Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. února 2024 17:32
Čas čtení 1:08
Anna-Marie Hanzlíková

TikTok šílí kvůli trendu Stanley Cupů. Zjistili jsme, jestli opravdu představují nebezpečí

TikTok šílí kvůli trendu Stanley Cupů. Zjistili jsme, jestli opravdu představují nebezpečí
Zdroj: Unsplash / Florencia Simonini
ZDRAVÍ TIKTOK UDRŽITELNOST ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Stanley Cup je bezpochyby hitem posledních měsíců. Tuhle ikonickou lahev z TikToku máš možná doma taky. Objevily se ale obavy, že obsahuje toxické olovo. Jak to tedy je?

„Jak mi to mohli udělat? Vyhazuju!“ rozčilují se poslední dny majitelé*majitelky ikonického hrnku Stanley Cup na TikToku. Síť zaplavila také vlna videí, na kterých lidé provádí domácí testy na přítomnost olova na svých lahvích. A vychází jim většinou pozitivně.

Co na to výrobce?

Výrobce Stanley Cupů se k aféře záhy vyjádřil. A obsah olova potvrdil, je totiž potřeba pro tepelnou izolaci, která je pro výrobek charakteristická. „Žádné olovo ale není přítomné na povrchu, se kterým přijde zákazník do přímého kontaktu,“ uvádí na svých stránkách. Ve vyjádřeních pro další média, například pro WCNC (NBC), také připomíná, že splňují všechny zákonné limity na látky jako BPA/BPS a PFOS.

Doporučeno
Šílenství ve Starbucksu: Lidé se prali o hrnek z limitované edice, už ho přeprodávají za tisíce korun Šílenství ve Starbucksu: Lidé se prali o hrnek z limitované edice, už ho přeprodávají za tisíce korun 4. ledna 2024 16:46

BBC ale připomíná limity Světové zdravotnické organizace (WHO), podle které může i malé množství olova vést k neurologickým potížím u dětí, a podle Centers for Disease Control and Prevention (CDC) může u dospělých vést ke kardiovaskulárním a reprodukčním problémům nebo potížím s ledvinami.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Environment by Impact (@environment)

„Pokud je Stanley Cup nepoškozený, pravděpodobně neexistuje riziko vystavení se olovu,“ řekla pro CNN expertka Jane Houlihan. Pozor však, pokud je lahev porušená, pak se použití raději vyvaruj. To ostatně říká i sám výrobce.

Udržitelnost

Stanley Cupy jsou hitem. Mají svou vlastní kategorii na TikToku, lidé je skupují ve velkém, mají barevné sbírky a šílí kolem limitovaných edicí. Pokud jsi ale svůj Stanley Cup pořizoval*a z environmentálních důvodů, tak ho kvůli olovu do koše neházej.

Stanley Cupy bouchly díky videu, ve kterém kelímek zůstane nepoškozený i v hořícím autě. To znamená, že ti může vydržet opravdu dlouho. Možná si vybavíš jiné trendy lahve: Nalgene, Hydroflask nebo 24 Bottles. Nejudržitelnější ze všeho totiž nakonec vždycky je používat lahev, kterou už máš, dokud slouží, a nepodléhat těm, které zrovna frčí.

Domů
Sdílet
Diskuse