Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2024 11:30
Čas čtení 6:41
Adéla Ježková

„Jsme manželé, ale spíme každý zvlášť.“ Oddělené ložnice mohou být klíčem ke šťastnému vztahu

„Jsme manželé, ale spíme každý zvlášť.“ Oddělené ložnice mohou být klíčem ke šťastnému vztahu
Zdroj: Freepik/wayhomestudio/Refresher
REFRESHER PSYCHOLOGIE VZTAHY ZDRAVÍ ZDRAVÝ SPÁNEK
Uložit Uložené

„Moc se milujeme. Ale co se týče spánku, nedokážeme se sladit.“ Přestože sdílí společnou domácnost, stále více párů se rozhoduje spát odděleně. Jak to ovlivňuje blízkost ve vztahu a plynou z toho i jiné výhody než jen únik před chrápáním?

Zajímavý trend v partnerských vztazích jsem se rozhodla prozkoumat přímo v jeho jádru – tedy v ložnicích párů, které se rozhodly pro oddělené spaní.

Spíme odděleně. To ale neznamená, že se nemáme rádi

Devětadvacetiletá Klára loni se svým o rok starším přítelem Samuelem oslavila desetileté výročí. Téměř stejnou dobu spolu pár sdílí také jednu domácnost, aktuálně menší novostavbu kousek u Brna. Rozhodnutí, že každý bude mít svou ložnici, začali uvádět do praxe asi před dvěma lety.

„Po příchodu našeho prvního dítěte jsme se začali cítit trochu stísněně, což ale vůbec nesouviselo s velikostí našeho domu. Přišlo nám, že by nám prospělo mít více času na své vlastní aktivity a koníčky,“ popisuje začátky odděleného spaní Klára.

Doporučeno
Mládí, mateřství, maturita. Osmnáctiletá maminka se třemi dětmi ukazuje, že rodičovstvím život nekončí Mládí, mateřství, maturita. Osmnáctiletá maminka se třemi dětmi ukazuje, že rodičovstvím život nekončí 5. února 2024 8:00

Byla to právě ona, kdo nové uspořádání domácnosti svému partnerovi navrhl. „Jsme spolu dlouho a milujeme se, takže otevřít toto – pro někoho možná kontroverzní – téma pro mě nebylo vůbec těžké. Zkusili jsme to a do společné ložnice se už nevrátili,“ dodává.

Největší výhody pár spatřuje ve svobodě, kterou jim rozhodnutí přineslo: „Partner se rád před spaním dívá na filmy, já zase potřebuji úplné ticho a tmu. Takhle se nemusíme dohadovat nebo jeden druhému ustupovat, prostě si večer dáme pusu a vidíme se až ráno.“

Partner se rád před spaním dívá na filmy, já zase potřebuji úplné ticho a tmu. Takhle se nemusíme dohadovat nebo jeden druhému ustupovat, prostě si večer dáme pusu a vidíme se až ráno.

Podobně to probíhalo také u devětadvacetileté Sáry a jejího dvaatřicetiletého manžela, kteří jsou spolu necelé čtyři roky. „Nejdřív jsme bydleli ve 2kk a sdíleli ložnici. Oba ale máme lehké spaní a přišlo nám, že sdílení ložnice někdy vyvolává nepříjemnosti,“ popisuje Sára s tím, že zatímco ona zpočátku vztahu trpěla častým chozením na WC, její partner se zase často převaloval. Výsledek? Nevyspal se ani jeden z nich.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154230 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí:

  • Někdo často chodí na záchod, někdo se převaluje, někdo zase miluje ponocování. Dočti se víc o důvodech, proč se páry na noc rozdělují.
  • „Sleep divorce“ vede ke snížení konfliktů a vyšší spokojenosti ve vztahu. Jaké jsou další výhody?
  • Intimita nemusí trpět. Jak rozhodnutí dopadá na milostný život partnerů?
  • Proč oddělené spaní provází stigma? Jakým odsudkům páry čelí?
  • Odemknutím podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Příběhy alternativně smýšlejících lidí, tipy pro partnerský život, psychologii a sexualitu tak pro tebe můžeme sledovat pravidelně. 
Domů
Sdílet
Diskuse