Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. ledna 2024 8:01
Čas čtení 1:41
Ilona Hobzová

Nejlepší sušenky na světě: Česko bodovalo díky dvěma dobrotám

Nejlepší sušenky na světě: Česko bodovalo díky dvěma dobrotám
Zdroj: Flickr/jamieanne/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Česko se v konkurenci sladkostí z celého světa rozhodně neztratilo.

Gastronomický server Taste Atlas vytvořil další sladký žebříček. Tentokrát zabrousil do světa sladkostí a na základě uživatelských hodnocení vybral 100 nejlepších sušenek/keksů na světě

Doporučeno
Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli 19. ledna 2024 7:23

A Česko se v něm umístilo hned dvakrát. Na krásném 14. místě skončily Štramberské uši. Jde o cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, který se tradičně peče v moravském městě Štramberku a okolí. Obchodní značku Štramberské uši může od roku 2000 nést pouze produkt vyrobený na území města Štramberk.

To však není jediná česká sladká pochoutka, která bodovala. Na 20. příčce se umístil perník. „V Česku se sušenky objevily v roce 1335, užívaly se především jako dezert nebo zahušťovadlo do slaných omáček. Dnes jsou tyto křupavé a voňavé sušenky ceněny pro svou uměleckou hodnotu a bohaté zdobení z nich činí jedinečné jedlé umělecké dílo,“ píše Taste Atlas.

A které sladké kousky se umístily nejvýše?

7. místo

Americké čokoládové cookies se obvykle podávají se sklenicí mléka nebo šálkem horkého čaje či kávy, mají vyváženou slanou a sladkou chuť a jsou plněné malými roztékajícími se čokoládovými kousky.

cookies, sušenky
Zdroj: Pxhere/na voľné použitie

6. místo

Marranitos jsou mexické sušenky, které mají tvar prasátek a jsou ochucené zázvorem. Připravují se z mouky, skořice, zázvoru, nového koření, kypřicího prášku, jedlé sody, másla, soli, cukru, melasy, podmáslí a vajec.

marranitos, sušenky
Zdroj: Flickr/Priscilliana/volně k užití

5. místo

Melomakarona je řecký dezert. V překladu melomakarona znamená těsto namáčené v medu. Cukroví, které má tvar vajíčka, se původně nazývalo makaronia a bylo servírováno při pohřebních hostinách. V současné době se v Řecku připravuje především na Vánoce.

Melomakarona, sušenky
Zdroj: Flickr/Michael Koukoullis/volně k užití

4. místo

Karamelová vafle (nizozemsky stroopwafel) je nizozemský dezert, složený ze dvou sladkých pečených oplatek slepených sladkou karamelovou náplní. Poprvé byl připravován v jihoholandském městě Gouda na přelomu 18. a 19. století.

wafle
Zdroj: Flickr/Jocelyn & Cathy/volně k užití

3. místo

Alfajores jsou dvě sušenky spojené vrstvou sladkého dulce de leche (latinskoamerická verze mléčného karamelu, pozn. red). Jsou typické pro Argentinu, ale najdeme je i v dalších zemích Latinské Ameriky. Název alfajor pochází z arabského slova al-hasú, což znamená plněný. Ačkoli se sušenky vyskytují po celé Latinské Americe, pocházejí ze španělské Andalusie.

2. místo

Makroud el louse jsou alžírské sušenky bez mouky, které se skládají z mandlí, vajec, cukru a vody z pomerančových květů. Tyto sušenky se pečou, dokud lehce nezhnědnou, a pak se obvykle obalují v moučkovém cukru, aby byly zcela obalené.

1. místo

Skotské petticoat tails, v překladu tedy něco jako spodničkové ocásky, získaly své zvláštní jméno díky tomu, že se podobají kouskům látky, z níž se v 16. století vyráběly složité spodničky. Jiná, méně romantická teorie však tvrdí, že jejich název mohl být odvozen od petits cotés, starého francouzského výrazu pro malé sušenky.

Domů
Sdílet
Diskuse