Česko se v konkurenci sladkostí z celého světa rozhodně neztratilo.
Gastronomický server Taste Atlas vytvořil další sladký žebříček. Tentokrát zabrousil do světa sladkostí a na základě uživatelských hodnocení vybral 100 nejlepších sušenek/keksů na světě.
A Česko se v něm umístilo hned dvakrát. Na krásném 14. místě skončily Štramberské uši. Jde o cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, který se tradičně peče v moravském městě Štramberku a okolí. Obchodní značku Štramberské uši může od roku 2000 nést pouze produkt vyrobený na území města Štramberk.
To však není jediná česká sladká pochoutka, která bodovala. Na 20. příčce se umístil perník. „V Česku se sušenky objevily v roce 1335, užívaly se především jako dezert nebo zahušťovadlo do slaných omáček. Dnes jsou tyto křupavé a voňavé sušenky ceněny pro svou uměleckou hodnotu a bohaté zdobení z nich činí jedinečné jedlé umělecké dílo,“ píše Taste Atlas.
A které sladké kousky se umístily nejvýše?
7. místo
Americké čokoládové cookies se obvykle podávají se sklenicí mléka nebo šálkem horkého čaje či kávy, mají vyváženou slanou a sladkou chuť a jsou plněné malými roztékajícími se čokoládovými kousky.
6. místo
Marranitos jsou mexické sušenky, které mají tvar prasátek a jsou ochucené zázvorem. Připravují se z mouky, skořice, zázvoru, nového koření, kypřicího prášku, jedlé sody, másla, soli, cukru, melasy, podmáslí a vajec.
5. místo
Melomakarona je řecký dezert. V překladu melomakarona znamená těsto namáčené v medu. Cukroví, které má tvar vajíčka, se původně nazývalo makaronia a bylo servírováno při pohřebních hostinách. V současné době se v Řecku připravuje především na Vánoce.
4. místo
Karamelová vafle (nizozemsky stroopwafel) je nizozemský dezert, složený ze dvou sladkých pečených oplatek slepených sladkou karamelovou náplní. Poprvé byl připravován v jihoholandském městě Gouda na přelomu 18. a 19. století.
3. místo
Alfajores jsou dvě sušenky spojené vrstvou sladkého dulce de leche (latinskoamerická verze mléčného karamelu, pozn. red). Jsou typické pro Argentinu, ale najdeme je i v dalších zemích Latinské Ameriky. Název alfajor pochází z arabského slova al-hasú, což znamená plněný. Ačkoli se sušenky vyskytují po celé Latinské Americe, pocházejí ze španělské Andalusie.
2. místo
Makroud el louse jsou alžírské sušenky bez mouky, které se skládají z mandlí, vajec, cukru a vody z pomerančových květů. Tyto sušenky se pečou, dokud lehce nezhnědnou, a pak se obvykle obalují v moučkovém cukru, aby byly zcela obalené.
1. místo
Skotské petticoat tails, v překladu tedy něco jako spodničkové ocásky, získaly své zvláštní jméno díky tomu, že se podobají kouskům látky, z níž se v 16. století vyráběly složité spodničky. Jiná, méně romantická teorie však tvrdí, že jejich název mohl být odvozen od petits cotés, starého francouzského výrazu pro malé sušenky.