Sto lidí, sto chutí. Proč si ale česká vánoční pochoutka zasloužila tak nízké hodnocení, úplně nechápeme.
Všeznalí uživatelé webu Taste Atlas rádi hodnotí zejména nejlepší pokrmy všech druhů po celém světě. Přišlo však také na ty, které pro ně nejsou zrovna dvakrát chutné. A teď nemyslíme nechvalně proslulý australský Vegemite nebo skandinávské slané lékořicové bonbóny. I když na Skandinávii v tomto žebříčku také dojde.
Vybrali jsme pět nejhorších pokrmů podle hodnocení. A k tomu jsme přidali i tematicky vhodnou českou vánoční pochoutku, která se na výsluní také zrovna neumístila.
5. místo – Sklandrausis
Lotyšský kruhovitý koláček, který se v zemi připravuje již od 16. století, se vyrábí z nekvašené žitné mouky a je plněn bramborami a mrkví. Nahoře je možné jej potřít smetanou, což dosud nezní tak špatně. Horší situace nastane, když se následně posype skořicí nebo kmínem. Jíst se má studený k čaji nebo mléku.
4. místo – Kalvsylta
O příčku níž, zřejmě kvůli své konzistenci, kleslo švédské želé zvané kalvsylta. Vaří se ze směsi mletého telecího masa, které se dusí v masovém vývaru spolu s želatinou a kořením. To se následně ochladí.
Kalvsylta se podává při vánoční tabuli s červenou řepou, sušenkami, křenem nebo brusinkovým džemem, nakládanými okurkami nebo hořčicí. Splácat tyto věci dohromady jistě není úplně nejlepší pro žaludek.