Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2023 14:00
Čas čtení 1:54
Ilona Hobzová

Dva české podniky bodovaly v žebříčku legendárních restaurací a ikonických jídel. Výhra putuje k sousedům

Dva české podniky bodovaly v žebříčku legendárních restaurací a ikonických jídel. Výhra putuje k sousedům
Zdroj: Refresher / David Marcin
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Dvě pražské české restaurace se v žebříčku rozhodně neztratily.

Oblíbený gastronomický server Taste Atlas přišel s dalším žebříčkem. Tentokrát na základě hodnocení uživatelů a uživatelek vybral 150 nejlegendárnějších světových restaurací, z nichž každá nabízí jedinečný a ikonický gastronomický zážitek. 

„Podobně jako návštěva vídeňského zámku Schönbrunn, prohlídka starověkých ruin Pompejí v Neapoli nebo pohled na záhadný úsměv Mony Lisy v Paříži jsou i kulinářské zážitky těmi zásadními při vstřebávání kulturního dědictví těchto měst,“ píše Taste Atlas a dodává, že nezajít si na řízek ve vídeňské restauraci Figlmüller nebo zapomenout na pizzu Napoletana v restauraci da Michele znamená přijít o podstatný aspekt živé tapiserie historie, tradic a místních chutí každého města.

Doporučeno
Tohle jsou nejlepší kuchyně světa. První místo nepřekvapí, jak dopadlo Česko? Tohle jsou nejlepší kuchyně světa. První místo nepřekvapí, jak dopadlo Česko? 20. prosince 2023 10:27

„Všechny tyto restaurace, od malých rodinných jídelen až po vyhlášené podniky oceněné michelinskou hvězdou, sdílejí snahu o kulinářskou autenticitu. Důraz je zde kladen na skutečné jídlo s výraznou chutí, často podle osvědčených receptů předávaných z generace na generaci,“ dodává Taste Atlas k seznamu, který „oslavuje trvalé ikony gastronomie“.

V žebříčku 150 vybraných restaurací a jejich ikonických podniků se Česko rozhodně neztratilo, 30. příčka totiž připadla Café Imperial, restauraci Zdeňka Pohlreicha. Jako ikonické jídlo této restaurace byla zvolena kulajda. Podle serveru je to „klasická česká polévka s harmonickou směsí smetanové chuti, zemité chuti hub a pikantní chuti kopru, doplněná sázeným vejcem a oslavovaná jako svědectví bohatého kulinářského dědictví země“.

Kulajda.
Kulajda. Zdroj: Freepik / volně k užití

„Schopnost Cafe Imperial přetavit tradici v moderní kulinářské umění, jehož nejlepším příkladem je kulajda, si získala nejen srdce místních obyvatel, ale i návštěvníků a stala se základním kamenem pražské gastronomické scény,“ dodává Taste Atlas.

Doporučeno
Nejhnusnější jídla na světě podle turistů: Česká vánoční pochoutka skončila mezi nejhoršími Nejhnusnější jídla na světě podle turistů: Česká vánoční pochoutka skončila mezi nejhoršími 18. prosince 2023 12:39

Která další česká restaurace se umístila?

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse