Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. února 2024 16:00
Čas čtení 3:55
Vojtěch Vanda

10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat

10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat
Zdroj: Warner Bros. Pictures / Matt Hart
ZAJÍMAVOSTI FINANCE PRÁCE
Uložit Uložené

Bytová krize, náklady rostou, jídlo se zdá taky den ode dne dražší a těch věcí, které je třeba nakoupit! A ty máš v práci pořád stejnou mzdu. Ale neboj se, máme řešení. Je čas přečíst si naše rady, domluvit schůzku se šéfem a říct si o víc peněz.

Asi tušíš, že nejsme žádní experti, proto jsme požádali o pomoc osobu z nejpovolanějších. Vojtěch Cetkovský je součástí Asociace vyjednavačů, jejímž prezidentem je známý vyjednavač Radim Pařík. Vojta je nejen zakládajícím členem asociace, ale taktéž mentorem nastupujících mladých vyjednavačů a vyjednavaček, tudíž pro náš účel dokonalým mužem.

Abychom zjednodušili celý proces, jenž by ti měl pomoci k vyšší mzdě, sepsali jsme jej do deseti krátkých bodů:

1. Problém představ jako váš společný

Je třeba být konkrétní ještě předtím, než vlastně vznikne samotná debata o penězích. Naplánuj si se šéfem schůzku a dej mu jasně najevo, o čem chceš mluvit. „Schůzka by měla mít jasně daný cíl, čeho chceš dosáhnout. A musí to vědět obě strany,“ připomíná Cetkovský a hned vysvětluje, jak na to. „Už na začátku oslovte situaci, že byste se rádi pobavili o výši vašeho budoucího platu. Celá schůzka k tomu poté bude směřovat,“ slibuje.

2. U vyjednávání buduj vztah

Není dobré reagovat v negativních konotacích. Pokud jsi dobrý vyjednavač nebo dobrá vyjednavačka, nejde ti pouze o výsledek, ale o vybudování lepšího vztahu s protistranou. Které věty tedy není dobré použít u jednání?

Když mi nepřidáte, tak já končím.

Když se dneska nedomluvíme, tak to pro vás bude mít následky. 


Děláte chybu a jednou na to doplatíte.


„Takto do vyjednávání pustíš svoje ego. Chvíli z toho máš dobrý pocit, jak jsi mu to vysvětlil*a, ale dlouhodobě to určitě nepřinese nic dobrého,“ míní Cetkovský.

3. Měj po ruce seznam požadavků

Častou chybou při vyjednávání platových podmínek, o které Vojtěch mluví, je jasně daná částka, kterou chceme vyjednat. „Tvůj jediný požadavek, který sis dopředu připravil*a, typu ‚rád*a bych, abyste mi moji hodinovku zvýšili o 50 Kč/h‘ může být okamžitě smetený ze stolu, přičemž ty už nemáš nic, o čem byste dál mohli vyjednávat,“ vysvětluje. Klíčem k úspěchu je tak mít požadavků vícero.

Doporučeno
Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní 25. dubna 2024 11:00

„Vymysli si, co všechno ti zlepší pracovní podmínky. Zvýšení platu, flexibilnější pracovní doba, multisportka, proplacené obědy, neomezeně kávy... Fantazii se meze nekladou,“ říká Vojta a dodává, že je dobré mít připraveno alespoň deset až patnáct požadavků. Kdo by to tušil, že šéfa není správné šetřit pouze jediným požadavkem? Pokud si vybuduješ celou zásobu argumentů, můžeš si místo rychlého odmítnutí naopak otevřít cestu k zisku.

povysenie, plat, praca
Zdroj: Pexels/Monstera

4. Informace jsou zadarmo

Vždycky je lepší přijít do práce připraven*a. Stejně tak to platí i při vyjednávání o zvýšení mzdy. „Je dobré zjistit celou situaci kolem. Zkus se zamyslet nad informacemi, které by mohly pomoct tvé pozici ve vyjednávání,“ tvrdí Cetkovský. 

O jaké informace se konkrétně jedná? „Cíle firmy. Vztahy ve firmě. Kdo rozhoduje o možném zvýšení platu. Promysli, jak tyto informace mohou pomoci ve tvém vyjednávání o vyšším platu,“ upozorňuje. Chce to dopředu si představit, jak „soukromé“ jednání se šéfem může pokračovat do dalších vrstev vedení s dalšími lidmi. Na to jistě není radno zapomínat.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155032 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jakým argumentům je dobré se vyhnout: třeba srovnávání se s ostatními zaměstnanci.
  • Jaká jsou vyjednávací klišé, která každý šéf slyšel už několikrát, takže nefungují.
  • Jak debatu o vyšším platu pojmout opravdu „vyjednavačsky“ a vnímat nadřízeného jako spolupracovníka.
  • Odemkni si článek a podpoř naši nezávislou autorskou tvorbu. Díky tomu pro tebe můžeme zjišťovat užitečné rady pro lepší finanční stabilitu, ale i zdraví nebo wellbeing. Přidej se do klubu REFRESHER+.
Domů
Sdílet
Diskuse