Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2024 13:40
Čas čtení 0:54
Monika Růžičková

Zmizí hudba Taylor Swift, The Weeknda, Billie Eilish a řady dalších z TikToku?

Zmizí hudba Taylor Swift, The Weeknda, Billie Eilish a řady dalších z TikToku?
Zdroj: Flickr/Sebastian Vital/volně k užití
HUDBA DRAKE TAYLOR SWIFT THE WEEKND TIKTOK
Uložit Uložené

Hudební vydavatelství Universal Music Group (UMG) oznámilo, že se mu nepodařilo dosáhnout dohody s TikTokem ohledně nových podmínek spolupráce.

Jedna z největších hudebních společností světa uvedla, že se jí nepodařilo vyjednat nové smluvní podmínky s TikTokem ohledně problémů s kompenzací pro umělce. V otevřeném dopise obvinila oblíbenou platformu, že se je pokouší „šikanovat“, a proto již nebude licencovat obsah aplikace.

Doporučeno
České sci-fi ovládlo Netflix. Stálo 45 milionů a ukazuje šílenou budoucnost Prahy České sci-fi ovládlo Netflix. Stálo 45 milionů a ukazuje šílenou budoucnost Prahy 31. ledna 2024 8:30

Společná smlouva vyprší 31. ledna a hudební gigant uvedl, že stáhne celý svůj hudební obsah z TikToku. Mezi osobnosti labelu patří například Taylor Swift, Bad Bunny, The Weeknd, SZA, Steve Lacy, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Rosalía, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, Coldplay nebo Post Malone.

„Je smutné, že společnost Universal Music Group upřednostnila vlastní chamtivost před zájmy svých umělců a autorů,“ vyjádřil se TikTok a brání se tím, že s každým jiným vydavatelstvím byl schopný dohody. 

Ohledně problému s kompenzací pro umělce a umělkyně společnost UMG uvedla, že TikTok tvoří jen asi jedno procento jejích celkových příjmů a teď prý navrhl platit naprostý zlomek toho, co platí podobně velké platformy. Problém má společnost i s umělou inteligencí (AI), kterou TikTok podporuje. Obviňuje TikTok, že „umožnil platformu zaplavit nahrávkami generovanými AI“, což často porušuje autorská práva. 

Doporučeno
Nový iOS 18 bude revoluční: Siri má vylepšit umělá inteligence. Jaké nové funkce nás čekají? Nový iOS 18 bude revoluční: Siri má vylepšit umělá inteligence. Jaké nové funkce nás čekají? 31. ledna 2024 7:45

TikTok se zase brání tím, že se snaží najít rovnováhu mezi zájmy umělců, uživatelskou zábavou a samotným provozem platformy. Jestli oblíbená hudba ze sítě opravdu zmizí, nebo se nakonec společnosti dohodnou, si budeme muset počkat. TikTok nicméně slíbil, že udělá všechno pro to, aby se s UMG dohodl.

Domů
Sdílet
Diskuse