Sto lidí, sto chutí. Proč si ale česká vánoční pochoutka zasloužila tak nízké hodnocení, úplně nechápeme.
Všeznalí uživatelé webu Taste Atlas rádi hodnotí zejména nejlepší pokrmy všech druhů po celém světě. Přišlo však také na ty, které pro ně nejsou zrovna dvakrát chutné. A teď nemyslíme nechvalně proslulý australský Vegemite nebo skandinávské slané lékořicové bonbóny. I když na Skandinávii v tomto žebříčku také dojde.
Vybrali jsme pět nejhorších pokrmů podle hodnocení. A k tomu jsme přidali i tematicky vhodnou českou vánoční pochoutku, která se na výsluní také zrovna neumístila.
5. místo – Sklandrausis
Lotyšský kruhovitý koláček, který se v zemi připravuje již od 16. století, se vyrábí z nekvašené žitné mouky a je plněn bramborami a mrkví. Nahoře je možné jej potřít smetanou, což dosud nezní tak špatně. Horší situace nastane, když se následně posype skořicí nebo kmínem. Jíst se má studený k čaji nebo mléku.
4. místo – Kalvsylta
O příčku níž, zřejmě kvůli své konzistenci, kleslo švédské želé zvané kalvsylta. Vaří se ze směsi mletého telecího masa, které se dusí v masovém vývaru spolu s želatinou a kořením. To se následně ochladí.
Kalvsylta se podává při vánoční tabuli s červenou řepou, sušenkami, křenem nebo brusinkovým džemem, nakládanými okurkami nebo hořčicí. Splácat tyto věci dohromady jistě není úplně nejlepší pro žaludek.
3. místo – Yerushalmi kugel
Bronzová nepopulární pozice náleží pikantnímu jídlu z Izraele. Stačí k němu tenké vařené nudle, které se obalí v karamelizovaném cukru, smíchají se s vejci, olivovým olejem, solí a pepřem. Na pánvi se peče do zpevnění.
Pokrm vynalezený s největší pravděpodobností v Jeruzalémě v 18. století vznikl vlivem evropských Židů, kteří přinesli své tradice do země, a není úplně světově oblíbeným kulinářským dědictvím. V Izraeli je ale běžně dostupný jak na trzích či pekárnách, tak i během svátků.
2. místo – Ramen burger
Napadlo tě, co by vzniklo, kdyby se spojil ramen s burgerem? Američany ano. Respektive Keiza Šimamota, který svůj výtvor prezentoval světu v roce 2013.
Jídlo není pouhým mletým masem v polévce, ale hamburgerem, který má místo housky dvě smažené placky z rýžových nudlí. Maso je poté obvykle dochuceno shoyu omáčkou, kterou v burgeru doplňuje jarní cibulka a rukola. Přestože byl burger zvolen časopisem Time jako jeden ze 17 nejvlivnějších hamburgerů, které kdy byly vytvořeny, u uživatelů Taste Atlasu si oblíbenost nezískal.
1. místo – Hákarl
A tím nejhorším jídlem na světě je údajně islandská národní delikatesa z naloženého žraloka grónského s názvem hákarl. Představ si tři měsíce fermentované maso, které se následně nechá čtyři až pět měsíců sušit. Toto uzené žraločí maso se pak podává nakrájené na kousíčky a konzumuje se společně s místní pálenkou brennivin. Jinak to prý nejde. Maso obsahuje tolik amoniaku, že je jen pro odvážné.
68. místo – Rybí polévka
Česká vánoční klasika, která nechybí na vánoční tabuli spousty domácností, se sice dostala na tu „lepší“ polovinu v rámci hodnocení, podle uživatelů nicméně stále patří mezi nejméně chutné pokrmy světa.
Polévka, obvykle z kapří hlavy, kostí a vnitřností, je však v komentáři i vyzdvihována jako jídlo zajímavé, proto nám její hodnocení zamotalo hlavu. Ale s tím se úplně mnoho dělat nedá. Buďme rádi, že se do stovky nedobrých jídel jiné české jídlo nedostalo.