou potaženy tenkými vrstvami krému. Ačkoli existuje mnoho variant tohoto dortu, krém se obvykle připravuje ze šlehačky nebo různých kombinací kondenzovaného mléka a másla. Předpokládá se, že dort se poprvé objevil ve 20. letech 19. století a původně byl vytvořen pro manželku Alexandra I. Ruského. 

Doporučeno
Dva české podniky bodovaly v žebříčku legendárních restaurací a ikonických jídel. Výhra putuje k sousedům Dva české podniky bodovaly v žebříčku legendárních restaurací a ikonických jídel. Výhra putuje k sousedům 22. prosince 2023 v 14:00

Dezerty podobné medovníku jsou oblíbené i v dalších zemích východní a střední Evropy. V Česku je to medovník a v Polsku miodownik.

medovik, medovník
Zdroj: Flickr/Edinburgh Blog/volně k užití

2. místo

Stříbro putuje do sousedního Polska díky dortu jménem sernik, který od uživatelů a uživatelek Taste Atlasu dostal rovněž 4,5 bodu. Sernik je tvarohový koláč, který vychází ze starých křesťanských a židovských tradic. Vyrábí se z vajec, cukru a tvarohu, který se v moučnících používá již stovky let. Předpokládá se, že sernik vznikl v 17. století, kdy si král Jan III. Sobieski přivezl recept po svém vítězství nad Turky v bitvě u Vídně.

sernik, koláč
Zdroj: Wiki Commons/Alina Zienowicz/volně k užití

1. místo

Jasné vítězství připadlo s hodnocením 4,6 bodu Švédsku. Tamní dezert kladdkaka je bohatý čokoládový dort, který se skládá z vajec, kakaa (nebo čokolády), másla, cukru a mouky. Během pečení by měl koláč zůstat uprostřed vlhký, zatímco vnější vrstva křupavá. Protože je dort neuvěřitelně hutný a často obsahuje hodně hořké čokolády nebo kakaa, obvykle se posype jemnou vrstvou moučkového cukru a tradičně se podává s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou.

Kladdkaka, dort, Švédsko
Zdroj: Flickr/Erik Borälv/volně k užití
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse