Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
Čteš článek:
Nejlepší piva na světě podle turistů. Plzeň nevyhrála, není ani v první trojce!

 1. Lambik

Lambik.
Lambik. Zdroj: Jon Sullivan/Wikimedia Commons/na voľné použitie

Tradiční belgický pivní styl, který má své kořeny v Bruselu a v oblasti Pajottenland. Tento styl musí být vyroben z minimálně 30 procent pšenice a mladina je vždy spontánně kvašena místními a přirozeně se vyskytujícími divokými kvasinkami.

Díky různým místním mikroorganismům mají tato piva vždy jedinečný a často nepředvídatelný charakter. Vzhledem k divoké povaze lambiku se někdy mnohé várky míchají, což je styl známý jako gueuze nebo geuze, aby vznikla chutnější verze.

2. Tripel

Tripel.
Tripel. Zdroj: TasteAtlas/na voľné použitie

Belgický tripel je velmi pitelný pivní styl s vysokým obsahem kysličníku uhličitého a komplexní chutí. Tradičně má vysoký obsah alkoholu, který se pohybuje v rozmezí sedmi až deseti procent, často se řadí mezi velmi silná piva.

Tato žlutozlatá piva mají obvykle výrazný kořeněný, ovocný a jemně sladký sladový charakter. Jejich kvasnicový charakter se liší, ale často zahrnuje banánové nebo hřebíčkové aroma. První tripely byly vyráběny jako klášterní piva, přičemž za prototyp je všeobecně považován Westmalle Tripel.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse