Říká se, že české pivo je nejlepší na světě. Jenže turisté to vidí trochu jinak.
Nejrozšířenějším pivním stylem u nás je pivo plzeňského typu. Spodně kvašené pivo nejvíce proslavil Plzeňský Prazdroj a většina Čechů a Češek na něj nedá dopustit, je také velmi oblíbené v zahraničí.
Jenže když opustíme českou kotlinu, zjistíme, že existují chuťově zajímavější pivní nápoje. Důkazem je i hodnocení turistů z celého světa, kteří na webu TasteAtlas vybrali čtyři desítky různých pivních stylů.
Podívej se na pět nejoblíbenějších druhů piv na světě. Na další straně najdeš, kdo vyhrál, a hlavně na kterém místě nakonec skončila „naše“ plzeň.
1. Lambik
Tradiční belgický pivní styl, který má své kořeny v Bruselu a v oblasti Pajottenland. Tento styl musí být vyroben z minimálně 30 procent pšenice a mladina je vždy spontánně kvašena místními a přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami.
Díky různým místním mikroorganismům mají tato piva vždy jedinečný a často nepředvídatelný charakter. Vzhledem k divoké povaze lambiku se někdy mnohé várky míchají, což je styl známý jako gueuze nebo geuze, aby vznikla chutnější verze.
2. Tripel
Belgický tripel je velmi pitelný pivní styl s vysokým obsahem kysličníku uhličitého a komplexní chutí. Tradičně má vysoký obsah alkoholu, který se pohybuje v rozmezí sedmi až deseti procent, často se řadí mezi velmi silná piva.
Tato žlutozlatá piva mají obvykle výrazný kořeněný, ovocný a jemně sladký sladový charakter. Jejich kvasnicový charakter se liší, ale často zahrnuje banánové nebo hřebíčkové aroma. První tripely byly vyráběny jako klášterní piva, přičemž za prototyp je všeobecně považován Westmalle Tripel.
3. Weissbier
Klasické bavorské pšeničné pivo je svrchně kvašené a vyznačuje se pěnivým a zakaleným vzhledem, což je důsledek velkého podílu pšenice a malého množství ječného sladu použitého při výrobě.
Německý weissbier se musí vyrábět nejméně z 50 procent z pšeničného sladu, ale většina výrobců používá více než minimální množství. Tato piva jsou kvašena kmeny kvasinek, které dodávají typické hřebíčkové, banánové, kouřové a občas i žvýkačkové aroma.
4. Plzeňské
A jsme doma! Pivní styl, který vznikl v Plzni, městě v západních Čechách. Poprvé byl uvařen v roce 1842, což z něj činí jeden z nejmladších pivních stylů, který se objevil v moderním pivovarnictví. Styl vznikl, když se plzeňští občané, kteří začali být nespokojeni s kvalitou piva, rozhodli postavit Bürger Brauerei (Občanský pivovar), z něhož později vznikl Plzeňský Prazdroj.
Nakonec přivedli bavorského sládka Josefa Grolla, který šel vytvořit první plzeňskou várku. Ačkoli původní myšlenkou bylo vytvořit ležák bavorského typu, použití českých surovin ovlivnilo vznik nového stylu. Původní pilsner, který byl jednou z prvních verzí čirého piva světlé barvy, byl vyroben ze světlého sladového ječmene z Moravy a žateckého chmele.
5. Imperial stout
Silné a neprůhledné tmavé pivo, které se poprvé vařilo v Londýně, ale je spojováno především s Ruskem, pobaltskými zeměmi a v poslední době i se Spojenými státy. Moderní imperial stouty mají obvykle barvu od tmavě červené až po tmavě hnědou.
Jsou plné, bohaté, komplexní a intenzivní s typickou chutí praženého sladu, tmavého a sušeného ovoce, čokolády a kávy. Většina odrůd bude mít vysoký obsah alkoholu, obvykle mezi osmi a 12 procenty, a většinou budou mít vysoký obsah chmele a hořké chmelové chuti.