Středoevropská kuchyně je na masové pokrmy bohatá, jsou nedílnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Tyto pokrmy se vyznačují kombinací tradice, kvalitních surovin a rozmanitosti chutí.
Maso hraje v těchto jídlech klíčovou roli a často je připravováno s láskou a pečlivostí. Gastronomický server Taste Atlas se na masová jídla zaměřil a na základě uživatelských hodnocení vytvořil žebříček nejlepších 100 středoevropských masových pokrmů. Česko se umístilo hned několikrát.
Takto vypadá top 10 nejlepších středoevropských masových pokrmů:
10. místo
Přestože guláš má kořeny v Maďarsku, Taste Atlas ho přisoudil Česku a Slovensku. Do Uher se tento pokrm dostal z Turecka. Je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněn paprikou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je často podáván s knedlíky nebo chlebem a je oblíbený pro svou sytou chuť.
![Guláš](https://refstatic.sk/article/df8fe95c431fb21c0754.jpg?is=1200x2000&s=2ae0b27e648ce27608296828874ad950753ae1639f959ed714a90cc24f0dcc06)
9. místo
Jeden z nejznámějších pokrmů rakouské kuchyně. Vídeňský řízek je tenký, obalený v trojobalu a na pánvi smažený telecí řízek, který se tradičně podává s citronem a s bramborovým salátem – a to ne ledajakým.
![vídeňský řízek](https://refstatic.sk/article/3b12029d444303715081.jpg?is=1200x2000&s=1cb73b59cbd11bcb4960b044e93656d4f9df21751b4390b1f4c082127ce84d3c)
8. místo
Autentická polská roláda s červeným zelím je hovězí roláda podávaná s přílohou vařeného červeného zelí a bramborovým knedlíkem. Hovězí roláda se tradičně plní nakládanými okurkami, slaninou, klobásami, cibulí a hořčicí. Nejprve se smaží a poté vaří v omáčce s kořením a cibulí.
![maso, roláda](https://refstatic.sk/article/4230eb47455d57d5c3ac.jpg?is=1200x2000&s=43f0c853dacf55eb8f477c2b41b6538a1b00df52d331d455a901f4285e48b94c)