Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. ledna 2024 7:23
Čas čtení 2:10
Monika Růžičková

Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli

Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli
Zdroj: Pixabay/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Středoevropská kuchyně je na masové pokrmy bohatá, jsou nedílnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Tyto pokrmy se vyznačují kombinací tradice, kvalitních surovin a rozmanitosti chutí.

Maso hraje v těchto jídlech klíčovou roli a často je připravováno s láskou a pečlivostí. Gastronomický server Taste Atlas se na masová jídla zaměřil a na základě uživatelských hodnocení vytvořil žebříček nejlepších 100 středoevropských masových pokrmů. Česko se umístilo hned několikrát. 

Takto vypadá top 10 nejlepších středoevropských masových pokrmů:

10. místo

Přestože guláš má kořeny v Maďarsku, Taste Atlas ho přisoudil Česku a Slovensku. Do Uher se tento pokrm dostal z Turecka. Je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněn paprikou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je často podáván s knedlíky nebo chlebem a je oblíbený pro svou sytou chuť.

Guláš
Zdroj: Wikimedia/Pastorius/volně k užití

9. místo

Jeden z nejznámějších pokrmů rakouské kuchyně. Vídeňský řízek je tenký, obalený v trojobalu a na pánvi smažený telecí řízek, který se tradičně podává s citronem a s bramborovým salátem – a to ne ledajakým.

vídeňský řízek
Zdroj: Flickr/Like_the_Grand_Canyon/volně k užití

8. místo

Autentická polská roláda s červeným zelím je hovězí roláda podávaná s přílohou vařeného červeného zelí a bramborovým knedlíkem. Hovězí roláda se tradičně plní nakládanými okurkami, slaninou, klobásami, cibulí a hořčicí. Nejprve se smaží a poté vaří v omáčce s kořením a cibulí.

maso, roláda
Zdroj: Wiki Commons/MOs810/volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse