Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2024 16:30
Čas čtení 1:00
Veronika Ábelová

Žvýkat a pak vyplivnout? Veronika Žilková promluvila o zvláštní hubnoucí metodě, nutriční terapeutka před ní varuje

Žvýkat a pak vyplivnout? Veronika Žilková promluvila o zvláštní hubnoucí metodě, nutriční terapeutka před ní varuje
Zdroj: Česká televize
ZDRAVÍ FILMOVÉ OSOBNOSTI PORUCHA PŘÍJMU POTRAVY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Rozhovor Veroniky Žilkové vyvolal reakce několika nutričních odborníků a odbornic. Podle herečky však šlo pouze o legraci.

Před pár dny byla hostem v talkshow Tomáše Magnuska herečka Veronika Žilková a během rozhovoru se dostalo i na téma jídlo a hubnutí. V rozhovoru popsala, jak údajně se svou dcerou Agátou Hanychovou hubne. Uváděla příklad na masu, které rozkouše a potom vyplivne. „Dostaneš tu dobrou chuť, užiješ si to a nepřibereš,“ dodala se smíchem.

Doporučeno
Tereza Mašková znovu bojuje s poruchou příjmu potravy, vyjádřila se veřejně Tereza Mašková znovu bojuje s poruchou příjmu potravy, vyjádřila se veřejně 7. února 2024 9:20

Hereččina slova ale vyvolala na sociálních sítích negativní reakce zejména u odborníků a odbornic na výživu. Pro Refresher vše okomentovala nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová:

Chew and Spit disorder je porucha stravovacích zvyklostí, nejedná se přímo o poruchu příjmu potravy, ale je to často jev, který některou z PPP doprovází, nebo to může být průvodní jev v počátcích těchto nemocí. Takové praktiky jsou u lidí, kteří jsou nespokojeni s vlastním tělem a snaží se dosáhnout co nejnižší hmotnosti. Toto chování podporuje představu, že existují potraviny zdravé a nezdravé, podporuje vznik výčitek z konzumace určitých potravin a strach z příjmu některých jídel. Mohou vést k dalším problémům, proto bychom to určitě neměli brát na lehkou váhu.“

Refresher s žádostí o reakci požádal také Veroniku Žilkovou. Podle té šlo pouze o nadsázku a vtip ze scénky satirického pořadu Tele Tele, ve kterém v minulosti účinkovala.

„Ačkoli mohl být výrok myšlen jako zábavná anekdota, pro mnoho lidí to může být návod a trigger. Vzhledem k tomu, jak moc škodlivé to může mít následky a vliv na lidské zdraví, bych o takovém tématu touto formou nikdy nežertovala. O dalších nevhodných poznámkách směrem ke hmotnosti moderátora snad ani nemluvě,“ doplnila Andrea Mokrejšová.

Domů
Sdílet
Diskuse